Felpörögtek! Nagyot ment az ingatlanbefektetési piac 2016-ban

Rég nem látott aktivitást hozott 2016 az ingatlanbefektetési piacon. Már az előző években is regisztrálhattunk ígéretes tranzakciókat, de a tavalyi év igazi áttörésként is értelmezhető, hiszen még karácsony előtt is született jelentős deal. A JLL statisztikái szerint 2016-ban a kereskedelmiingatlan-befektetési tranzakciók volumene elérte a 1,7 milliárd eurót, amely megközelítette a 2007-es rekordév eredményét (2 milliárd euró). A […]

Rég nem látott aktivitást hozott 2016 az ingatlanbefektetési piacon. Már az előző években is regisztrálhattunk ígéretes tranzakciókat, de a tavalyi év igazi áttörésként is értelmezhető, hiszen még karácsony előtt is született jelentős deal. A JLL statisztikái szerint 2016-ban a kereskedelmiingatlan-befektetési tranzakciók volumene elérte a 1,7 milliárd eurót, amely megközelítette a 2007-es rekordév eredményét (2 milliárd euró). A teljes volumen 48%-át irodai tranzakciók tették ki, a kiskereskedelmi ingatlanok 27%-os, míg az ipari ingatlanok 14%-os részesedést értek el. Nagy népszerűségnek örvendenek a vadonatúj, zöld technológiákkal felszerelt irodaházak, így például a Nordic Light irodaházat hivatalos átadása után egy héttel már el is adta a fejlesztő Skanska.

De nem csak irodaházakat adtak-vettek, hiszen több logisztikai ingatlanegyüttest is értékesítettek, sőt, bevásárlóközpontokban is láttak fantáziát a befektetők. A vevői kör diverzifikálódott, hiszen az immár hagyományosan aktív hazai ingatlanalapok mellett megjelentek külföldiek is. Az ingatlanalapok népszerűségét jól jelzik a számok is: az OTP Ingatlanbefektetési Alap nettó eszközértéke a nyáron átlépte a 100 milliárd forintos vagyonküszöböt, amely nyolc éve nem látott mértékű tőkét jelent. A Diófa Alapkezelő által kezelt Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alap nettó eszközértéke pedig november elején 119 milliárd forint volt, a kereslet túlnyomó többsége lakossági oldalról érkezett. De az Erste Alapkezelő is már a harmadik új fejlesztésű irodaházat vásárolta meg a Váci úton. Egyes nemzetközi portfóliók átrendeződtek (pl. Immofinanz), amelyek magyarországi tranzakciókat is érintettek, míg más szereplők aktívabb szerepet játszottak a hazai piacon (pl. CTP). 

Irodapiac

A magyar irodapiac eddigi legnagyobb értékű tranzakciója is 2016-hoz kötődik, hiszen a CA Immo 175 millió euró értékben megvásárolta a 70.400 m2 területű Millennium Towers irodakomplexumot a Duna-parton. A komplexum olyan nagy nemzetközi cégek hazai központja, mint a Vodafone, a Morgan Stanley, az Oracle, a K&H Bank, a Lexmark vagy a Nestlé. De a németek is aktivizálták magukat, hiszen elsőként a KGAL GmbH & Co. KG („KGAL”) alapkezelő vette meg az Eiffel Tér irodaházat a Nyugati térnél. A Városliget mellett pedig a Park Atrium irodaházat értékesítette a GLL Real Estate Partners által menedzselt Accession Fund. A vevő a német befektetéskezelő Corpus Sireo által kezelt alap, amely jó vásárt csinált, hiszen az épület olyan nemzetközi cégek hazai központjaként működik, mint a Deloitte, az ING vagy éppen a Roche.

A Váci út szokás szerint nem csak a fejlesztésekben, hanem a jelentős akvizíciókban is jeleskedett, hiszen az év első felében a HB Reavis Csoport értékesítette a Zeus Capital Management részére a 21 ezer m2-es Váci Corner Offices irodaházat. Az Atenor pedig a Váci Greens irodapark „C” Épületét adta el egy cseh befektetési alapnak, a ZFP Realitní Fond-nak (amely a ZFP Investments irányítása alatt áll). A 18.500 m2-es irodaház 2015 júniusában készült el, és teljes egészében a General Electric bérli. A már említett 26 ezer m2-es Nordic Light irodaházat pedig az Erste Alapkezelő vette meg a Skanskától.

