Ezek az új ikonikus épületek uralják majd Budapestet!

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) 2015 2. negyedévre vonatkozó adatai alapján egy spekulatív irodafejlesztés került átadásra, a Váci Greens 20 ezer m2-es „C” épülete. Így a budapesti modern irodaállomány 642.300 négyzetméter saját tulajdonú- és 2.607.900 négyzetméter spekulatív irodaterületet foglal magában. Az üresedési ráta immár elérte a 14,2%-ot, amely az elmúlt 6 évet tekintve […]

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) 2015 2. negyedévre vonatkozó adatai alapján egy spekulatív irodafejlesztés került átadásra, a Váci Greens 20 ezer m2-es „C” épülete. Így a budapesti modern irodaállomány 642.300 négyzetméter saját tulajdonú- és 2.607.900 négyzetméter spekulatív irodaterületet foglal magában. Az üresedési ráta immár elérte a 14,2%-ot, amely az elmúlt 6 évet tekintve csúcsnak tekinthető. Bár idén eddig egyedül a Váci Greens új épületét adták át, ettől ne rettenjünk meg, hiszen az ingatlanpiac sajátos logikája és a projektek meglehetősen hosszú távú kifutása miatt a gazdasági fellendülés több év távlatában jelentkezhet, vagyis „materializálódhat” új épületek képében. Nézzük hát, hogy mire számíthatunk az elkövetkezendőkben, hiszen egyre több bejelentésről hallani, sőt, a fejlesztők azért „betáraztak” jó néhány telket, ahol csak a kedvező körülményekre várnak.

Váci Greens

A Váci úti irodafolyosón a TIBA Építész Stúdió munkatársai által tervezett Váci Greens irodaparkja tovább épül, hiszen a már említett „C” épület mellett az év vége környékén várható a 24 ezer m2-es „B” épület átadása – így a komplexum bérbeadható összterülete eléri az 55.000 négyzetmétert. Az „A” épület egyébként már korábban elnyerte a BREEAM Excellent minősítést. A negyedik, 15.500 m2-es „D” jelzésű épület építése a tervek szerint az 2015-216 fordulója környékén kezdődik. Eredetileg 5 épületben és nagyjából 100.000 m2-ben gondolkodtak, azonban a fejlesztő Atenor nemrég bejelentette, hogy egy szomszédos telket is megvásárolták, ahol felépülhet majd az „F” irodaház is, így összesen a campus 135 ezer négyzetméternyi irodaterülettel számol. Az irodaparkban alacsony üzemeltetési díjakra számíthatnak a bérlők, még az eredetileg tervezett 800 forint/hó/m2 díjakat is sikerült jelentősen „alulteljesíteni”.

Nordic Light

A svéd gyökerű és az USA-ban is jelentős fejlesztői tevékenységet kifejtő Skanska a 26 ezer m2-es Nordic Lightot építi gőzerővel, amelyet a Mérték Group tervezett. A kivitelezés két fázisban történik: az első fázisban 6.600 négyzetméternyi, míg a második fázisban 19.600 m2-nyi irodateret fognak átadni a leendő bérlőknek. Az innovatív megoldásoknak köszönhetően a projekt elnyerte a LEED Gold előtanúsítást. Az alapkőletételre idén áprilisban került sor, és az átadás 2016 első felében várható. A Skanska nagy hangsúlyt fektet arra, hogy többnyire helyi és újrahasznosított anyagokat használjon fel az építkezés során, a meleg víz előállítását napkollektorok segítik majd, míg a vizesblokkok öblítését és a kert öntözését az összegyűjtött eső- és talajvízzel oldják meg. A terv különlegessége, hogy az irodaház aktív kapcsolatot alakít ki a várossal, hiszen földszinti része tartalmazni fog egy passzázst, amelyet a járókelők is használhatnak majd. Egy belső kert is kialakításra kerül, amely az ott tartózkodók számára kínál nyugalmat a Váci út jelentős forgalmával szemben. Az iroda.hu adatai alapján 12,95-13,5 euró/m2/hó bérleti díjjal kalkulálhatnak a bérlők, az üzemeltetési díj pedig 3,3 euró/m2/hó.

