A világ 5 legdrágább üzleti központja

New York New York a világ vezető globális városa, amely erőteljes hatást gyakorol világszerte a pénzügyekre, a biztosítási piacra, az ingatlanszektorra, a médiára és a művészetekre. Számos világcég székhelyeként szolgál. Manhattan középső része az USA legnagyobb üzleti negyede, ahol a felhőkarcolók száma világviszonylatban is kiemelkedő. Dél-Manhattan pedig a harmadik legnagyobb amerikai üzleti negyed, és itt […]

New York

New York a világ vezető globális városa, amely erőteljes hatást gyakorol világszerte a pénzügyekre, a biztosítási piacra, az ingatlanszektorra, a médiára és a művészetekre. Számos világcég székhelyeként szolgál. Manhattan középső része az USA legnagyobb üzleti negyede, ahol a felhőkarcolók száma világviszonylatban is kiemelkedő. Dél-Manhattan pedig a harmadik legnagyobb amerikai üzleti negyed, és itt a Wall Streeten működik a világ legnagyobb tőzsdéje. A pénzügyi szolgáltatások a város bevételeinek csaknem harmadát teszik ki, ami azért jól jelzi a viszonyokat. Az ingatlanpiac fontos szerepet játszik a metropolisz életében, akárcsak a média- és filmipar. A kreatív iparágak, mint a reklámipar vagy éppen a divat szintén jelentős munkaerőt igényel. (Itt egy céges alkalmazottra átlagosan 112 ezer dollárnyi évi iroda- és lakóingatlan-bérleti költség jut.)

Hongkong

Hongkong szintén globális pénzügyi központ. 7 millió ember lakik itt közel 1000 km2-en. A csendes-óceáni térség vállalati központjainak jelentős hányada itt koncentrálódik. A tőzsdéje a hatodik legnagyobb a világon. Csaknem 4 millió alkalmazott dolgozik a városban a vállalati szektorban. A helyi gazdaságban a szolgáltató ipar dominál, amely a helyi GDP 90 százalékát adja. Számos üzleti negyedet alakítottak ki, a leghíresebb a központi negyed. Az európai vagy amerikai nagyvárosoktól eltérően nemcsak az irodanegyedekben épültek felhőkarcolók, hanem a lakótelepek is ilyenekből állnak, ezért itt található a világon a legtöbb felhőkarcoló. A város nagyratörő tervei között szerepel, hogy Délkelet-Ázsia legfontosabb központjává váljon, és ugyanolyan szerepet töltsön be a régióban, mint New York Észak-Amerikában, vagy mint London Európában. (Itt egy céges alkalmazottra 105 ezer dolláros átlagos évi iroda- és lakóingatlan-bérleti költség jut.)

London

A Londoni City-ben a nemzetközi üzleti élet szereplői egyedülálló koncentrációban vannak jelen a kedvező jogi és szabályozási környezetnek is köszönhetően. A kommunikációs-informatikai infrastruktúra és a professzionális szolgáltatások színvonala a legjobb a világon. London belvárosában székel az Egyesült Királyság top 100 vállalkozásának több mint fele, és Európa 500 legnagyobb társaságából több mint 100. Nagy-Britannia GDP-jének mintegy ötödét London termeli meg. A pénzügyi szolgáltatások és a turizmus London legnagyobb gazdasági ágazatai, amelyekben 7-800 ezer ember dolgozik. A brit fővárosban közel félezer bank tart fenn fiókot vagy központot. A Brexit miatt várhatók átrendeződések, de még senki sem tudja megmondani, hogy a változások mit eredményezhetnek. (Évente átlagosan 89 ezer dollárba kerül a nemzetközi üzleti vállalkozásoknak egy-egy alkalmazottjuk londoni iroda- és lakásbérleti díja.)

Párizs

Európában a párizsi régió a legnagyobb GDP-t termelő régiók egyike. Párizs természetesen a francia gazdaság központja, az összlakosság ötöde él a francia fővárosban és az agglomerációjában. A gazdaság húzóágazatai a szolgáltatási szektorból kerülnek ki, itt említhetjük a pénzügyeket, a high-tech iparágakat és az elektronikát. A turizmus szintén jelentős szeletet hasít ki az összgazdasági volumenből. Párizsban a leghíresebb a La Défense negyed, amely Európa legnagyobb üzletközpontja: 12 szektorra oszlik és több mint 400 hektárnyi területet foglal magában. Megközelítőleg 1500 cég mintegy 150 ezernyi munkavállalója dolgozik az üzletközpontban. Európában itt található a legtöbb 150 méternél magasabb felhőkarcoló is.

Tokió

Tokió a világ három legnagyobb pénzügyi központjainak egyike Londonnal és New Yorkkal együtt. A metropoliszok közül Tokiónak van a legnagyobb gazdasága a világon, csak egy adalék: a város bruttó jövedelme meghaladja Mexikóét. Az agglomerációval együtt a lakosságszám 37 millió fő, a megtermelt GDP meghaladja az egy billió USA-dollárt. Az 500 legnagyobb globális vállalat közül csaknem minden tízedik a japán fővárosban rendezte be a székhelyét. A tokiói tőzsde a második legnagyobb a világon. New Yorkot, Londont, Hongkongot és Szingapúrt megelőzve a világ első pénzügyi központjává szeretne válni, emiatt az elmúlt pár évben számos gazdasági zónát jelöltek ki a japán fővárosban. A cél az, hogy a nemzetközi cégek letelepedését még inkább ösztönző ökoszisztémát hozzanak létre. Tokió a fejlesztésben a következő szektorokra koncentrál: egészségügy és gyógyszeripar, környezetvédelmi ipar, kommunikációs és információs technológia.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

SOCIAL BOX