A befektetési aktivitást jól jelzi a V17 irodaház is, hiszen miközben csak ősszel készült el a 13 ezer m2-es épület a Wing fejlesztésében, amely az E.ON hazai központja lett, az irodaházat már 2015 októberében megvette a Diófa Alapkezelő Zrt. által képviselt Torony Ingatlan Befektetési Alap. Annyira „jól megy” a Váci útnak, hogy már projekteket is vesznek a befektetők, így a Horizon Development fejlesztésében épülő 25 ezer m2-es Promenade Gardens irodaház telke már az Erste Ingatlan Alap tulajdonában van, és a használatbavétel után az épület is az alaphoz kerül majd.

De az év végén sem állt meg az élet, hiszen szinte az utolsó napokban jelentették be, hogy a FLE GmbH, a LFPI group tagja megvásárolta az első kelet-közép-európai ingatlanát, a budapesti 16.000 négyzetméteres Office Garden I irodaházat. Az ingatlan 2008-ban épült a dél-budai alpiacon, ahol folyamatosan Budapest legalacsonyabb üresedési rátáját mérik. Végzetül említsük meg a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pallas Athéné alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. tranzakcióit, hiszen megvásárolta a Millenáris Classic és Avantgarde irodaházakat, a Posta Palotát, valamint a Debreceni Innovációs Tudásparkban működő irodakomplexumot. A Posta Palota Buda Palota néven modern irodaházként újul meg 25 millió eurós beruházással, az épület tornya turisztikai attrakció lesz.

Kiskereskedelmi piac

Még az év elején érkezett a hír, hogy eladták a hazai Praktiker áruházláncot, amely a Wallis Csoporthoz került. A retail eszközök terén is aktív volt a Diófa Alapkezelő Zrt., hiszen hárommilliárd forintért vette meg a Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alapja számára a zalaegerszegi, 14 ezer m2-es Zala Park bevásárlóközpontot, valamint a 26.000 négyzetméteres kispesti Europarkot, illetve a tulajdonába került a Park Center 10 strip mall típusú kiskereskedelmi központja. De a budapesti belvárosban is feljegyezhettünk egy fontos tranzakciót, hiszen a GLL vásárolta meg a Vörösmarty tér sarkán álló, többfunkciós Váci 1-et. A 13.750 m2-es műemléki épületet, amely az UNESCO Világörökség listáján is szerepel, a fejlesztő Horizon Development értékesítette. Az épületben nyílt meg idén tavasszal a H&M hazai zászlóshajó üzlete, amely igazi unikum a hazai kiskereskedelmi piacon.

Ipari ingatlanpiac

Az IMMOFINANZ eladta logisztikai portfólióját a Blackstone-nak, amely minden eszközét az európai logisztikai platformjába, a Logicorba integrálta. A gigantikus tranzakció öt magyarországi ingatlant is érintett. De nem csak az év elején történtek dealek, hiszen az év vége felé kaptuk a hírt, hogy a CTP összesen 82.000 m2 alapterülettel megvásárolta az Industrial Securities-től a Westlog DC biatorbágyi logisztikai központot és egy szombathelyi gyártóüzemet. Ezzel a tranzakcióval 220.000 m2-re nőtt a CTP ingatlanportfóliója Magyarországon. A cégcsoport még nyáron megvett két, összesen 66 000 m2 alapterületű logisztikai ingatlant is a DAV csoporttól, így akkor 100 000 m2-re nőtt a CTPark üllői raktárbázisa. 2016-ban az OTP Ingatlanbefektetési Alap is aktivizálta magát az ipari ingatlanpiacon, hiszen két logisztikai ingatlannal bővült a portfóliója: a 30 ezer m2-es győri raktárbázis után egy 35 ezer m2-es gyáli ingatlant vásároltak.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

SOCIAL BOX