Már az idén megnyitják az UNICEF budapesti szolgáltatóközpontját

A VII. kerületi, Wesselényi utcai épületben olyan háttérintézményt alakítanak ki, amely az UNICEF nemzetközi tevékenységéhez nyújt majd támogatást. A központ budapesti megalapításáról június 15-én írtak alá úgynevezett fogadóország-megállapodást New Yorkban – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. A székhelyről szóló egyezményt még ratifikálnia kell az Országgyűlésnek, amelyről akár már […]

A VII. kerületi, Wesselényi utcai épületben olyan háttérintézményt alakítanak ki, amely az UNICEF nemzetközi tevékenységéhez nyújt majd támogatást. A központ budapesti megalapításáról június 15-én írtak alá úgynevezett fogadóország-megállapodást New Yorkban – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

A székhelyről szóló egyezményt még ratifikálnia kell az Országgyűlésnek, amelyről akár már a jövő héten szavazhatnak a képviselők, és minden jogszabályi feltétel adott lehet ahhoz, hogy megindulhasson a munka a szolgáltatóközpontban. A budapesti központ mérföldkő a szervezet és a magyar kormány közötti együttműködésben. Ezen kívül a megnyitása jelképes esemény is, hiszen visszaigazolja a kormány elkötelezettségét a gyermekjogok és a gyermekek jóléte iránt, valamint az UNICEF-el való eddig is kiváló együttműködésének adhat újabb lökést.

2016 végére több mint háromszázan dolgoznak majd a budapesti központban, és a foglalkoztatottak kilencven százaléka magyar lesz. Danks Emese, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány ügyvezető igazgatója felidézte: az UNICEF néhány éve döntött úgy, hogy a költségek csökkentése és a hatékonyság növelése érdekében kiszervezi – informatikai, pénzügyi és személyzeti – háttértevékenységeit egy szolgáltatóközpontba. Több mint húsz pályázó közül választották ki Magyarországot.

Augusztus közepén kezdődik egy három hónapos tesztfázis, amikor egy latin-amerikai küldöttség kezdi meg munkáját a budapesti központban. Elkezdődik a munkatársak kiválasztása is, és a tervek szerint mintegy másfél év alatt töltik fel a teljes létszámot. A 24 pályázó közül kiválasztott Magyarországgal megkötött székhely-megállapodás tizenöt évre szól és tízévenként megújítható.

Az Egyesült Nemzetek Gyermekalapját, az UNICEF-et az ENSZ közgyűlése eredetileg azért hozta létre, hogy segítsen a második világháború utáni Európában azokon a gyermekeken, akik átélték a háború borzalmait. Az UNICEF célja a gyermekek és a fiatalok egészségügyi, táplálkozási, szociális gondoskodási, oktatási és szakképzési helyzetének javítása. A szervezet tevékenységét 1965-ben Nobel-békedíjjal ismerték el.

 

SOCIAL BOX