Kevés fejlesztés az irodai és a logisztikai ingatlanpiacon

A kereskedelmi ingatlanok iránti erősödő érdeklődés egyelőre akkora mértékű, hogy az üresedés felszívását gyorsíthatja meg, illetve a kedvezmények mértékét csökkenti inkább, ami az effektív díjak emelkedését jelenti. Nominális bérleti díjemelkedés csak néhány alpiacon, Dél-Budán és a Váci úti irodafolyosón figyeltek meg – fejtette ki Gulyás Ede, a CA IMMO magyarországi ügyvezetője. A képet tovább árnyalja, […]

A kereskedelmi ingatlanok iránti erősödő érdeklődés egyelőre akkora mértékű, hogy az üresedés felszívását gyorsíthatja meg, illetve a kedvezmények mértékét csökkenti inkább, ami az effektív díjak emelkedését jelenti. Nominális bérleti díjemelkedés csak néhány alpiacon, Dél-Budán és a Váci úti irodafolyosón figyeltek meg – fejtette ki Gulyás Ede, a CA IMMO magyarországi ügyvezetője.

A képet tovább árnyalja, hogy a minőségi irodaállomány egyelőre szűkös, kevesebb, mint 10 százalék. Különösen nehéz dolga azoknak van, akik cégüknek most szeretnének a fővárosban több mint ezer négyzetméter irodát bérelni. Pest központi lokációjában a többi városrésznél is rosszabb a helyzet, pláne ha a megfelelő tömegközlekedés és a parkolási lehetőség együttes elvárásként tovább szűkíti a kört.

A pesti központi irodapiacon 39 irodaház van, de ezek közül csak három kínál nagyobb egybefüggő irodaterületet. A jövőben sem lesz könnyebb dolga a bérlőknek Pest központi részén irodát találni, mert bár javul a fejlesztési kedv a piacon, de egy irodaprojekt megvalósítása 1,5-2 év, és mivel a legtöbb fejlesztő csak egy-egy nagyobb előbérleti szerződéssel vág bele az építkezésbe, a következő két évben megépülő irodaházakban is korlátozott lesz az üres egybefüggő terület.

A logisztikai ingatlanok tekintetében szintén korlátozottan áll rendelkezésre egybefüggő nagy terület, illetve olyan hűtött raktártér, mely az Airport Business Parkban van, de mára egyetlen egység kivételével bérbe adták azt. Mindennek oka a fejlesztések hiánya, aminek következtében egyre kevesebb az új és jó minőségű kínálat a piacon, expanziót és új igényt is csak a meglévő állományon belül tudnak kiszolgálni.

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) adatai alapján 2015 második negyedévében a bérlői kereslet 29 százalékát szerződéshosszabbítások, 26 százalékát új szerződések, míg 8 százalékát bővülések adták. A budapesti piac jövedelmezősége európai viszonylatban még mindig rossz, így nehéz egy-egy projektre finanszírozást találni. Logisztika terén ez még hatványozottabban jelentkezik, és még rosszabb a helyzet a kiskereskedelmi alpiacon. Noha igény lenne rá, új ingatlanok elszórva épülnek, leginkább előbérleti konstrukcióban, mivel másra nem is lehet finanszírozást kapni.

Új központi negyed nincs, továbbra is a Váci út a legnépszerűbb, a CA IMMO tapasztalatai szerint legtöbben a bevált lokációt próbálják meglovagolni, aminek következtében az irodafolyosó tovább telítődik, új centrumok kialakulásához viszont nem elegendőek azok a fejlesztések, amelyek egy-egy területen – például a Infopark, esetleg a MOM Park környékén – néhány új épületet jelentenek.

SOCIAL BOX