Gigafejlesztés a Lágymányosi-öbölben. Felhőkarcoló is épülhet

Hatalmas érdeklődés övezi a BudaPart projektet azóta, hogy a Market Csoport 2015 decemberében megvásárolta a Lágymányosi öblöt környező területet a Kopaszi gáttal együtt. Mindeközben a Market megalapította az ingatlanfejlesztésre szakosodott Property Marketet, amelynek tulajdonosi köréhez csatlakozott a katari háttérrel rendelkező Constellation Hotels Holding Ltd. – így a világszínvonalú magyar szakember-gárdával megfelelő pénzügyi támogatás párosul. A Property Market pedig idén elindította […]

Hatalmas érdeklődés övezi a BudaPart projektet azóta, hogy a Market Csoport 2015 decemberében megvásárolta a Lágymányosi öblöt környező területet a Kopaszi gáttal együtt. Mindeközben a Market megalapította az ingatlanfejlesztésre szakosodott Property Marketet, amelynek tulajdonosi köréhez csatlakozott a katari háttérrel rendelkező Constellation Hotels Holding Ltd. – így a világszínvonalú magyar szakember-gárdával megfelelő pénzügyi támogatás párosul.

A Property Market pedig idén elindította a projektet, amelynek kifutási ideje 8-10 év. Az építkezések már idén ősszel megkezdődhetnek a szabályozási tervek módosítását követően. A 54 hektáros területből mintegy 23 hektár az építési terület, vagyis egy évtized alatt 550-600 ezer m2-nyi ingatlant fognak építeni. Ha ezek közel fele lesz irodaház, akkor egy 20-30 ezer m2-es átlagos épületből akár 10-15 darabot is felhúzhatnak a területen. Mint Dr. Hoffmann Tamás, Újbuda  polgármestere elmondta a helyszínen, a kerület jelentős rozsdaövezettel rendelkezik, ahol az ipari funkciónak már rég leáldozott, így ideje ezeket a területeket rehabilitálni. Ebbe a sorba illeszkedik a Lágymányosi öbölben elindult projekt is.

„A Lágymányosi-öböl területe nemcsak a XI. kerület, hanem egész Budapest számára kiemelten fontos lokáció. A jelenlegi tervek alapján nem pusztán lakások épülnek, hanem a hozzá tartozó közösségi szolgáltatások, közlekedési kapcsolatok, szociális létesítmények is létrejönnek, amelyek a városnegyed élhetőségét javítják. Mindezekkel együtt biztosítva látja az önkormányzat, hogy hosszú idő után teljes értékű városrész-fejlődés indulhat el a BudaPart segítségével” – tette hozzá a polgármester.

„A BudaPart lokációja egyedülálló Budapesten: Budán, közvetlenül a Duna-Parton, a Kopaszi gát közparkja szomszédságában valósul meg a beruházás.  Arra törekszünk, hogy az itt lakók és dolgozók megtalálják az otthonuk kényelmét, a feltöltődés lehetőségét egy változatos és ehhez minden igényt kielégítő környezetben.  A BudaPart különlegessége, hogy a beruházás teljes területének 65%-a közpark vagy vízfelület. A jelenleg is működő rekreációs parkterület teljes egészében megmarad, amelynek állagmegőrzéséről folyamatosan gondoskodunk, sőt további fejlesztéseket is tervezünk”  ̶  mondta Árendás Gergely, a Property Market ügyvezető igazgatója.

A több fázisban megvalósuló projektet változatos utcakép és magas presztízsű ingatlanok jellemzik majd. Az egyedülálló, öbölmenti társasházak változatos elrendezésűek lesznek, a garzontól a több hálószobás lakásokig széles portfólióból válogathatnak majd az érdeklődők. Az A+ kategóriás, 15-35 ezer négyzetméteres irodaházak pedig tökéletes székhelyprojekt-helyszíneket, illetve kiváló munkakörnyezetet biztosítanak a kis-, közepes- és nagyvállalatok számára. 

A Property Market a beépítési koncepcióval a dán ADEPT építészirodát bízta meg, akik Skandinávia több országában, így Dániában, Svédországban vagy éppen Norvégiában is terveztek már díjnyertes projekteket, egész városnegyedek rehabilitációs terveit is elkészítették, amelyek a skandinávokra jellemző fenntarthatósági szempontok alapján valósultak meg a későbbiekben.

„A koncepció változatos beépítési megoldásait a terület csodálatos adottságaira figyelemmel javasoljuk, a terv megvalósulásakor egy igazán XXI. századi városnegyed alakulhat ki a Duna partján” – nyilatkozta Anders Lonka, az Adept alapító-tulajdonosa és vezető építésze. Hozzátette, hogy a projekt egyik kiemelkedő előnye a fejlesztések emberléptékűsége, ahol az egyes ingatlantípusok integráns egészet alkotnak, és ahol a közösségi terek kiemelt szerepet kapnak. Különböző méretű és magasságú lakóházak és irodaházak fogják alkotni az új városnegyedet, így mindenkinek biztosítják a kilátást a folyóra és az öbölre.

A projekt egyik legeredetibb eleme az az öböl mellé tervezett irodatorony, amely eredetileg 120 méter magas lenne. Azonban a jelenlegi építési szabályok ezt nem teszik lehetővé, a toronyépület egyelőre a beépítési koncepció része, még nem lehet tudni, hogy konkrétan mi fog megvalósulni. A városnegyedben számos zöld területet alakítanak ki, sőt, egy nagyobb központi park felépítése is a tervek között szerepel, amelyet az egyes épületek felől könnyen meg lehet majd közelíteni. Ilyen értelemben a park egyfajta igazodási pont is lehet a projekt egészét tekintve.

A fejlesztést a gazdasági fellendülés kellős közepén indították, hiszen egyre nagyobb a kereslet az újépítésű lakások iránt, Újbuda ráadásul az egyik legnépszerűbb lokáció a lakáskeresők között, mindemellett a legnagyobb lélekszámú kerület Budapesten. Az irodaház-fejlesztések szintén erőre kaptak már 2015-ben, idén pedig folytatódott a pozitív tendencia. 2016 első negyedévében az üresedési ráta 11,3%-ra csökkent a budapesti irodapiacon, miközben a dél-budai alpiacon még sokkal jobb a helyzet: az üresedés mindössze 5,2%, vagyis gyakorlatilag nincsenek a környéken üres irodák.

SOCIAL BOX