Hol lesz az új irodanegyed Budapesten?

A budapesti piac jövedelmezősége európai viszonylatban még mindig rossz, így nehéz egy-egy projektre finanszírozást találni. Logisztika terén ez még hatványozottabban jelentkezik, és még rosszabb a helyzet a kiskereskedelmi piacon.  Noha igény lenne rá, új ingatlanok elszórva épülnek, leginkább előbérleti konstrukcióban, mivel másra nem is lehet finanszírozást kapni. Új központi negyed nincs, továbbra is a Váci […]

A budapesti piac jövedelmezősége európai viszonylatban még mindig rossz, így nehéz egy-egy projektre finanszírozást találni. Logisztika terén ez még hatványozottabban jelentkezik, és még rosszabb a helyzet a kiskereskedelmi piacon.  Noha igény lenne rá, új ingatlanok elszórva épülnek, leginkább előbérleti konstrukcióban, mivel másra nem is lehet finanszírozást kapni.

Új központi negyed nincs, továbbra is a Váci út a legnépszerűbb, a CA IMMO tapasztalatai szerint legtöbben a bevált lokációt részesítik előnyben, aminek következtében az irodafolyosó tovább telítődik, új centrumok kialakulásához viszont nem elegendőek a folyamatban lévő fejlesztések.

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) adatai alapján 2015 harmadik negyedévében a bérlői kereslet több mint felét (53 801 négyzetméteren) szerződéshosszabbítások tették ki. A Ca Immo is hasonlóan magas arányt figyelt meg a portfóliójában, 5900 négyzetméteren hosszabbítottak a bérlők.

Közel 14500 négyzetméteren bővültek bérlők a budapesti irodapiacon, amelyből 10%-os részarányt a Capital Square irodaházban megkötött bérbeadások tettek ki. Az új bérbeadások aránya – 31% – se elhanyagolható, a javuló trend az üresedési rátákban is megmutatkozik, hiszen egy-egy alpiacon már egy közepes méretű bérlőnek is nehéz modern irodát találni. 

SOCIAL BOX