Hogyan formálták át egyes szektorok az irodakultuszt? – 1. rész

Újoncok Míg a régebbi trend szerint az egyéni munkavégzést tartották hatékonynak, addig néhány éve megjelentek a közösségi irodák és a munkahelyeken a nyüzsgő open space-ek. Egyre elterjedtebb az együtt dolgozás, megnőtt a kollaborációs terek száma. Mi okozhatta ezt a változást? Minden bizonnyal az, hogy olyan piaci szereplők jelentek meg, akik újoncok és előtte nem vettek […]

Újoncok

Míg a régebbi trend szerint az egyéni munkavégzést tartották hatékonynak, addig néhány éve megjelentek a közösségi irodák és a munkahelyeken a nyüzsgő open space-ek. Egyre elterjedtebb az együtt dolgozás, megnőtt a kollaborációs terek száma. Mi okozhatta ezt a változást? Minden bizonnyal az, hogy olyan piaci szereplők jelentek meg, akik újoncok és előtte nem vettek részt a folyamatokban, ilyenek például a startupok és a kreatív ipar. Mivel mindkét ágazat munkavégzési jellege nem helyhez kötött, és viszonylag ingadozó bevétellel rendelkeznek, saját iroda bérlésére sok esetben nincs lehetőségük. A vállalkozásuk vagy profiljuk komolysága és jó színben feltüntetése érdekében azonban nem elegáns, ha otthonról, home office jelleggel végeznék a tevékenységüket. Számukra elengedhetetlen, hogy legyen egy olyan hely, mely bár nem egy saját iroda, mégis egy komolyabb vállalkozás érzését kelti. Ráadásul a közösségi irodában való székfoglalás egyre trendibbnek számít nemcsak a kisvállalkozók körében, hanem a nagyobb cégek esetében is, melyek megengedik a kollégáknak, hogy home office-ban dolgozzanak – az otthon tevékenykedő dolgozók pedig szívesen ellátogatnak a közösségi irodákba, ahol az otthoni munkavégzéssel ellentétben nincsenek egyedül, és ugyanúgy egy közösség tagjai lehetnek, csak teljesen kötetlen munkarendben.

A kreatív ipar

Kreatívoknak nevezünk minden olyan piaci szereplőt, aki valamilyen formában a kreativitása által sikeres a munkájában, ide sorolhatjuk például a dizájnereket, grafikusokat, ruhatervezőket és a festőket is. Ők azok, akik nyitott szemmel járnak, szeretnek a világból ihletet meríteni, ezért sokat változtatják a bázisukat, általában nincs fix helyük. Mivel az állandóság nem életük része, gyakran keresnek fel új helyeket, ahol alkothatnak. Az inspiráció egyik legfontosabb eleme a hatás, illetve az egymásra való hatás. Az alkotás ötleti és kivitelezési fázisánál is lehetnek olyan helyzetek, amikor a kreatív szakembereknek szükségük van újfajta nézőpontra, ihletre és megerősítésre, így a közösség nagy szerepet játszik a munkavégzésben. Ezt felismerve számos olyan „iroda” vagy inkubátorház jött létre, melyek helyet biztosítanak a kreatív fiataloknak, ahol tanulhatnak, egymással kommunikálhatnak, a másiktól tanácsot kérhetnek. A lényeg az eszmecsere, a másik munkájának támogatása, esetleg tanítása.

„Mi a Design Terminálnál hiszünk abban, hogy a leginnovatívabb ötletek összefogásból születhetnek. Mindenki megtapasztalhatta már, hogy egy külső szemlélő észrevételeivel sok esetben javítható egy-egy projekt, mert olyan hiányosságokat vehetnek észre, amit mi már a befektetett energia miatt nem biztos, hogy látunk. A technológia világából érkezők például olyan rálátással rendelkezhetnek, mely hatalmas segítséget nyújthat egy divattervezőnek, valamint egy dizájner is teljesen más nézőpont szerint szemlélheti a marketinget. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy Mentorprogramunkban a legkülönbözőbb területekről érkező fiatalok együtt, egymást segítve fejlesszék vállalkozásaikat. Mivel a Mentorprogram ideje alatt a kreatív ipar különböző szegmenseiben tevékenykedő szakemberek együtt dolgoznak ötleteiken, mindenki megoszthatja egymással a saját szakterületéről hozott meglátásait” – mondta Ács Zoltán, a Design Terminál szakmai igazgatója.

A kreatív szakembereknek jó megoldás lehet egy közösségi irodát ideiglenesen székhelyül választani, hiszen bármikor bemehetnek, függően az időbeosztásuktól, ráadásul számtalan költséghatékony kondíció közül választhatnak. A közösségi irodák szellemiségének megfelelően arra is lehetőségük van, hogy akár csak egy órára vagy egy napra legyenek tagok, de tartósabb időszak esetén hónapokra is bérelhetnek munkaállomást.

 

… Folytatjuk

 

Megjelent az Ingatlan Évkönyv 2016 kiadványban. Az ingatlanevkonyv.hu oldalon ingyenesen megrendelhető.

SOCIAL BOX