V17

Még mindig maradunk a Váci úton, hiszen a Lehel téri piac mellett a Wing fejlesztésében a V17 irodaház munkálatai már javában zajlanak, a mintegy 13 ezer m2-es ingatlan az év végére éri el a szerkezetkész állapotát. A tulajdonoknak a bérbeadható terület közel 70%-ára aláírt bérleti szerződésük van, az átadást pedig 2016 nyarára tervezik. Az épület sajátosságai közé tartozik a földszintjén kialakításra kerülő üzlethelyiségek, a reprezentatív, kör alakú recepció és a 18 méter magas lobby tér, amely eltolt térrendszerével igazi belsőépítészeti különlegesség lesz. Az épület belsejében megbúvó szellős, 900 m2-es zöld udvar nem csak a napi pihenés helyszíne, hanem az irodaterületek természetes fényellátását is maximalizálja. Az iroda.hu adatai alapján 14-22 euró/m2/hó bérleti díjjal kalkulálhatunk átlagosan, és ehhez járul a 999 forintos üzemeltetési költség m2-ként/hó. A környezettudatos megoldások itt sem maradhatnak el, így az esővizet az öntözéshez és/vagy a mellékhelyiségek öblítéséhez hasznosítják, a napkollektorok pedig a használati meleg vizet biztosítják, az irodák gépészeti rendszerét pedig egyedileg lehet majd szabályozni.

Corvin Technology & Science Park – Nokia

A Futureal neve összeforrt a Corvin Sétány városrehabilitációs projekttel, amelynek keleti lezáró tömbje a Nokia Networks új,  25 ezer m2-es székháza lesz. Az 55 millió euró értékű Corvin Technology & Science Park névre hallgató beruházás az év eleje óta nagy lendülettel halad, és a tervek szerint 2016 végére készül el. Az új központ ad majd helyet a Nokia Networks Globális Technológiai Központnak, így az ország egyik legnagyobb informatikai és telekommunikációs K+F központja lesz. Az épületet a nemzetközi hírnévvel büszkélkedő Zoboki-Demeter és Társai építész iroda tervezte. Különleges technológiai elvárásokat teljesít az A-kategóriás irodaházakon belül is: kiemelkedően magas elektromos kapacitás, kiépített kettős betáp, ergonomikus, előválasztóval ellátott lift rendszer és BREEAM-tanúsítvány. Az ingatlan kimagasló kvalitásai, a hipermodern kutatólaboratórium a legkorszerűbb munkakörnyezetet nyújtja a kutatás-fejlesztési munkához. A földszinti nyitott terek a sétány gyalogosforgalma számára is átjárhatók lesznek, így az irodaház tökéletesen integrálódik a városi szövetbe. Az ingatlannal egyidejűleg jövőre elkészül az oda vezető parkosított sétányszakasz is, így megvalósul a 800 méter hosszú gyalogos kapcsolat a József körút és a Szigony utca között.

Tőzsdepalota

A Szabadság téren az 1905-ben átadott, Alpár Ignác által tervezett Tőzsdepalota is megújulás előtt áll, hiszen a csaknem ötven évig a Magyar Televízió székházaként funkcionáló épületet gőzerővel alakítják át. Az épületegyüttest közel 10 esztendeje vásárolta meg 4,5 milliárd forintért a Tippin Corporation, amely egyébként a történelmi épületekre specializálódott. Az eredeti tervek szerint 2011-ben már bérlők foglalták volna el az irodákat, azonban a válság közbeszólt, de végre 2014-ben elkezdődtek a munkálatok, és most az új átadási időpontot 2017-re tervezik. A 100 millió eurós felújítás eredményeként közel 27 ezer négyzetméternyi iroda- és 8 ezer m2-nyi kereskedelmi tér jön majd létre. Az első körben az összes válaszfalat, álmennyezetet el kell bontani, az eredeti nagy termeket pedig kisebb irodaegységekre alakítják, miközben a beruházás során az eredeti terekből minél többet szeretnének helyreállítani.

Ecodome

A tervek szerint 2015 szeptemberében kezdik el építeni az ECODOM irodaházat a Mészáros utcában, így Budapest egy látványos zöld parkkal rendelkező új kereskedelmi ingatlannal gazdagodik az Artisjus jogvédő iroda székhelye melletti területen. A bruttó 5000 m2-nyi bérbeadható területtel rendelkező irodaházat az ütemterv szerint alig egy évnyi építkezés után 2016 decemberében kívánják átadni, amely 5 szintet plusz két mélygarázs szintet fog tartalmazni. Az épület a jelenlegi ingatlanfejlesztési trendeknek megfelelően fenntartható módon készül el, hiszen a CO2 drasztikus csökkentését, a szürkevíz hasznosítását, a bérleményeken belül mérhető energiafogyasztást, alacsony működési költségeket, kerékpártárolót, zuhanyzót ígérnek, mindezeket egy intelligens felügyeletrendszerrel összekapcsolva. Egy emeleten akár egybefüggő 1000 négyzetméteres irodatér is igényelhető majd. Az ingatlan látványos városszöveti elemmel gazdagítja a környéket, hiszen a középen elhelyezkedő főépülethez csatlakozó szárnyak egészen az utcafrontig érnek majd, amelyek egy üde zöld parkot vesznek körbe, így a telket megnyitják az utca felé, és az U alakú épületkomplexum mintegy integráns egészet alkot a környező lakóövezettel.

