A Novartis csúcsmodern kampusza a világ egyik legjobb helye

A Novartis cégközpontja a legmodernebb épületek igazi gyűjteménye, mintegy szabadtéri múzeum, de véletlenül sem skanzen. A gyógyszeripari vállalat az elmúlt időkben egy régi ipari komplexumot – amelyet vasúti vágányok is kereszteztek – egy csodás munkahelyi kampusszá formált, és a varázslat a jelek szerint tökéletesen sikerült. A kampusz terveit Vittorio Magnago Lampugnani olasz építész készítette el, […]

A Novartis cégközpontja a legmodernebb épületek igazi gyűjteménye, mintegy szabadtéri múzeum, de véletlenül sem skanzen. A gyógyszeripari vállalat az elmúlt időkben egy régi ipari komplexumot – amelyet vasúti vágányok is kereszteztek – egy csodás munkahelyi kampusszá formált, és a varázslat a jelek szerint tökéletesen sikerült.

A kampusz terveit Vittorio Magnago Lampugnani olasz építész készítette el, míg az egyes épületeket olyan sztárépítészek és stúdiók tervezték, mint Gehry, SANAA, Fumihiko Maki, Tadeo Ando, David Chipperfield vagy éppen Rafael Moneo. Az egyes épületek sokszínűsége reflektál a Novartis globális jelenlétére. Megtalálható itt irodaház, kutatólabor és termelőüzem. A kivitelezési munkák egészen 2030-ig tartanak, hogy újabb sztárépítészek munkáit lehessen megcsodálni.

Az egyik különleges formájú, 32 ezer m2-es irodaházat Frank O. Gehry tervezte, aki korábban a bilbaói Guggenheim Múzeummal már nagyot alkotott. Itt sem kispályázott, hiszen az épület úgy néz ki, mint egy hatalmas posztmodern szobor, amely görbített homlokzati felületeivel hívja fel magára a figyelmet. A geometriailag változó, egymást átfedő és részlegesen előfeszített födémek csak fokozzák a látványt. Az energiatakarékosság jegyében a tető 85%-át napelemek borítják.

Maga a paradicsom

A helyszín is kiváló, hiszen a Rajna partján helyezkednek el a parkos környezetben, szellősen elhelyezett épületek, igazi oázis a cég munkatársainak. Mintegy 2500 tudós és összesen több mint hétezer alkalmazott dolgozik itt nap mint nap mintegy 100 országból. Az egész világon pedig csaknem 120 ezer ember dolgozik a cégcsoportnak. A cég nemzetköziségét a főhadiszállás elhelyezkedése is szimbolizálja, hiszen a francia-német-svájci határ közelében járunk. A svájci életminőségről pedig nem is kell beszélnünk. A 165 ezres Bázel agglomerációja mintegy 700 ezer emberre terjed ki, és Svájc legrégebbi egyeteme is itt található.

A kampusz olyan dinamikus munkakörnyezetet teremt, amely elősegíti a kommunikációt, a kreativitást és a divíziók közötti együttműködést. Mondhatnánk, hogy tejben-vajban fürösztik az alkalmazottakat, hiszen a jóllét jegyében este 8 után és szombaton csak külön engedéllyel lehet dolgozni, vasárnap pedig kifejezetten tilos. Egy komplex várost képzeljünk el éttermekkel, kávézókkal, konditeremmel, és amire még szükség lehet. Minden évszakban és minden napszakban feltalálja magát a munkatárs a kampusz területén, legyen az munka, kikapcsolódás vagy rendezvény.

A fenntarthatóság és természetközeliség elsődleges szempont volt a kialakítás során. Így például a központi irodaház udvara igazi találkahely, ahol a díszmedencét 235 himalájai nyírfa veszi körül. Különleges dizájnelemek csökkentik a kampusz energiaszükségleteit. Többek között a Pin tölgyeket azért telepítették, hogy spóroljanak az öntözéssel, a zöld tetők szigetelőanyagként is viselkednek, és helyi folyami kavicsokkal szűrik ki az esővízből a szennyeződéseket.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

 

SOCIAL BOX