Ez történt a budapesti irodapiacon! Íme a legfrissebb adatok!

2015 harmadik negyedévében két irodafejlesztés került átadásra: az Erzsébet Irodaház A épülete és a saját használatú Bosch Központ II. üteme. Ez összesen 27.800 négyzetméterrel növelte a budapesti modern irodaállományt, amely így 662.300 négyzetméter saját tulajdonú- és 2.615.600 négyzetméter spekulatív irodaterületet foglal magában. Az üresedési ráta tovább csökkent és elérte a 13,5%-ot a harmadik negyedév végére. […]

2015 harmadik negyedévében két irodafejlesztés került átadásra: az Erzsébet Irodaház A épülete és a saját használatú Bosch Központ II. üteme. Ez összesen 27.800 négyzetméterrel növelte a budapesti modern irodaállományt, amely így 662.300 négyzetméter saját tulajdonú- és 2.615.600 négyzetméter spekulatív irodaterületet foglal magában.

Az üresedési ráta tovább csökkent és elérte a 13,5%-ot a harmadik negyedév végére. Ez az elmúlt 7 év legalacsonyabb értéke: az előző év azonos időszakához képest 3,4 százalékpontos, míg az előző negyedévhez képest 0,7 százalékpontos csökkenés történt. Alpiaci bontásban a legalacsonyabb kihasználatlanságot továbbra is Dél-Budán mértük, mindössze 7,9 százalékot. A legmagasabb üres területi arány az Agglomerációban mérhető, itt jelenleg 29,6%-os az üresedés.

A harmadik negyedéves kereslet 99.600 négyzetméter, amely ugyan fele az előző negyedéves rekord szintnek, de közel azonos a harmadik negyedéves kereslet 5 éves átlagával. Szerződés-hosszabbítások és új szerződések mozgatták a bérleti piacot ebben a negyedévben. A nettó bérbeadás (a szerződés-hosszabbításokat nem számolva)a teljes kereslet 46%-át tette ki, ami lényegesen alacsonyabb az előző negyedévben mértnél értéknél. Ennek oka, hogy a július-szeptember közötti időszakban csupán egyetlen kisméretű előbérleti szerződést kötöttek. A bérlői kereslet 54%-át szerződéshosszabbítások, 31%-át új szerződések, míg 15%-át bővülések adták. Saját tulajdonú tranzakció nem történt a negyedév során.

A BRF összesen 180 bérleti tranzakciót regisztrált a harmadik negyedévben; az átlagos tranzakcióméret 553 négyzetméter volt, 5.000 négyzetméternél nagyobb területre pedig összesen 4 bérleti szerződést kötöttek. A negyedév legnagyobb tranzakciói szerződéshosszabbítások voltak: 13.400 négyzetméteren hosszabbítottak a Millennium Tornyokban és 7.300 négyzetméteren az Office Garden irodaházban. A legnagyobb bővülést ugyancsak a Millennium Tornyokban regisztráltuk, 3.400 négyzetméteren. A Délbudai, Pest központi és a Váci úti folyosó voltak a legaktívabb alpiacok, összesen 72%-át adva az összes bérlői keresletnek. A nettó abszorpció a negyedév során 47.600 négyzetméter volt. Ennek mintegy 60%-a a Nemközponti Pest alpiacon realizálódott, ahol két teljes foglaltsággal bíró épületet adtak át.

 

SOCIAL BOX