Pillantsunk be a kulisszák mögé!

Január közepén foglalta el az egykori Láng gépgyár (vagy Eisele gyár) egykori épületét az ExperiDance társulata. A 2000-ban alakult, és azóta is töretlen sikereket elérő csapatnak nem volt könnyű feladata, hiszen egy olyan helyet kellett találniuk, ahol megfelelő körülmények között mehetnek a próbák, de egyaránt kényelmesen tud dolgozni a menedzsment és a titkársági részleg is. […]

Január közepén foglalta el az egykori Láng gépgyár (vagy Eisele gyár) egykori épületét az ExperiDance társulata. A 2000-ban alakult, és azóta is töretlen sikereket elérő csapatnak nem volt könnyű feladata, hiszen egy olyan helyet kellett találniuk, ahol megfelelő körülmények között mehetnek a próbák, de egyaránt kényelmesen tud dolgozni a menedzsment és a titkársági részleg is. Pont ezen okok miatt a fő koncepció már a legelejétől kezdve az volt, hogy mindenki elférjen egy helyen, hogy a különböző szakmai területek egy épületben legyenek összefogva a hatékonyság növelésének érdekében. Az 1890-ben épült gépgyár épülete Alpár Ignác tervezése alapján valósult meg, mely műemlékvédelem alatt áll, mivel ipari műemlék, ezért bizonyos elemeket rekonstruálni kellett az építkezéseknél. A homlokzat jellege egy az egyben megmaradt, az egykori nyerstégla borítást ismét megkapta az épület, de új köntösbe öltöztetve.

Az udvarnál kifejezetten szerették volna újjáéleszteni az akkori korstílus jellemzőit, így a csordogáló víz és a rózsabokor sem maradhatott ki a tervezésnél. Az udvar különlegessége, hogy a rózsatöviseket minden művész és kolléga a saját városából vagy falujából hozta, külön ebbe a kis kertbe, hogy ezzel is az összetartozásukat szimbolizálják: mindenki máshonnan érkezett, de a cél azonos. Ennél szebb gesztust nemigen látni munkahelyeken. A növények gazdáit apró tábla jelzi, így mindenki láthatja, kié, hogyan cseperedik a közös kiskertben. Az udvar egyébként egy társasági központ is, jó időben székeket és asztalokat helyeznek a tér közepére, valamint különleges elemként egy piros telefonfülke is helyet kapott a kertben. Az épületbe belépve egy komoly – de semmiképp nem komor – recepció fogadja a vendégeket. A várakozó helyiség, vagy lobbi egy tolóajtó mögött kapott helyet, melyen a társulat egyik fotója látható. Az emögött rejlő helyiségben kényelmes bőrkanapékon lehet várakozni, miközben megcsodálhatjuk a társulat díjait a vitrinben, vagy megnézhetjük az előadások képeit a vetített fényújságon. A terem egyik legkülönlegesebb eleme az ExperiDance csillaga. Ennek is nagyon szép a története, 2000. október 9-én, a mérleg csillagjegy havában alakult meg a társaság, így a mérleg csillagkép egy csillagát kapta meg az ExperiDance a dolgozók közreműködésével. Az összetartás és a családias hangulat az egész épületet körüllengi.

