Mutasd a növényed, megmondom, milyen az irodád!

Egészséges növények a munkahelyen címmel indult egy kampány az EU tíz országában. Célja, hogy felhívja a brit, osztrák, belga, dán, francia, holland, német, olasz és svéd munkaadók és a foglalkoztatottak figyelmét a növényekkel teli munkahely előnyeire. Mik ezek az előnyök? Vegyük sorra őket! 1. A sok növény otthonos hangulatot kelt a munkavállalókban, akik ezáltal otthonosan érzik […]

Egészséges növények a munkahelyen címmel indult egy kampány az EU tíz országában. Célja, hogy felhívja a brit, osztrák, belga, dán, francia, holland, német, olasz és svéd munkaadók és a foglalkoztatottak figyelmét a növényekkel teli munkahely előnyeire. Mik ezek az előnyök? Vegyük sorra őket!

1. A sok növény otthonos hangulatot kelt a munkavállalókban, akik ezáltal otthonosan érzik magukat az irodában, nagyobb kedvvel és szívesebben dolgoznak, valamint sokkal produktívabbak.

2. A növények jelenléte csökkenti a stresszt. Több kutatás is kimutatta, hogy azok a dolgozók, akik nap mint nap növények közt töltik idejük nagy részét, sokkal jobban kezelik a stresszes szituációkat, ezáltal hatékonyabban dolgoznak.

3. Az irodai levegő minőségét számos tényező befolyásolja, például a nyomtatók, másolók, monitorok által keltett és kibocsátott anyagok. A növények segítik csökkenteni a szén-dioxidot és más káros anyagok koncentrációját, csökkentik az elhasznált levegő mennyiségét és növelik a friss levegő arányát.

4. A munkahely klímája mindig nehéz kérdés. Fűtésszezon idején a száraz levegő miatti kellemetlen tünetek közt szerepel a szájszárazság, az orr- és füldugulás, valamint a szem- és bőrviszketés. A növényekben az a csodálatos, hogy a felvett víz közel 97%-át elpárologtatják, miközben növelik környezetük páratartalmát. Egy felmérés szerint azokban az irodákban, ahol nagy párologtatásra képes növények voltak, a betegségek miatti hiányzás számottevően csökkent.

5. A növények továbbá növelik a komfortérzetet, csökkentik az ingerlékenységet és a feszültséget, kedvezően hatnak a kreativitására és a koncentráló képességre. Mondhatjuk, hogy részben ők is felelősek azért, hogy kellemes legyen a munkahelyi környezet. 

6. Természetesen látványuk miatt is érdemes növényekkel dekorálni az irodát, sokkal barátságosabbá és hangulatosabbá teszi bármelyik apró és sötét helyiséget is. Mivel a zöld szín nyugtató hatású, ezért a zöld növények kedvezően hatnak hangulatunkra is.

7. Nemcsak a dolgozóknak, hanem az ügyfelek számára is fontos a pozitív légkör, az otthonosság érzete. Az irodába érkező vendég először mindig a kedves fogadtatást, a rendet és a tisztaságot, valamint a teljes összképet jegyzi meg. Hinnénk vagy sem, de a növényeknek is nagy szerepük van a munkahelyről kialakított képükben. A berendezés sokat elárul egy irodáról, ezért fontos, hogy az ügyfelek számára próbáljunk meg minél esztétikusabb képet festeni munkahelyünkről, melyhez a virágok nagyon sokat hozzátesznek. Ha növénymentes és sivár egy helyiség, kevésbé lesz szimpatikus a cég is.

Lássuk, milyen irodai növényeket érdemes választani!

A levegő káros anyagainak megkötésében a páfrányok, a fikuszok, az Areca és a Phoenix pálma bizonyulnak a legjobbnak, a páratartalmat pedig leginkább a páfrányok, fikuszok és filodendronok növelik.

Vitorlavirág

A gyönyörű fehér virággal rendelkező vitorlavirág különösen hatásos a levegő megtisztításában, kivonja a benzolt, az acetont és a formaldehidet is. Hosszú, fényes levelei és dekoratív virága is magára vonzza a tekinteteket.

Szobapáfrány

A páratartalom szabályozása mellett fő feladata, hogy az irodai berendezések által termelt, egészségre ártalmas anyagokat, pl. a formaldehidet kivonja a levegőből.

Hosszú levelű fikusz

Nagy helyigényű növény, jellegzetesen szétterülő levelei remekül párologtatnak, rendkívül mutatós és javítja az iroda levegőjét is.

Csüngőágú fikusz

A kis levelű fikusz rendkívül jól alkalmazkodik a benti körülményekhez, bátran ajánljuk bemutatótermekbe, irodaházakba és bevásárlóközpontokba is, olyan helyekre, ahol kevés a fény és kevés az idő a növények gondozására.

Areca pálma

Az egyik legszívósabb növény az areca pálma, jól megvan a zárt helyiségekben és viszonylag kevés törődést igényel. Emellett pozitív tulajdonsága még, hogy elvonja a fölösleges nedvességet a levegőből, így szinten tartva a páratartalmat.

Agglegénypálma vagy  Zamioculcas zamiifolia

A Zamioculcas látványos és fényes zöld leveleivel bármelyik irodának csodás dísze lehet. Nagyon jól tűri a víz nélküli életmódot (több hétig is elvan egy locsolással), szereti a félárnyékot, így sötétebb munkahelyekre is jó választás lehet.

 

SOCIAL BOX