Bűnözők vásárolják fel a londoni luxusingatlanokat

David Cameron, aki egy szingapúri üzleti rendezvényen szólalt fel kedden, a BBC beszámolója szerint kijelentette: a brit kormány le fogja rántani a leplet azokról a “névtelen fedőcégekről”, amelyek elsősorban Londonban sorra vásárolják fel a luxusingatlanokat. Nagy-Britanniában “nincs helye a fosztogatásból eredő piszkos pénzeknek”, és London “különösen nem az a hely, ahol az ilyen kétes eredetű […]

David Cameron, aki egy szingapúri üzleti rendezvényen szólalt fel kedden, a BBC beszámolója szerint kijelentette: a brit kormány le fogja rántani a leplet azokról a “névtelen fedőcégekről”, amelyek elsősorban Londonban sorra vásárolják fel a luxusingatlanokat. Nagy-Britanniában “nincs helye a fosztogatásból eredő piszkos pénzeknek”, és London “különösen nem az a hely, ahol az ilyen kétes eredetű vagyonokat tárolni lehet”.

A két éve alakult brit Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency, NCA) – amelyet a hasonló profilú amerikai nyomozóintézmény után a köznyelv a brit FBI-ként emleget – minap nyilvánosságra került felmérésében kimutatta, hogy csak Angliában és Walesben 122 milliárd font (54 ezer milliárd forint) értékű ingatlanvagyon van offshore befektetési cégek vagy külföldi magánszemélyek nevén. Az NCA Nagy-Britannia egészében 100 ezer, Londonban 36 ezer ilyen ingatlanról tud.

A külföldi befektetők legnépszerűbb célpontja a két legdrágább londoni kerület, Westminster és Kensington & Chelsea. Ebből a két londoni városrészből eredt a külföldi vállalatok és befektetési intézmények által birtokolt nagy-britanniai luxusingatlanok után fizetendő különadó 80 százaléka. Az NCA ebben a két kerületben 220 olyan, külföldi kézben lévő ingatlanról tud, amelyek értéke meghaladja a 20 millió fontot (8,8 milliárd forintot).

Más londoni kerületekben is vannak hasonló értékű befektetések. Az észak-londoni Hampstead negyedben például egy tízmillió font értékű lakóingatlant még 2009-ben egy olyan befektetési alap vásárolt meg, amelyről a brit hatóságok tudják, hogy Kadhafi néhai líbiai vezető családjával állt kapcsolatban. Donald Toon, az NCA gazdasági bűnügyek feltárásáért felelős igazgatója a The Times című konzervatív brit napilapnak elmondta: a londoni ingatlanpiaci árakat is felhajtják azok a külföldi bűnözők, akik nagy-britanniai ingatlanbefektetésekben próbálják elrejteni vagyonukat.

SOCIAL BOX