Megújul a Balance Building! A CPI is beszállt a magyar ingatlanpiaci versenybe

Az alapvetően hosszú távú ingatlanbefektetésekkel -és bérbeadással foglalkozó cseh CPI Csoport 2013-ban vásárolta meg az Ablon Csoportot és az Endurance ingatlanalapot, így a hazai ingatlanpiac jelentős szereplőjévé vált. Az integrációt követően a hazai cég 2014 májusától CPI Hungary név alatt folytatja tevékenységét, idén pedig a hazai portfólió korszerűsítési munkálatai kezdődnek, amelyre a következő két évben […]

Az alapvetően hosszú távú ingatlanbefektetésekkel -és bérbeadással foglalkozó cseh CPI Csoport 2013-ban vásárolta meg az Ablon Csoportot és az Endurance ingatlanalapot, így a hazai ingatlanpiac jelentős szereplőjévé vált. Az integrációt követően a hazai cég 2014 májusától CPI Hungary név alatt folytatja tevékenységét, idén pedig a hazai portfólió korszerűsítési munkálatai kezdődnek, amelyre a következő két évben 1,3 milliárd forintot szánnak. Az első kereskedelmi épület, amelyet megújítanak, a Váci úton található Balance Building lesz, ahol korábban a KPMG hazai főhadiszállása is működött. Az „A” kategóriás irodaház az átalakítás után várhatóan megkapja a BREEAM very good minősítést. Ezt követően pedig a Budaörs Office Park és a Váci188 Office Building modernizálására is sor kerülhet.

Az elmúlt évben a CPI a magyarországi portfóliója racionalizálása során megkezdte az alaptevékenységhez nem köthető ingatlanok értékesítését, mindemellett a hosszú távon megtartandó épületek értéknövekedési stratégiáját is felállították. A CPI fokozódó aktivitását jól jelzi, hogy június 15-én nevezték ki a cégcsoport új hazai country menedzserét, Gereben Mátyást, aki csaknem 15 éves ingatlanpiaci tapasztalattal rendelkezik, korábban a Cushman & Wakefieldnél és a TriGranitnál is dolgozott.

A társasághoz jelenleg 11 irodaház, 4 üzletközpont, 3 hotel és 1 logisztikai park tartozik, a magyarországi – 220 ezer négyzetméter alapterületű – vagyon összértéke 307 millió euró (95 milliárd forint). A portfólió legnagyobb részét a több mint 150 ezer m2-nyi területtel rendelkező irodaházak teszik ki. Az ingatlanállományhoz tartozik többek között a Gateway Office Park, a Balance Building, a Váci188 Office Park, a Budaörs Office Park, az Arena Corner, az Airport City Logistic Park és az Europeum bevásárlóközpont a Marriott Courtyard Hotellel együtt.

A mai sajtótájékoztatón Tomas Salajka, a CPI eszköz management és sales igazgatója elmondta, hogy a cégcsoport Közép-Európa második legnagyobb ingatlanbefektető vállalkozása, amely mintegy 4,2 milliárd euró értékű vagyonnal rendelkezik. A portfólió összértékének 60%-át csehországi ingatlanok teszik ki, de jelentős a magyarországi és romániai állomány is. Az Ablon 2013-as megvásárlása után hosszú távú ingatlankezelésben gondolkodnak, vagyis ellentétben az Ablon korábbi stratégiájával, meg kívánják tartani az épületek döntő hányadát.

Gereben Mátyás, az újonnan kinevezett country menedzser hozzátette, hogy a hazai irodaház-állományban értéknövekedést szeretnének elérni, a korszerűsítésekkel párhuzamosan az üres területek intenzívebb bérbeadására fókuszálnak. Vagyis miközben a CPI magyarországi brandépítésére nagyobb hangsúlyt helyeznek, eközben átgondolt bérbeadási stratégiával szeretnék erősíteni a szerepüket a magyar piacon. Az ingatlankezelési tevékenységük a jövőben jobban rezonál majd a piaci igényekre, az új munkakultúrák által támasztott igényekre és emberközpontú szolgáltatásokkal kívánják elérni a nagyobb bérlői elégedettséget. Példakánt említette, hogy megállapodtak egy mobil őstermelői hálózattal, amely a CPI irodaházaiban fogja a termékeit kínálni.

Gereben Mátyás a cégcsoport fejlesztési terveire vonatkozóan elmondta, hogy egy kínálatvezérelt piacról beszélhetünk, ahol a spekulatív fejlesztések helyett a BTS vagy jelentős előbérlettel rendelkező projekteknek van létjogosultságuk. A CPI ilyen értelemben nyitott szemmel jár, hiszen a működő ingatlanjaikon kívül jelentős telekállománnyal rendelkeznek. Csak a Budafoki út mentén egy hét hektáros területet birtokolnak, amely komoly tervek megvalósítására alkalmas. Mindenesetre míg az Ablon alapvetően fejlesztő attitűddel rendelkező vállalat volt, addig a CPI befektető szemléletű cég, ahol az akvicíziós tevékenység erősebb.

Az új country menedzser hozzátette, hogy a magyar kereslet növekszik, aktív mozgolódás észlelhető a bérleti piacon, ellenben az új fejlesztések egyelőre nem követik ezt a fejlődési ívet, ennek köszönhetően a kihasználatlansági ráta erőteljes csökkenésnek indult. Ezt jól példázza, hogy amíg korábban egy 10 ezer négyzetméternyi bérleményt sem volt nehéz felkutatni a budapesti irodapiacon, addig ma már alig találni ilyen nagyságrendű területet. Miközben a magyar ingatlanpiacon 5 éve következett be jelentős visszaesés, addig ma Varsóban és Prágában tapasztalható erős túlkínálat, az üresedési ráta növekszik, ezzel párhuzamosan a bérleti díjak törvényszerűen csökkennek. De a magasabb kockázatot kedvelő vállalkozások még mindig markáns szerepet töltenek be Magyarországon, noha ez a meghatározó arány a piac fejlődésével együtt csökkenő tendenciát mutathat.

A CPI tapasztalatai szerint a korábban megszokott költségracionalizálási tárgyalások helyett egyre gyakoribb, hogy a cégek nagyobb területre költöznek, mind a nemzetközi, mind a hazai vállalkozások aktívan érdeklődnek az irodaterületek iránt. Megállt továbbá a bérleti díjak csökkenése, és bár emelkedésről még nincs szó, a következő egy évben ennek jelei is láthatóvá válhatnak. Bár Budapest még mindig jelentős hátrányban van a régiós piacokkal szemben, a társaság szerint mind a bérbeadási, mind a befektetési piac további javulás előtt áll.