Budapest gyöngyszemei, ahol ma irodisták nyüzsögnek

Máriássy Ház A közel 9000 m2-es Máriássy Ház irodakomplexumot még 2004-2006-ban a Wallis fejlesztette 3 milliárd forintból. A beruházás során újjáépült a Lágymányosi-híd pesti oldalán álló volt Borjúvásárcsarnok, amelyben nagyjából 3 ezer négyzetméternyi irodateret alakítottak ki. A beruházás másik eleme a szomszédos, öt emeletes, modern irodaház, ahol közel 6 ezer négyzetméternyi iroda szolgálja a cégek […]

Máriássy Ház

A közel 9000 m2-es Máriássy Ház irodakomplexumot még 2004-2006-ban a Wallis fejlesztette 3 milliárd forintból. A beruházás során újjáépült a Lágymányosi-híd pesti oldalán álló volt Borjúvásárcsarnok, amelyben nagyjából 3 ezer négyzetméternyi irodateret alakítottak ki. A beruházás másik eleme a szomszédos, öt emeletes, modern irodaház, ahol közel 6 ezer négyzetméternyi iroda szolgálja a cégek igényeit. A Borjúvásárcsarnok műemléképülete 1927-ben épült a Marhaközvágóhíd utolsó elemeként, a háború után pedig autókereskedés, majd elektronikai vállalat működött a területén. Az ingatlanban az összes utólagos építményt elbontották az eredeti tartófalakig, majd az új belső teret az eredeti terveknek megfelelően bejárati pavilonokra, nagy csarnokra és a nyugati melléképületre állították vissza egyterű loft irodaterületek kialakításával. A térség egyébként Ferencváros ún. átmeneti zónájába tartozik a kerület belső és külső negyedei között, ahol jelentős ipari tevékenység folyt, hiszen vágóhidak és malmok működtek. (bérleti díjak: iroda.hu: 10.5 – 14 €/m²/hó)

Graphisoft Park

Igazi sikertörténet az irodapark, hiszen egy régi gyárkomplexum területe hasznosult, így nem alakult ki egy lerobbant szellemváros. A 3 ezer alkalmazottat foglalkoztató Óbudai Gázgyár 1913 és 1984 között üzemelt 43 hektárnyi területen. A gyár mellett felépítettek egy lakótelepet is, amelyet a Wekerle telephez hasonlóan igazán igényes épületek jellemeznek. A gázgyár összterületéből közel 20 hektárt foglal el a Graphisoft Park, amelyet 17 éve kezdett el fejleszteni a Graphisoft szoftverfejlesztő cég. Az új, emberléptékű irodaépületek bérlői többnyire a high-tech szektor képviselői, legnagyobb ügyfelük az SAP, amely folyamatosan terjeszkedik a parkban. Jelenleg szinte teljes kihasználtságú a 53 ezer négyzetméternyi iroda, labor és egyetemi épületegyüttes, ennek is köszönhetően további 8 ezer m2-nyi új iroda építése zajlik, az első fázis átadása 2017 elején várható. A Graphisoft tulajdonában álló terület közel felét építették be eddig, végül akár egy 130 ezer m2-es irodanegyed is létrejöhet. Az egykori Óbudai Gázgyár műemléki védettséget élvező épületeinek egy részét a Graphisoft Park már felújította – új campus –, míg a szintén felújított emblematikus víztorony és a mellette lévő három műemlék jellegű épület sorsa még nem dőlt el.

RiverLoft irodaház

A Népfürdő utcánál, a Duna közvetlen közelében 2007-ben – Tima Zoltán elképzelései alapján – felújított RiverLoft igazi gyöngyszem az irodapiacon, ahol a lakások mellett irodákat is kialakítottak. A RiverLoft két fő épületből áll: egy felújított loftból és egy vadonatúj épületből. A loft szintén 2 szárnnyal rendelkezik: a keleti részében irodák találhatók, a másik részében pedig 27 loft apartmant alakítottak ki. Az 1914-ben átadott ipari ingatlan a Székesfővárosi Gázművek, Lipótvárosi Gáztartó Állomástelep Központi Műhely-, és Raktárépületeként valósult meg. Elkészülte után – az I. világháború idején – a telepet hadikórháznak rendezték be, majd a Rokkantügyi hivatal, később a Kolozsvárról ideiglenesen Budapestre települt egyetem céljára hasznosították. 1920-ban került vissza a Gázművek tulajdonába. A régi és új épületek által közrezárt belső kertje igazi oázis, ahol a víz és a zöld jótékony hatásai egyesülnek. (bérleti díjak: iroda.hu – 10.5-11 €/m²/hó)

Bécsi Corner Irodaház

A Kolosy térnél a Bécsi Corner Irodaházat a Biggeorge Property Zrt. fejlesztette 2009-ben, ahol 5 ezer m2-es területen régi és új épületek alkotnak harmonikus egységet: közel 9 ezer m2-nyi iroda és 2.000 m2-nyi vendéglátóhely és kereskedelmi egység található itt. A projekt során a régi, védett műemléki épületek homlokzatát eredeti formában megőrizték, míg a belső terek igazodnak a mai kor elvárásaihoz Óbuda forgalmas alközpontjában. A Bécsi Corner 2011-ben a FIABCI Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatán műemléki fejlesztések kategóriában első díjat nyert. A múlt századi iskolaépület klasszicista homlokzatával a Kolosy térre néz, míg mögötte a Bécsi úton található a háromszáz éves, kétszintes barokk Serház, amely a restaurálási munkálatok után visszakapta egykori formáját. A Lajos utca-Sajka utca felőli oldalon épült meg a régi ingatlanokhoz igazodó új irodaszárny. (bérleti díjak: iroda.hu – 9.9 – 14 €/m²/hó)

Margit Palace

A Margit Palace irodaház Bel-Buda ékköve, ahol a tradíció és a modern találkozása egy igazán elegáns épületben valósul meg. Már a homlokzata is különleges, hiszen az eredeti épület, azaz a régi kocsiszín vörös téglás falazatához illesztették az új szárnyat 2004-ben. Az ötszintes házban 17.200 négyzetméter hasznos alapterületen találhatók irodák, ahol a régen villamosremízként funkcionáló, helyi védettség alatt álló ipari ingatlanhoz kapcsolták az új épületet. A múlt század eleganciáját hirdető épületszárny az új egységekkel igazi színfoltja a régi „Országútnak”, vagyis a II. kerület belső körzetének. Az ingatlan 2003-ban az év Legjobb Budapesti Irodaépülete címet érdemelte ki. Az épületkomplexum egyik legkarakteresebb egysége a 4500 négyzetméteres, ötemeletes torony, további érdekesség, hogy az irodaházban található a BKV elosztó rendszere is. (bérleti díjak: iroda.hu – 11 – 15 €/m²/hó)

A 2. részt itt olvashatjuk.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.