Irodaház épül az óceánon. A Google már lecsapott rá

Manhattanben, a Hudson River partján egy igazán különleges helyszínen valósul meg a legújabb barnamezős beruházás, hiszen a SuperPier névre hallgató projekt egy használaton kívüli mólót és felépítményét varázsolja újjá. Az épület több funkciót is ellátott az idők folyamán, így volt már raktár és buszparkoló, most pedig egy vadonatúj multifunkcionális kereskedelemi komplexum lesz. A beruházó RXR […]

Manhattanben, a Hudson River partján egy igazán különleges helyszínen valósul meg a legújabb barnamezős beruházás, hiszen a SuperPier névre hallgató projekt egy használaton kívüli mólót és felépítményét varázsolja újjá. Az épület több funkciót is ellátott az idők folyamán, így volt már raktár és buszparkoló, most pedig egy vadonatúj multifunkcionális kereskedelemi komplexum lesz.

A beruházó RXR Realty a 45 ezer m2-es projektbe mintegy 350 millió dollárt kíván invesztálni. A tervek szerint 25 ezer m2-nyi irodaterület is létesül a nagyobb technológiai cégek számára, így például a Google is otthonra találhat itt, valamint 17 ezer m2-nyi vendéglátóipari és kiskereskedelmi felület is létrejön. Plusz egy tetőpark is létesül, ahol kültéri mozi és egyéb előadások rendezésére is lehetőség nyílik. Így például a Tribeca Film Festival egyik helyszíne lesz a tetőterasz. A kivitelezési munkálatok nemsokára kezdődnek, a befejezés időpontja várhatóan 2018 első fele.

A móló, amely 800 lábra nyúlik be a Hudson Riverbe, igazán kiváló helyen fekszik, hiszen New York üzleti negyedének közelében helyezkedik el. A móló 1950 és 1954 között épült, és a tengeri iparágak visszaesése után garázsként funkcionált a városi tömegközlekedés buszai számára csaknem három évtizedig, míg végül 2003-ban megszüntették.

Azután jó néhány évig elhagyatottan pusztult, míg aztán úgy tűnt, hogy 2004-ben egy kétszintes sétáló utcát alakítanak ki olasz kiskereskedelmi márkákkal és kulturális központtal. Ez a projekt azonban elhalt, így a Hudson River Park Trust új befektető után nézett 2008-ban. Így került a képbe a Young Woo & Associates, akik az RXR-t hozták be partnerként a vállalkozásba.

Az új tervek szerint az alsó emeleten 15 ezer m2-nyi területen 60 millió dollárért egy hatalmas ételcsarnokot alakítanak ki, ahol több mint 100 standon árusítanak majd ételt a világ legkülönbözőbb tájait megjelenítve. A móló épület felső szintjén pedig a már említett 25 ezer m2-es irodaterület lesz kialakítva, ahol valószínűleg a Google is fog dolgozni mintegy 1000 főt alkalmazva. Látványos megoldásként a központi rámpa az irodaterek fölött összeköti a földszintet a növényekkel teli tetőterasszal.

A tetőtér egyébként egy rugalmas és nyitott tér, amely kicsit olyan lesz, mint egy mini színház. Középen egy étkezőt alakítanak ki, amely az egész városra panorámás lesz, és amelyet üvegfallal el is lehet szeparálni a tetőterasz többi részétől. Az étterem mellett egy amfiteátrum is épül, amely a Tribeca Filmfesztivál új otthona lesz, valamint számos egyéb vetítések helyszínéül is szolgálhat. A mólót egy sétány veszi majd körbe, ahol különböző kávézókban múlathatjuk az időt, valamint hajókikötő is létesül a móló több oldalán.

SOCIAL BOX