A Váci Greens nyerte Az Év Új Ingatlanfejlesztése díjat

Az Atenor nagy fába vágta a fejszéjét, amikor a válság kellős közepén – 2008-ban – bejelentette megaprojektjét, amely szerint a népszerű Váci úti irodafolyosón megépít egy hatalmas irodaparkot. A Váci Greens névre hallgató projekt mintegy 100 ezer négyzetméternyi irodatérrel és öt épülettel számolt. Talán sokan nem gondolták a „vészterhes” időkben, hogy mindez valóra válhat. A […]

Az Atenor nagy fába vágta a fejszéjét, amikor a válság kellős közepén – 2008-ban – bejelentette megaprojektjét, amely szerint a népszerű Váci úti irodafolyosón megépít egy hatalmas irodaparkot. A Váci Greens névre hallgató projekt mintegy 100 ezer négyzetméternyi irodatérrel és öt épülettel számolt. Talán sokan nem gondolták a „vészterhes” időkben, hogy mindez valóra válhat. A válság közben véget ért, a fejlesztő számítása bejött, 2015 nyarán már a második, „C” jelzésű irodaház is elkészült, és a harmadik („B”) is hamarosan átadásra kerül. Sokat számít a kitűnő lokáció és megközelíthetőség, a metróvonal és a közeli bevásárlóközpont szolgáltatásai.

Az új épület nem csak a fejlesztő, hanem a hazai kereskedelmi ingatlanpiac, és közelebbről az irodapiac sikere is, hiszen bizonyítja, hogy nagyobb beruházások is életképesek lehetnek. Sőt, a fellendülő ingatlanpiacnak köszönhetően az Atenor egy újabb szomszédos telket vásárolt meg, ahol egy hatodik (F) épületet is terveznek, így az egész campus mintegy 135 ezer négyzetméternyi irodaterületet jelent majd a gyakorlatban. A beruházás a budapesti irodafejlesztések közül elsőként nyerte el a BREEAM „Excellent” minősítést 2011-ben.

“Egy irodaépület olyan, mint egy piaci termék vagy egy autó: nem elég jól kifejleszteni, létrehozni, annak hosszú távon is jónak, gazdaságosan működőnek és nyereségesnek kell lennie. Emellett az értékelésnél a napjainkban már nélkülözhetetlen zöld paraméterek és a fenntarthatóság is kiemelt szempontot képviseltek a zsűrizés során. Az amúgy nagyon szoros versenyben pedig a Váci Greens épülete volt az, ami a leginkább megfelelt ezen kritériumoknak. Mindezeken túl kiemelkedő, hogy a Váci Greens-szel a válságot követő évek piaci körülményei között valósítottak meg egy 60 ezer nm GLA spekulatív irodafejlesztést, amit ráadásul sikeresen bérbe is tudtak adni, méghozzá egy nemzetközi, magas sztenderd- elvárásokkal rendelkező vállalatnak, a GE-nek. Ez pedig egy igazi visszaigazolása annak, hogy egy nem csak jól megfejlesztett, de gazdaságosan és környezetbarát módon fenntartható irodaépületről beszélünk” – indokolta a szakmai zsűri döntését Török Árpád, a TriGranit vezérigazgatója.

„A Váci Greens nem csupán megjelenésében, de „tudásában” is impozánsan kiemelkedik a Váci úti folyosó irodaépületei közül. A BREEAM Excellent minősítést elnyerő projekt épületei nagyon olcsó üzemeltethetőségüknek és alacsony energiafelhasználásuknak köszönhetően hamar óriási népszerűségre tettek szert a piacon. Egy konkrét példát kiemelve, a Váci Greens „C” és „B” épületeinek esetében például talajhő hasznosításával a számítások szerint évente várhatóan 7-8 hónapon át nem kell külső energiát igénybe venni sem a fűtéshez, sem a hűtéshez” – magyarázta Borbély Zoltán, az Atenor országigazgatója.

„Azt tapasztaljuk, hogy vezető világcégek körében nagy a kereslet a modern, energiahatékony és környezettudatos irodaépületek iránt. Mi már a fejlesztés kezdetekor, a gazdasági válság időszakában azonosítottuk ezt a várható trendet, és minden épület fejlesztése során a legkorszerűbb berendezésekben, tágas központi terekben és zöld területekben gondolkoztunk. Nagyon örülök, hogy picit a piac előtt járva a olyan irodamegoldással jelenhettünk meg a piacon, amely nem csupán a jelen, de a jövő igényeit is kielégíti majd” – tette hozzá Borbély Zoltán.

SOCIAL BOX