Megnyílt az Európai Beruházási Bank budapesti irodája

A Magyar Tudományos Akadémián tartott ünnepségen a kormányfő beszédében kiemelte: Magyarország 2010 óta olyan gazdaságpolitikát folytat, amelynek a növekedés áll a középpontjában, a gazdaság növekedése most és középtávon is jóval az EU átlaga felett alakul. Képesek vagyunk arra, hogy “a nagy nemzetközi vállalatok mögé odategyük az erős és innovatív magyar ipart”. Mindehhez befektetések és fejlesztések […]

A Magyar Tudományos Akadémián tartott ünnepségen a kormányfő beszédében kiemelte: Magyarország 2010 óta olyan gazdaságpolitikát folytat, amelynek a növekedés áll a középpontjában, a gazdaság növekedése most és középtávon is jóval az EU átlaga felett alakul. Képesek vagyunk arra, hogy “a nagy nemzetközi vállalatok mögé odategyük az erős és innovatív magyar ipart”. Mindehhez befektetések és fejlesztések kellenek.

Arra is kitért, hogy tudatosan fel kell építeni egy pénzügyi rendszert “a bőkezű európai időszakok” utánra. Az EIB 1990 óta 19,3 milliárd euróval szállt be a magyar gazdaság fejlődésébe. E korszak nagy része a magyar uniós tagság előtti időre esett, ami mutatja, hogy vannak olyan pénzügyi konstrukciók, amelyek már a tagság előtt jól szolgálták a gazdaság fejlődését.

Az eseményen mintegy 30 milliárd forint értékben refinanszírozási szerződéseket írtak alá tornatermek, uszodák, sportpályák és óvodák építéséről. A miniszterelnök utalva egyebek mellett a Brexit körüli bizonytalanságra, a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás tárgyalására és az EU-orosz kapcsolatrendszer megromlására.

Orbán Viktor kijelentette: ebben a helyzetben nagy felelősség hárul az EIB-re, nélküle alig lehet ma gazdasági sikert elérni Európában. Az EIB célja a fejlődés segítése, egy egész európai generációnak adott nélkülözhetetlen anyagi hátteret a második világháború után, hogy aztán az EU sikertörténet lehessen. Azt vizsgálva, hogy az egyes európai intézmények mennyire maradtak hűek ahhoz a szellemiséghez, amely alapján létrehozták őket, az EIB előkelő helyet foglalna el a listán. A bank elsődleges célja nem az egyszerű profitszerzés, és a részvényesek ebbe bele is törődnek. Ennek ellenére az EIB megalapítása óta nyereséges.

SOCIAL BOX