A zöld ingatlanok átveszik az uralmat – beszélgetés Barta Zsomborral, a HuGBC új elnökével

– Először is gratulálunk az új pozíciójához! Miért vállalta el az elnöki megbízatást? – Nagyon régóta foglalkozom a fenntartható építészettel és a zöld minősítési rendszerekkel, mindemellett régóta segítem a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) munkáját is. Az egyesület a világszervezet hazai tagjaként nagyon fontos munkát végez azzal, hogy nem csak a társadalom széles köreiben népszerűsíti […]

– Először is gratulálunk az új pozíciójához! Miért vállalta el az elnöki megbízatást?

– Nagyon régóta foglalkozom a fenntartható építészettel és a zöld minősítési rendszerekkel, mindemellett régóta segítem a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) munkáját is. Az egyesület a világszervezet hazai tagjaként nagyon fontos munkát végez azzal, hogy nem csak a társadalom széles köreiben népszerűsíti a fenntartható és környezettudatos építést, hanem oktató tevékenysége során közhasznú szerepet is betölt. Miután a tagság bizalmat szavazott nekem, szeretném folytatni azt a sikeres munkát, amelyet az elődeim már megkezdtek. Fegyverneki Sándor volt az alapító elnök, Reith András később növekvő pályájára állította a szervezetet, Baross Pál pedig tovább vitte és stabilizálta az egyesület működését. Én pedig az eddigi eredmények mellett további innovatív ötletekkel szeretném segíti ezt a töretlen fejlődést.

– Az elmúlt években hová jutott el az egyesület, milyen eredményekre büszkék?

– A kezdő, alakuló szervezettől eljutottunk a biztos működésig, ami nem csak a taglétszámban vagy a pénzügyi stabilitásban mutatkozik meg, hanem a hazai ingatlanfejlesztési piac elismert szakmai szereplőjévé is váltunk mindössze néhány év alatt. Nem csak véleményezői szerepkörben dolgozunk, hanem lobbitevékenységet is végzünk hazai és EU-s szinten. Ráadásul erősödött a társadalmi szerepkörünk is, hiszen nagyon sikeres rendezvényeket szervezünk. Most csak a Green Walkot emelem ki, amely meghatározó eseményé nőtte ki magát, és a szakmai közvélemény is elismeri. Sőt, a rendezvénysorozatnak akkora sikere van, hogy már évente kétszer rendezzük meg. Mindemellett oktatási programokat is menedzselünk más szakmai szervezetekkel együttműködve.

– Mi az egyesület jövőképe? Merre szeretnétek továbbfejlődni?

–  Egyrészt szeretnénk a világszervezetünk teljes jogú tagjává válni, amelyhez több kritériumot is teljesítenünk kell. Másrészt a társadalmi szerepkörünket kívánjuk tovább erősíteni az oktatás területén mind az egyetemekkel, mind a lakossággal való együttműködésünk során. Harmadrészt pedig a lobbitevékenységünket szeretnénk bővíteni a jogalkotási folyamatokra vonatkozóan hazai és nemzetközi szinten, hogy a környezettudatos építés anyagi és más előnyökkel is járjon, így ösztönözve a fenntartható életminőség fejlődését.

– Hogyan áll most a zöld gondolat Magyarországon? Mennyire érett már a magyar társadalom arra, hogy ezeket a célokat és eszméket a magáévá tegye?

– Minden Magyarországon vagy Budapesten épített magas minőségű irodaház vagy más ingatlanfejlesztés már megszerzi a zöld minősítést. Ez mindenképpen siker, amelyhez az egyesületünk is jelentős részben hozzájárult. Az általános, társadalmi méretekben is megjelenő környezettudatosságot és fenntarthatóságot illetően azonban – a jogalkotás és a közösségi tudatosság terén – még sok a tennivalónk. Rengeteg oktatással, továbbképzéssel és felvilágosítással lehet ezt a szemléletet eljuttatni az emberekhez. Nemzetközi és regionális szinten az egyesületünk nagyon jó pozícióban vagy, ellenben ha össztársadalmi szinten kezeljük a kérdést, akkor Nyugathoz képest még van lemaradásunk.

–  A budapesti városfejlesztési stratégiában mekkora szerepet játszik a HuGBC, mert több ismert tag is aktív alakítója az egyes koncepcióknak?

– Egyes tagjaink – pl. Reith András vagy Baross Pál – szakértőként vettek részt a hosszú távú fővárosi városfejlesztési programok megalkotásában a saját cégük képviseletében, lásd Budapest több évtizedes stratégiái. Az egyesületünk az elmúlt években kifejezetten polgármestereknek és városi döntéshozóknak is szervezett konferenciákat, ahol a környezettudatos építési és fejlesztési lehetőségeket mutattuk be – ajánlásokat is megfogalmazva számukra. A legújabb program a Smart Budapest, amely Budapest okosváros jövőképét fogalmazza meg, és amelyet a Smart City koncepció első lépcsőjeként készítettünk el a főváros számára. Ennek a víziónak a fejlesztése érdekében a HuGBC felajánlotta a fővárosi önkormányzatnak, hogy különböző szakmai kerekasztal-beszélgetéseken szakértőkkel vitatjuk meg az egyes témákat, illetve konkrét ajánlásokat és alprogramokat fogalmazunk meg a továbblépés érdekében.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

SOCIAL BOX