Jelentősen nőtt az ingatlanalapok vagyona

A legnagyobb vagyongyarapodást ebben a hónapban a származtatott alapok érték el, de jelentősen nőtt a kötvény, a részvény és ingatlanalapok vagyona is. A pénzpiaci alapokból továbbra is áramlik ki a tőke, és csökkent az árupiaci, valamint a tőkevédett alapok vagyona is. A kötvényalapokba 14 milliárd forintnyi tőke áramlott, emellett az egyik pénzpiaci alapot, amelynek vagyona 70 […]

A legnagyobb vagyongyarapodást ebben a hónapban a származtatott alapok érték el, de jelentősen nőtt a kötvény, a részvény és ingatlanalapok vagyona is. A pénzpiaci alapokból továbbra is áramlik ki a tőke, és csökkent az árupiaci, valamint a tőkevédett alapok vagyona is. A kötvényalapokba 14 milliárd forintnyi tőke áramlott, emellett az egyik pénzpiaci alapot, amelynek vagyona 70 milliárd körüli, átsorolták a rövid kötvényalapok közé. A kategória vagyona így összességében 6,9 százalékkal nőtt, 1331 milliárd forintot ért el, és ezáltal a legnagyobb lett a kategóriák közül, megelőzve a pénzpiaci alapokat.

A pénzpiaci alapok vagyona 7 százalékkal csökkent, 1267 milliárd forintra, egyrészt a 28,6 milliárd forintos visszaváltás, másrészt a kötvényalapoknál említett átsorolás miatt. A vegyes alapokba 12,8 milliárd forintnyi tőkét helyeztek el a befektetők. A hozamok is kedvezően alakultak, így a vagyon 2,5 százalékkal, 785 milliárd forintra növekedett. A részvényalapokba 3,4 milliárdnyi tőke érkezett novemberben, ráadásul a pozitív hozamok is jelentősen növelték a vagyont, amely 3,5 százalékkal 278 milliárd forintra gyarapodott.

Az ingatlanalapoknál 15,8 milliárd forint volt a tőkebeáramlás, és kismértékben a hozamok is növelték a vagyont, ami így 3,3 százalékkal 535 milliárd forintra nőtt. A származtatott alapokba 7,3 milliárd forintnyi friss tőke érkezett, és bár a hozamok nem alakultak kedvezően, a kategória vagyona 8,7 százalékkal emelkedett, a hónap végén meghaladta a 69 milliárd forintot. A tőkevédett alapokból novemberben 2,2 milliárdnyi tőke távozott, a hozamok sem alakultak kedvezően, így összességében 2 százalékkal 469 milliárd forintra csökkent a kategória vagyona.

Az abszolút hozamú alapokba 11 milliárd forint érkezett, a hozamok ehhez még hozzá is tettek, így a vagyon 2 százalékkal 736 milliárd forintra gyarapodott. Az árupiaci alapoknál kisebb tőkekiáramlás volt, de a hozamok kedvezően alakultak, így a kategória vagyona 2,7 százalékkal 14,4 milliárd forintra növekedett. Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapoknál novemberben tőkekiáramlás volt tapasztalható, amin a hozamok némileg korrigálni tudtak, de így is 1,8 százalékkal csökkent a nettó eszközérték, ami 169 milliárd forint volt a hónap végén.

SOCIAL BOX