A legújabb és legmenőbb közösségi terek Budapesten! 3. rész – Coffice

Minden helyiségben ül valaki. Nem túl nagy a zsúfoltság, nincsen sem tömeg, sem hangzavar, kellemes hétköznapi hangulat van. Valaki éppen kávét rendel, más a szendvicsét majszolja, néhányan telefonálnak vagy a laptopjukon böngésznek. Minden olyan, mint egy átlagos kávézóban. Azzal az apró különbséggel, hogy ez nem kifejezetten kávéház, hanem iroda is egyben, egy olyan co-working space, […]

Minden helyiségben ül valaki. Nem túl nagy a zsúfoltság, nincsen sem tömeg, sem hangzavar, kellemes hétköznapi hangulat van. Valaki éppen kávét rendel, más a szendvicsét majszolja, néhányan telefonálnak vagy a laptopjukon böngésznek. Minden olyan, mint egy átlagos kávézóban. Azzal az apró különbséggel, hogy ez nem kifejezetten kávéház, hanem iroda is egyben, egy olyan co-working space, ahová bárki bármikor betérhet – ha szeretne, akkor csak egy gyors kávéra, de lehetősége van nyugodtan leülni egy konferenciabeszélgetés erejéig is. Ha szeretne, akkor csak néhány percet, vagy órát, de akár egy egész napot is eltölthet itt a kedves vendég.

A közösségi iroda két szintes, a lenti rész jobban kávézós, a fenti pedig jobban irodás, de igazán éles határ nincs a kettő között, dolgozni bárhol lehet. A koncepciónál az egyik legfontosabb tényező a célcsoport volt: kiknek szóljon a hely? Az egyetemistákra és fiatal munkavállalókra esett a választásuk, akik az Y-generáció gerincét adják. Nem véletlenül helyezték székhelyüket a Vitkovits Mihály utcába, ami a Ferenciek tere-Astoria-Deák Ferenc tér hármasának középpontjában található. A budapesti fiatalok nagy részének csomópontjai ezek, valamit több egyetem is van a közelben. A helyiségek kialakítása is nagyon fiatalosra, „new wave”-esre sikeredett. Az egész közösségi helyet körüllengi valami nyugodt, chilles hangulat, mely keveredik a fiatalság pezsgésével. Az alkotók úgy fogalmaztak: ez a hely az újdonság, a minimal és az indusztriál szerelemgyereke, amilyennel Budapesten máshol nem lehet találkozni. A logó választásánál is maradtak a háromszöges koncepciónál. A háromszögre jellemző sarkok, élek és határozott vonalak jellemzik a Coffice-t is. A falak élei, a székek lábai, a fali festések is mind-mind ezeket a geometrikus vonalakat adják vissza megjelenésükben. Az indusztriál hatásra még inkább ráerősítenek az antracit szürke falak és kiegészítők, melyekkel az irodában találkozni lehet.

Az emeleten üres fém kocka installációkkal és menta zöld kocka telefonáló egységekkel is rendelkezik a hely. A telefondobozok hangszigeteltek, így az alkalmi kollégák nem zavarják egymást munka közben a hangos telefonálással. A kocka-doboz feeling egyébként nem véletlen, hiszen a co-working space egyik jelmondata: „Think outside the box…” A zavartalan tárgyalások, tanulások és munkafolyamatok érdekében több helyiség is található az emeleten. Két teljesen elszeparált mini tárgyaló helyezkedik el egymással szemben, ahová 4 fő fér el kényelmesen. A fenti közösségi tér a tartóoszlop köré rendeződik, melynek központját egy szabálytalan formájú asztal adja. A szint legérdekesebb helyisége a brainstorming room, mely tetőtől talpig üveg, ha úgy tetszik „glass-box”. A zárható kisszobában emiatt nincsen nyomasztó bezártságérzetünk még akkor sem, ha egyszerre 5 ember tartózkodik bent. A ledes-színváltós üvegpadló igazi ékessége a helynek, melynek fénye és színe külön szabályozható. Az itt található smart tv-re kábel nélkül lehet csatlakozni, így könnyebben és elegánsabban tarthatóak a prezentációkTöbb részen is műfüvet alkalmaztak a jobb hangszigeteltség érdekében – plusz nagyon vagányul néz ki.

Mielőtt lemennénk az alsó szinte, muszáj, hogy szót ejtsünk a két szint közti különbségről. Mivel a pult és kiszolgálóegység lent található, emiatt az alkotók úgy rendezték, hogy az alsó rész a nyüzsgőbb, a felső szint pedig a csendesebb. Ezt több módon is igyekeznek érzékeltetni a vendégekkel: az emeleten halk és lágy, míg az alsó szinten kicsit hangosabb és más típusú zene szól. Lent sötétedés után inkább a közösségi élet veszi át a szerepet, míg fönt megmarad a csendesnek az alkotótér. A fénnyel is ugyanez a helyzet, az alsó és a felső szinten is külön lehet állítani a hangulatfényeket és az olvasólámpákat. Így mindenki megtalálja a neki leginkább kedvező munkaformát. Ami közös mindkét emeleten, az a felszereltség. A Coffice a legmodernebb fény- és világítástechnikával és smart LED-izzókkal rendelkezik. A minőségi hangokért és a jó hangzásért a smart hangfalak a felelősek, melyek szintén vezeték nélküliek. Minden technikai dolog a legkorszerűbben működik, iPadről vezérelhetőek az egységek. Természetesen egy jó munkahelyhez mérten amerre nézünk, konnektorokat látunk. Ami a termek színeit illeti, sok a kapcsolódási pont: az antracit szürke falakat fehér, lézerrel szeletelt tégla falak váltják föl néhol. Minden asztal és munkalap masszív, vastag tölgyfából készült, hogy ellensúlyozzák a sötét megjelenést. Mikor ott jártunk, érdekes megállapítást tettünk a fal színére vonatkozóan: bár szinte feketék a falak, de még sincs barátságtalan érzése az embernek, épp ellenkezőleg. A tölgy megjelenése, a halvány menta zöld és a piros szín becsempészése miatt igazán otthonos érzésünk volt. A piros szín ráadásul állítólag motiváló hatással van a dolgozókra. A piros kábelek, piros hangulatfények és piros dobozok nem túl hangsúlyosak, mégis nagy hatással vannak az összképre.

Na, de akkor menjünk le az utcaszintre! Ami szinte kiszúrja az ember szemét, az a 12 fős nagy tölgyfa asztal és az acél pult. Itt már jobban érződik a közösségi tér érzete, melyet Galambos Dávid, a három srácból az egyik tulajdonos így fogalmazott meg:

„Egy olyan helyet szerettünk volna létrehozni, mely átmenet a co-working és a kávézó között”.

Valóban, a pult mögött saját márkás kávéválaszték és frissen préselt gyümölcslevek várják a szomjazó munkatársakat. Aki megéhezne, azoknak sem kell csalódniuk, isteni kis szendvicseket és aprósüteményt lehet kérni a pultból. A geometria itt is viszi a szemünket, az asztalok lába, a pult formája és a falra festett menta zöld vonalak is visszatérnek az emeleten látott elemekhez. A nagy asztal fölött lévő Edison-izzók és az osztott matt üvegtáblák is a modern ipari stílushoz nyúlnak vissza. Szerencsére nem csak szürke tárgyakkal és műfűvel találkozni itt, hanem megannyi növény csalogatja barátságosan a betérni vágyókat, köztük egy csinos narancsfa is, aki egy emelvényen kapott kiemelt szerepet. 

SOCIAL BOX