Az ingatlanbirodalom romjai a Balatonon

Hárommilliárd forint az irányára a 2012-ben bedőlt Wind-center Hotel Ingatlanfejlesztő és Turisztikai Kft. tulajdonában álló, 9,6, illetve 6,6 hektáros, „kivett táborhelyként” megjelölt balatonszemesi telkeknek, illetve a rajtuk található felépítményeknek. A helyi önkormányzatnak elővásárlási joga van, de ezzel eddig nem élt, jóllehet a felszámoló 2013 óta többször is nekifutott az értékesítésnek, és közben jócskán engedett az árból […]

Hárommilliárd forint az irányára a 2012-ben bedőlt Wind-center Hotel Ingatlanfejlesztő és Turisztikai Kft. tulajdonában álló, 9,6, illetve 6,6 hektáros, „kivett táborhelyként” megjelölt balatonszemesi telkeknek, illetve a rajtuk található felépítményeknek. A helyi önkormányzatnak elővásárlási joga van, de ezzel eddig nem élt, jóllehet a felszámoló 2013 óta többször is nekifutott az értékesítésnek, és közben jócskán engedett az árból is. Három éve még több mint 6,5 milliárdra tartotta az ingatlanokat, írja a Világgazdaság.

A Wind-Center tulajdonosaként a luxemburgi bejegyzésű SCD Quinlan Private Balaton Developement S.á.r.l. szerepel a cégjegyzékben, emlékeztetve arra, hogy az SCD ír befektetőpartnerrel futott neki a valaha eltervezett, 100 milliárd forintnyi, Balaton körüli turisztikai fejlesztéseknek. A balatonszemesi ingatlanokat azonban nem csak jelzálog, hanem partvonal rendezési és egyéb jog is terheli a felszámolási hirdetmény szerint.

Két másik, ugyancsak az egykori SCD érdekeltségébe tartozó cég, a Thermal Hotel Zalakaros Kft., illetve a Sunshine Camp and Equestrian Base Kft. ingatlanaira ugyancsak január 21-ig lehet ajánlatot tenni. A zalakarosi, közel 10 hektár irányára 640 millió forint, a fonyódi strand, illetve összesen mintegy 7 hektárnyi ingatlané együttesen félmilliárd forint. Három éve ezeket még csaknem 2 milliárd, illetve 1,1 milliárd forintért próbálta eladni a felszámoló, de nem kapkodtak a balatoni telkekért a vevők.

Az SCD még 2011-ben jelentette be, hogy nem valósul meg a megaprojekt, miután a bankok nem hosszabbították meg a kölcsönszerződéseket. A balatoni portfólió zöme az akkor alapított Turisztika Hungária Kft. tulajdonába került, más része felszámolás, illetve végelszámolás sorsára jutott. Az eredeti terv a balatoni ingatlanvagyon egységes kezelése volt, ennek megfelelően az egykori SCD-cégek felszámolását, illetve végelszámolását egyaránt a Vectigalis Zrt. vezényelte. A forgatókönyv azóta változott, a végelszámolások felszámolásba mentek át, és ezek vagyoneladását már más cégek menedzselik.
 

SOCIAL BOX