Dolgozzon és éljen egy helyen!

Lehet, hogy ez most rossz hír a közösségi irodáknak, ám annál jobb azoknak, akik otthonról szeretnek dolgozni. A Zen házak nevükhöz méltóan a nyugalom szigetén, Csehországban, Liberec külvárosában találhatóak, szomszédok és a város zaja nélkül. A két egymás mellett lévő ház funkciója eltérő: egyik a lakhatást, a másik pedig a munkát szolgálja. A lakóegység fekete, […]

Lehet, hogy ez most rossz hír a közösségi irodáknak, ám annál jobb azoknak, akik otthonról szeretnek dolgozni. A Zen házak nevükhöz méltóan a nyugalom szigetén, Csehországban, Liberec külvárosában találhatóak, szomszédok és a város zaja nélkül. A két egymás mellett lévő ház funkciója eltérő: egyik a lakhatást, a másik pedig a munkát szolgálja. A lakóegység fekete, az irodarész pedig fehér színt kapott annak érdekében, hogy minél több fényt kapjanak a munkatársak, minél inkább a munkára tudjanak koncentrálni. Ezt segíti, hogy hatalmas, az emeleten egy falnyi nagyságú ablak, és több kisebb is található, ráadásul a házak déli tájolásúak. A kétszintes, négyszögletes házak szintenként három méter belmagasságúak, így az irodateret jól ki lehet használni – foglalkozástól függően bármilyen tevékenységre alkalmas lehet, akár fotóstúdiónak is.

A japán építészetet figyelembe véve alkották meg az épületeket, a faszerkezetű ház a természetes anyagok használatával és a külső burkolat átlátszó akril lemezes fedésével tökéletesen beleolvad a tájba. A projekt ráadásul nem volt túl költekező, ugyanis költséghatékony anyagokat használtak, préselt falapok, fagerendák, fém és nyers gumi alkotják a házakat. A két épület bár funkciók szerint el van különítve, mégis egy egységet alkot. Az iroda és az otthon közötti átjáró egy kissé meg van emelve, ez biztosítja a kényelmes és biztonságos közlekedést (esőzések és télvíz idején különösen praktikus), a köztes kert pedig a szórakozást és a pihenést. Aki nem szereti a magányt, az megoszthatja másokkal az irodáját, ugyanis több munkaállomás számára is van hely benne, valamint kisebb irodák székhelyéül is alkalmas lehet. A konténerházszerű egységeket kísérleti jelleggel alkották meg, ugyanis ha beválik a dolog, még több ilyen építményt láthatunk majd a jövőben.

SOCIAL BOX