A Skanska négy irodaházat adott el Közép-Európában

Ez a régió legnagyobb tranzakciója idén, valamint a Skanska legnagyobb értékesítési üzlete Kelet-Közép-Európában. A négy épület együttesen több mint 63.000 négyzetméternyi irodaterülettel rendelkezik, amelyek most a Niam ingatlanportfóliójának a részei lettek. „Az ingatlanportfólió értékesítése bizonyítja a növekvő befektetői érdeklődést a lengyel vidéki ingatlanpiacon. Beigazolódni látszik, hogy értékes irodaépületek találhatók olyan városokban is, mint Krakkó vagy […]

Ez a régió legnagyobb tranzakciója idén, valamint a Skanska legnagyobb értékesítési üzlete Kelet-Közép-Európában. A négy épület együttesen több mint 63.000 négyzetméternyi irodaterülettel rendelkezik, amelyek most a Niam ingatlanportfóliójának a részei lettek.

„Az ingatlanportfólió értékesítése bizonyítja a növekvő befektetői érdeklődést a lengyel vidéki ingatlanpiacon. Beigazolódni látszik, hogy értékes irodaépületek találhatók olyan városokban is, mint Krakkó vagy éppen Katowice, amelyek vonzó hozamokat produkálnak. A Skanska jelentős potenciált látott néhány éve a lengyel regionális városokban, és ma ez a tranzakció bebizonyította igazunkat. Egyre több nemzetközi befektető bízik meg alapos piacismeretünkben, és ismerik el a Skanska irodafejlesztéseinek minőségét” – mondta el Adrian Karczewicz, a Skanska Commercial Development Europe vezetője.

A másodlagos városok folytatják pozícióik erősödését a régióban, különösen Lengyelországban, ahol a tranzakciók csaknem fele a fővároson kívül realizálódott 2015 első felében. A befektetők növekvő számban méltányolják a kisebb városok gazdasági potenciálját, így például Krakkó az első számú lokáció az új, modern szolgáltatóközpontok (SSC) számára. Minden évben közel 1600 tanuló végez mérnök, gazdasági és egyéb releváns egyetemi szakon, akik az SSC-szektor potenciális munkavállalói lehetnek.

A Kapelanka 42 volt az első Skanska irodaház Krakkóban. A 18.000 négyzetméternyi bérbeadható területtel rendelkező „A” épületet 2014 harmadik negyedévében adták át, és mára teljesen megtelt. Az épület mindemellett elnyerte a LEED Gold minősítést is. Az Axis irodaház 2016 negyedik negyedévében lesz kész, és a 21.000 négyzetméternyi irodaterület 50%-át már bérbeadták. Az ABB nemrég szerződött 10.000 m2-re.

A 300 ezer lakosú Katowice rendelkezik egy különleges gazdasági zónával, amely a globális szereplők számára kellő vonzóerő a befektetéseket illetően. A Skanska első helyi irodakomplexuma a Silesia Business Park, amelyik négy épületet foglal magában, egyenként 12.000 m2-nyi bérelhető területtel. A LEED Gold minősítésű „A” épületet idén tavasszal adták át, és már 80%-a meg is telt. A „B” épület pedig most októberben nyitja meg a kapuit, és már a felét kibérelték.

A Skanska a jövőben tovább szeretné erősíteni pozícióit a lengyel másodlagos városokban és a Kelet-Közép-Európai régióban egyaránt. A fejlesztő jelenleg öt projekten dolgozik lengyel városokban (Varsó, Poznan, Katowice, Krakkó, Lodz), de aktív Budapesten, Prágában és Bukarestben is. Az értékesítési tevékenységében a Skanskát a CBRE és a Colliers segítette.

SOCIAL BOX