Új székházak épülnek a Duna-parton? – interjú a TriGranit iroda-bérbeadási vezetőjével

– A TriGranit sokáig nem fejlesztett Magyarországon, most pedig rögtön egy 37 ezer négyzetméteres irodakomplexumot épít Millennium Gardens néven. Milyen okok vezettek ahhoz, hogy ekkora volumenben gondolkodnak, hiszen egy átlagos budapesti irodaház 15-20 ezer négyzetméternyi kiadó területet kínál? – Egyrészt ekkora volumenben tudjuk legjobban kihasználni a telket, amely az utolsó üres terület a Millennium Városközpontban, […]

– A TriGranit sokáig nem fejlesztett Magyarországon, most pedig rögtön egy 37 ezer négyzetméteres irodakomplexumot épít Millennium Gardens néven. Milyen okok vezettek ahhoz, hogy ekkora volumenben gondolkodnak, hiszen egy átlagos budapesti irodaház 15-20 ezer négyzetméternyi kiadó területet kínál?

– Egyrészt ekkora volumenben tudjuk legjobban kihasználni a telket, amely az utolsó üres terület a Millennium Városközpontban, úgy is fogalmazhatunk, hogy a Duna-part igazi ékköve lesz az új épület. Másrészt hiszünk a bérlőkben, hiszünk abban, hogy akár built to suit fejlesztés keretében is egy vagy két nagy bérlő fog érkezni, hiszen az alaprajzi adottságok tökéletesen alkalmasak székház típusú megoldás megvalósítására.

– Manapság előtérbe került az irodai jóllét, vagyis a well-being. Itt hogyan fog ez a meghatározó új trend érvényesülni?

– A well-beinget számos tényező szolgálja: a kiváló környezet, a Duna-part páratlan varázsa, a parkosított terület, valamint a meglévő és az újonnan megvalósuló szolgáltatások. Illetve említsük meg az irodaház technológiai felszereltségét, amely elősegíti, hogy az épületben tartózkodók majd szívesen érkezzenek minden nap a munkahelyükre, és kényelmesen, jól érezzék magukat nálunk. Az épület tetején tetőkerteket, a földszinten szökőkutas medencét és kertet alakítunk ki. Az épület 463 kerékpártárolóval, zuhanyzós öltözővel és több elektromos autó-töltőállomással rendelkezik majd. Az épület BREEAM minősítése is folyamatban van már.

– Hogyan látják a jelenlegi hazai piaci helyzetet?

– Nagyon optimistán látjuk a budapesti irodapiacot. Azok számára, akik preferálják a pesti alpiacot, a Millennium Gardens kiváló helyszín lehet. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján bátran kijelenthetjük, hogy akik ide érkeznek, azok rendszeresen meghosszabbítják a bérleti szerződésüket, vagyis mi nem szoktunk ügyfeleket elveszíteni. A dél-pesti piacon kevés új iroda áll rendelkezésre, így az új fejlesztésünk szinte hiánypótlónak is nevezhető. Ellentétben a Váci úttal, ahol az új fejlesztések jelentős része szinte egyszerre jelenik meg, amely jelentős versenyhelyzetet fog teremteni. Ha pedig előretekintünk néhány évre, akkor a jövőbeni aktivitás mértéke továbbra is függ a lokációtól, vagyis mindig lesznek jó helyszínek függetlenül a gazdasági válságtól vagy a túlkínálattól.

– Milyen típusú cégek számára kedvező ez az alpiac?

–  Többféle tevékenységgel foglalkozó vállalat számára jelent ideális helyszínt a Duna-part, hiszen jelenleg is itt található például a Morgan Stanley, a K&H vagy éppen a Vodafone székház is, vagyis a minőségi irodakörnyezetet kedvelő neves cégek itt megtalálják a számításukat. Ár-érték arányban kiváló helyszín, emellett a tömegközlekedés maximálisan kielégítő, hiszen a közelben halad a metró, ezért az itt megtelepedő cégek minőségi munkaerőt tudnak toborozni.

– Milyen bérleti és üzemeltetési díjakkal kalkulálnak?

– Mindenképpen növekednek a bérleti díjak Budapesten, nálunk 14-15.5 euró/hó a bérleti díj négyzetméterenként a prime szegmensben. Még a válság éveiben sem csökkent a házainkban a bérleti díj, vagyis valóban elégedettek a bérlőink az általunk nyújtott szolgáltatásokkal. Az üzemeltetési költség pedig ideálisan 3,5 euró/hó körül alakul négyzetméterenként. 

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

SOCIAL BOX