Szegeden kitört az irodaház-építési láz. Várják a globális cégeket

Szeged lehet az új tudásközpont Budapest mellett Szegeden is kibontakozhat egy irodaház-fejlesztési bumm, ami eddig nem volt jellemző a vidéki városainkra. Így részben megváltozhat az a tendencia, amely szerint a vállalati székhelyek, a fejlesztő- és szolgáltató központok csak a fővárosban koncentrálódtak. Korábban az irodafejlesztők tevékenysége meg is állt Budapest közigazgatási határán, most viszont Szegeden is […]

Szeged lehet az új tudásközpont

Budapest mellett Szegeden is kibontakozhat egy irodaház-fejlesztési bumm, ami eddig nem volt jellemző a vidéki városainkra. Így részben megváltozhat az a tendencia, amely szerint a vállalati székhelyek, a fejlesztő- és szolgáltató központok csak a fővárosban koncentrálódtak. Korábban az irodafejlesztők tevékenysége meg is állt Budapest közigazgatási határán, most viszont Szegeden is jelentős bővülés előtt áll az  irodapiac. Csongrád megye székhelyén is egyre több nemzetközi vállalat van jelen, amelyek többsége az informatikára szakosodott, vagyis jó esély van arra, hogy Szeged egy regionális technológiai központtá váljon. A sikerhez három dolog szükséges: képzett, kvalifikált munkaerő, jó marketing és megfelelő minőségű irodaház-állomány.

Az első adott az egyetemeknek köszönhetően, a második is egyre jobban fejlődik, hiszen egyre professzionálisabban népszerűsítik a dél-alföldi régió székhelyét. Míg a harmadik feltétel, vagyis az irodaházak most vannak épülőben. A városban az IKT és az SSC szektor lehetnek a húzóágazatok, amelyek jelentős hozzáadott értéket is képviselnek. „Az elmúlt évek piaci fejlődése alapján az infokommunikációs szektor Szeged legfontosabb munkaerőpiaci szegmense. Jelentős mértékben koncentrálódik itt az IKT, ezért a város befektetés-ösztönző stratégiája is kiemelten fontosnak tartja, hogy a szektor számára innovatív vállalkozói környezetet biztosítson” – mondja Nagy Sándor, Szeged városfejlesztési alpolgármestere.

Nagy Sándor

Irodaház-fejlesztések

A tervek szerint két éven belül 30 ezer négyzetméternyi modern irodaterület várja majd a bérlőket. Olyan fejlesztések zajlanak, amelyek globális szolgáltató központoknak is megfelelő méretű és minőségű irodatereket kínálnak majd. Korábban az IT Services és a Provident nyitott Szegeden irodát, most pedig a BP ötszáz új munkavállaló felvételét tervezi új SSC központjában. Az NNG már korábban kialakította új fejlesztő központját a belvárosban. A Finext Startup Kockázati Tőkealap az igényeknek megfelelően egy 18 ezer m2-es irodaházat fejleszt három ütemben a szegedi Tisza-parton, a Szegedi Tudományi Egyetem legtöbb karától elérhető távolságra.

„Szegeden az utóbbi években 4 új olyan fejlesztés is  beindult (Center Point, Finext, Bocskai és Kossuth L. sgt-i), melyek további beruházásokat generálnak. Városunkban a már betelepült cégek új irodaigénye is komoly fejlesztésekre adhat okot. Emellett vannak új érkező vállalatok is, amelyek új beruházásban vagy patinásabb épületek felújításában találják meg új telephelyük helyszínét” – teszi hozzá Nagy Sándor.

„5-10 éven belül 30-50.000 m2-nyi új irodaépülettel számolunk, emellett számos olyan épület van a városban, melyek ingatlanfejlesztők bevonásával modern irodai környezetet tudnak kínálni az érdeklődő cégeknek. Ezen túl az ELI ALPS lézerközpont közvetlen szomszédságában a város egy high-tech R&D központot fog kialakítani, mely nemcsak a kutatás-fejlesztés és az IT, hanem a jelentős hozzáadott értékű szolgáltatást nyújtó vállalkozások számára is magas presztízsű környezetet teremt. A város és az egyetem együttműködésében pedig egy Kiválósági Központ fog felépülni az elkövetkező években az egyetemi városrészben” – sorolja Tapasztó Ildikó, a Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit kft. befektetés-ösztönzési projektmenedzsere.

„Szeged akkor tud versenyképes lenni az irodapiacon, ha a fővárosi színvonalat kínálja maximum a fővárosi árak alsóbb kategóriájában. Ez egy igényes, színvonalas, “A” kategóriás irodaháznál 10-12 euró/m2 havi bérleti díjat jelenthet. A viszonylag alacsonyabb ár ellenére a megtérülési idő vélhetően még így is jobb, mint egy budapesti beruházás esetén, ugyanis a helyi piacon még nem jellemzőek az ilyen ingatlanok, viszont a nagy igény miatt az épületek gyorsabban elérhetik a teljes kihasználtságot, mint máshol. Ezért nem tartunk elképzelhetetlennek egy akár 8-10 éves megtérülési időt sem” – elemzi a piacot Bozsó Bence, a LIMIT Ingatlaniroda ügyvezetője.

Kik jöhetnek?

Szeged kiváló adottságokkal rendelkezik, hiszen az ideális lokáció adott: autópályán 1,5 órán belül megközelíthető a főváros és a nemzetközi repülőtér, valamint a közelben található a szerb-magyar-román hármas határ. A már említett magasan képzett munkaerő is rendelkezésre áll, a 170 ezres város 50 kilométeres vonzáskörzetén belül mintegy félmillió ember él. A Szegedi Tudományegyetemen 25.000 hallgató tanul, közülük hatezren végeznek évente. Mindemellett a megyeszékhely fejlett városi infrastruktúrával és szolgáltatásokkal rendelkezik, regionális, egészségügyi és kulturális centrum, illetve a város a második legjelentősebb oktatási és kutatóközpont Magyarországon. Elég ha csak az Európában is egyedülálló ELI ALPS Lézerkutató Központot említjük.

„Szeged városa elsősorban a magasabb hozzáadott értéket kínáló szolgáltató központok számára nyújt kiváló alternatívát, azon belül is külön kiemelve a pénzügyi szolgáltató központokat. Szegeden a kultúra, az időzóna, az éghajlat és a nagy számban jelenlevő, idegen nyelveket jól beszélő fiatalok vonzó helyszínt jelentenek elsősorban azoknak az SSC-knek, akik már eleve itt vannak az országban, és a következő bővülési ütemüket már nem tudják Budapesten megoldani (lásd BP GBS), illetve azoknak a jelenleg Nyugat-Európában működő szolgáltató központoknak, amelyek új lokációt keresnek” – magyarázza Fritzné Szénási Katalin, az SSC Szeged Projekt és a Recruitment Solutions tulajdonosa.

A befektetni szándékozók a Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit kft.-hez fordulhatnak tájékoztatásért, az aktuális irodapiaci kínálatról is felvilágosítást adnak.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.