Zöld takarítás védjegy Magyarországon. Ezt igénylik az ingatlanpiacon!

Ritz Tibor, a Magyar tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) vezető szakértője segítségével tekintjük most át a zöld takarítás aktuális helyzetét Magyarországon. Korábban csak általános elvek voltak ma már vannak konkrét követelmények is. A KT 64 egy olyan követelményrendszer, amely pontosan megfogalmazza, hogy konkrétan milyen elvárásoknak kell megfelelni egy konkrét, adott terület takarítási szolgáltatásának ahhoz, hogy arról az állam – […]

Ritz Tibor, a Magyar tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) vezető szakértője segítségével tekintjük most át a zöld takarítás aktuális helyzetét Magyarországon. Korábban csak általános elvek voltak ma már vannak konkrét követelmények is. A KT 64 egy olyan követelményrendszer, amely pontosan megfogalmazza, hogy konkrétan milyen elvárásoknak kell megfelelni egy konkrét, adott terület takarítási szolgáltatásának ahhoz, hogy arról az állam – az általa megbízott és nevében eljáró szervezet – a Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. – kimondja, hogy a takarítás környezetbarát. Ez az az eset, amikor az adott cég, az adott feladatra, területre teljes joggal használhatja a Környezetbarát takarítás védjegyet.

A KT 64 kitér a takarítási folyamatok technológiáira, a tisztítószerek megnevezésére és használati módjaira,
a tisztítószerek tárolására, a kézi és gépi eszközök használatára és karbantartására vonatkozó utasításokra, oktatási és képzési programokra, és távolról sem utolsó sorban az ellenőrzési folyamatokra.

Fontos kitétel, hogy az újonnan elfogadott szabályozási rendszer szerint a környezetbarát takarítás egy adott szolgáltatási szerződésre vonatkozik. Tehát a szervezet nem általában kapja meg, mint például az ISO 9014 Környezetirányítási rendszer tanúsítványát, hanem egy konkrét területen, a konkrétan megvalósított környezetbarát megoldásokra. Ez teszi rendkívül értékessé a rendszert, mert megszerzéséhez szükség van a megbízó és a megbízott szakmai együttműködésére. Az elkötelezettségnek mindkét oldalon meg kell lennie ahhoz, hogy megszülethessen egy korrekt, ellenőrizhető és minőségbiztosított környezetbarát takarítási szolgáltatás.

Komoly, valós szakmai felkészültség kell tehát a védjegyhasználati jog megszerzéséhez, és ami ugyan ilyen fontos a megtartása sem evidens. Az évről évre lezajló ellenőrzések nem előre bejelentett időpontban történnek.  A Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. és a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) olyan tapasztalat tisztítás-technológiai szakértőkkel végzi ezt a feladatot, akik pontosan átlátják, hogy a szolgáltatás a meghatározott keretek között zajlik-e vagy nem.

A követelmény precízen meghatározza, hogy miképpen minősíthető egy szolgáltatás. Ezen túl az is nagyon fontos, hogy egy adott területen milyen környezetbarát technológiák alkalmazhatók hatékonyan, melyek vezetnek jó eredményre az elvárt tisztaság szempontjából. A környezetbarát takarításnak természetszerűen nem csak zöldnek kell lennie, hanem eredményesnek is. Ehhez pedig jól meg kell tervezni a szolgáltatást, figyelni kell a helyszínen lévő felületekre és azok jellemző szennyezettségi fokára. A megrendelő együttműködésre pedig azért van szükség, mert az is fontos szempont, hogy a burkolatot milyen állapotban kell tartani ahhoz, hogy arról napi, heti, havi, negyed vagy féléves rendszerességgel, környezetbarát módszerekkel eredményesen és hatékonyan el lehessen távolítani a szennyeződéseket.

A hatékonyság szempontja itt sem kerülhet a háttérbe pusztán azzal, hogy kiejtjük a szánkon a varázsszót: zöld. A környezetbarát takarítás tervezésénél rendkívül fontos szempont, hogy a különböző technológiák megválasztása és a munka szervezése ne drága, a piac által megfizethetetlen szolgáltatást eredményezzen. Itt jönnek be olyan technológiák, amelyek lehetséges, hogy a megrendelő számára ismeretlenek, viszont adott esetben rendkívül hatékonyak lehetnek.

A környezetbarát takarítás – ma már védjegyes fogalom. Nem használhatja bárki, bármire. Az ezt igazoló védjegy mögött pedig nagyon komoly szakmai tartalom van. Ezen elemek összessége lehetővé teszi a szolgáltatás teljes körű transzparenciáját.

Gondoljunk bele, mindez óriási lehetőség a környezetbarát gondolkodás és legfőképpen a környezetbarát gyakorlat szélesítésére, terjedésére. Új szintre léphetne a zöld, környezetbarát megközelítés, ha a zöld takarítás elfoglalná a köztudatban az őt jogosan megillető helyet. Naponta sok-sok százezer négyzetméter üzemépület, iroda, közintézmény, kereskedelmi és szolgáltatói egység és magánlakások milliói várnak takarításra. Kezdjünk hozzá közösen, takarítsuk őket zöld technológiával! Aki hallja, adja át!

Minderről és sok egyéb, takarítással, létesítményüzemeltetéssel kapcsolatos kérdésről szó lesz október 20-án a Szakmai háromszög – Partnerek vagyunk a tisztaságban című konferencián.  

SOCIAL BOX