Budapest ONE

A Futureal a komplex kelenföldi városrehabilitációban is érdekelt, hiszen a pályaudvarnál kialakítandó intermodális közlekedési csomóponthoz csatlakozva épül fel a Budapest ONE irodaközpont. A 4-es metró végállomásánál, a 170 millió eurós beruházással megvalósuló irodapark első ütemének munkálatai eredetileg 2015 első negyedévében kezdődtek volna, később azt a tájékoztatást kapta a realista.hu, hogy a kivitelezés 2015 második félévében megindulhat, így az átadás ideje 2017-2018 körül lehet. De nem csak a capmus fog megépülni, hanem a közelben az Etele City Center bevásárlóközpont is néhány éven belül látogatókat fogad majd. Az építészetileg egyedülálló terveket szállító Mérték Group szerint az ingatlanegyüttes hatalmas szakmai kihívás, egy igazi építészeti unikum lesz, hiszen nem egy egyszerű irodakomplexum, hanem a város megújuló képességét és szándékát  jelképező épület és közösségi tér jöhet létre. Az épületcsoport illeszkedik majd a vegyes funkciójú környezetébe, megfelel a legújabb energetikai, belsőépítészeti és műszaki elvárásoknak, emellett struktúrája és homlokzata méltóvá teszi arra, hogy Budapest nyugati kapujának ikonikus jelképe legyen.

Bartók Udvar II.

Még a nyár előtt kaptuk a hírt, hogy a tervek szerint hónapokon belül megkezdődik Dél-Budán a Bartók Udvar második ütemének fejlesztése is, amelynek során mintegy 17.000 négyzetméternyi új bériroda jön létre. A tulajdonos-fejlesztő InfoGroup cégcsoport 4,8 milliárd forintból valósítja meg a beruházást. Az irodapark jelenleg A” és „B+” kategóriás irodaházakból álló együttesében 10.500 m2 irodaterületet és 4.000 m2 kereskedelmi- és raktárterületet kínál. A jogerős építési engedély már rendelkezésre áll, a projekt indítása a teljes terület 50 százalékának előzetes bérbeadását követően várható. A Bartók Udvar vonzáskörzetében több egyetem is található, amelyek közelsége vonzóvá teszi az irodaházat IT- és telekommunikációs vállalatok, valamint szolgáltató központok számára. A kivitelezés a kezdéstől számítva körülbelül 18 hónapot vesz igénybe. A magas színvonalú kivitelezés és az ehhez párosuló műszaki paraméterek alapján a fejlesztő célul tűzte ki a BREEAM-minősítés megszerzését. Az iroda.hu adatlapján 11,5-13 euró/m2/hó bérleti díjakkal számolhatunk.

Magyar Telekom székház

A személyre szabott fejlesztések (BTS) közül az idei év legnagyobb projektje a Wing beruházásában készülő Magyar Telekom új, 60 ezer m2-es székháza. Az építési munkálatok előreláthatólag 2016 elején kezdődnek meg, és a Magyar Telekom 2018 második félévében költözik be a T-Systems Magyarországgal együtt a Groupama Arena mellé a Könyves Kálmán körúton. Az új székház jól megközelíthető elhelyezkedésének, energiatakarékos berendezéseinek és az egészséges munkakörnyezetet biztosító megoldásainak köszönhetően az ország egyik leginnovatívabb, a fenntarthatóság jegyében megépülő irodaháza, valamint egyúttal Magyarország legnagyobb, egy épülettömbben megvalósuló irodafejlesztési projektje lesz. A tervezés során az építésztervező TIBA Építész Stúdió mindvégig szem előtt tartotta, hogy a Könyves Kálmán körúti telken felépítendő irodaház és a szomszédos Groupama Aréna épülete ne versenyezzen egymással, hanem harmóniában működjön együtt. Az épületben helyet kap egy 300 fő befogadására alkalmas konferenciaterem is.

+++

Ajánlott cikksorozatunk a témához kapcsolódóan:

A budapesti irodaházak tündöklése, hanyatlása és feltámadása

Mi történt a budapesti irodapiacon a rendszerváltás óta?

 

SOCIAL BOX