A próbatermek felé haladva, a művészfolyosón a táncosok életnagyságú képeit láthatjuk, melyek nagyon inspirálóan hatnak az emberre. Miután végighaladtunk az öltöző mellett, elénk tárul a táncosok szentélye, a gigantikus méreteket öltő próbaterem. A helyenként 8 méter magas épület azért is volt megfelelő választás a csapat számára, mert ilyen magasságok szükségesek 1-1 produkció megalkotásához. A teremben minden eszköz a táncosok rendelkezésére áll, sőt, még egy zongora is helyet kapott a helyiségben. Még szintén a földszinten található az ExperiDance klub, ahol a művészek és a munkatársak ehetnek, ihatnak, beszélgethetnek kedvükre. A konyha hideg és meleg ételekkel várja a dolgozókat, a táncosokra tekintettel a menüben vegetáriánus és zsírszegény ételek is megtalálhatóak. A klubban is telis-tele van képekkel a szoba, mindenhol egy előadás jelenete lóg a falon. A 10 fős tárgyalóban pedig a jubileumi Ezeregyév plakátják lehet megtekinteni. Egyébként ahol épp nem a társulat képeit láthatjuk, ott a Czinege Galéria festményeit – köztük sok eredetit is – csodálhatjuk meg. A földszinti irodák egy hosszú folyosóról nyílnak, melyek belső falai üveg borítást kaptak. Az üvegfalon körbe végigfut a társulat darabjainak, szám szerint 16 előadásnak a címe.

Az emeletre sétálva a lépcsők mellett megannyi csodás festmény kíséri utunkat. Fent a titkárság uradalmát látja meg elsőnek az ember, ahol művészeti- és turnéval kapcsolatos szervezések folynak. Innen nyílik egy vezetőségi helyiség, ahol egy hatalmas, 2,5 x 1,2 méter széles és magas whiteboardot pillantunk meg először. Ami a nagyságánál még feltűnőbb, az a telítettsége. Ugyanis ezen a táblán vezetik az előadásokat, ki, hol, mit és mikor ad elő. Egy tűhegynyi hely, de annyi sincs már a táblán, ez az évad már jó előre megtelt! A fenti tárgyaló egészen más, mint amit odalent láthattunk, sokkal letisztultabb és színeiben is visszafogottabb. A fali dekoráció apró kockára vágott tükördarabokból áll, melyeket a hang frekvenciájának alapján rendeztek el. Az egyik igazgatói szobában a világos színek, a vaj és a bézs dominálnak. Az elegáns megjelenés garantált: nincsenek túldíszített részletek, csak a legfontosabb elemek, de azok minőségi kivitelben. Az egyedüli dekoráció Szent József szobra, melyet egy templom adományozott a társulat számára. A hely egyik különlegessége, hogy egy szekrény mögé rejtett üvegfalon keresztül lehet nyomon követni a táncosok próbáit. A másik igazgatói szoba stílusában és a bútorok megjelenésében azonos a másik vezetőségi szobával, ám itt több a dekorációs elem. A barna szín az uralkodó, mely a Föld energiáját szimbolizálja. Vona Tibor, társalapító szeret a szimbólumokkal kombinálni, szobájában harcos állatok képei és szobrai is megtalálhatóak, például sasé, tigrisé, vadlóé is. Tibor előszeretettel gyűjt ereklyéket, az egyik figura, mely azonnal kiszúrja az ember szemét. az a híres TV mackó. Igen, az igazi és az eredeti, akivel az epizódokat is leforgatták.

A bútorok mindegyike finoman megmunkált intarziás famunka, mely tökéletesen passzol a társulat imidzséhez. Ebben az előkelő teremben már nagykövetek és hercegek is megfordultak, nem véletlenül, kicsit olyan érzése van az embernek, mintha egy miniszterelnöki irodában lenne. Erre ráerősítenek a zászlók is, valamint az az óriás kristálylámpa, mely glóriaként ragyogja be a helyiséget. Az egész környezeten, az irodákon és társalgókon is jól érezhető egyfajta érzékeny elegancia, mely a maga kifinomultságában egyedülálló. A barna szín használata, az előkelő tapéta és a festmények mind jó ízlésről és a hagyományok tiszteletéről árulkodnak. Tibor ezt ki is hangsúlyozta, a régi értékeket szerették volna vegyíteni innovatív elemekkel. Az apró részletekre is nagyon körültekintően odafigyelnek, mindennek tudatosan megvan a maga helye és funkciója. Ez nem véletlen, hiszen az átlagos 70-80 főn és 56 táncoson kívül sokszor több száz ember is tartózkodik az épületben a próbák alkalmával.

SOCIAL BOX