A Szilícium-völgy 10 nagymenő munkahelyi kampusza

1. Apple Az Apple az egyik legsikeresebb technológiai vállalat, amely mobil eszközöket és laptopokat tervez, gyárt és értékesít szerte a világon. Legfontosabb termékeik az iPhone, az iPad, a Mac és az iTunes. Központja Cupertinóban található, és hamarosan elkészül az új kutatás-fejlesztési központjuk, amely egy csészealjra hasonlít. Mintegy 260 ezer négyzetméternyi munkatérrel fog rendelkezni, ahol a […]

1. Apple

Az Apple az egyik legsikeresebb technológiai vállalat, amely mobil eszközöket és laptopokat tervez, gyárt és értékesít szerte a világon. Legfontosabb termékeik az iPhone, az iPad, a Mac és az iTunes. Központja Cupertinóban található, és hamarosan elkészül az új kutatás-fejlesztési központjuk, amely egy csészealjra hasonlít. Mintegy 260 ezer négyzetméternyi munkatérrel fog rendelkezni, ahol a gigantikus irodaház mellett egy ezerfős konferenciaközpont, egy erőmű, egy földalatti parkolóház és egy hatalmas fitneszcentrum is szolgálja majd a dolgozók kényelmét, valamint 7000 fát is fognak telepíteni. A fő épületben már a belső kialakításnál tartanak a kivitelezők, így az Apple munkatársai várhatóan 2017 végén be is költözhetnek az új high-tech ékszerdobozba.

2. HP

A Hewlett Packard (HP) jelenleg a világ legnagyobb IT-vállalata, amely a PC-iről és nyomtatóiról lett világhírű. Központja a kaliforniai Palo Altóban található. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a legrégebbi technológiai cég a Szilícium-völgyben, hiszen William Hewlett és Dave Packard még 1939-ben alapította a céget egy Palo Altói garázsban az Addisdon Avenue-n. 1940-ben aztán már egy irodát béreltek ki, majd 1960-ban vásárolták meg az első épületüket a Stanford Ipari Parkban, azóta a cég története maga a történelem.

3. Cisco

A Cisco San Jose-ban alakította ki cégközpontját, amely hálózati hardvereket, telekommunikációs felszereléseket és más technológiai eszközöket fejleszt, gyárt és értékesít. Az 1984-ben alapított cég neve a San Francisco városnévből származik, a logójuk is a Golden Gate hídra hajaz. A térségben mintegy 15 ezer embert alkalmaznak, akiknek túlnyomó többsége a céges kampuszban dolgozik.

4. Google

A Mountain View-ban berendezkedett Google a legsikeresebb internetes keresőmotorral rendelkezik a világon, termékeiket és szolgáltatásaikat több mint 50 országban több mint 100 nyelven kínálja. De a legnagyobb bevételük a céges reklámokból származik. Az 1998-ban alapított cég új kampuszának terveit idén hagyta jóvá a városi tanács, az 55 ezer négyzetméteres négyzet alakú székház tetejét sátorszerű ponyva fogja borítani, amely szabályozza majd a beltéri klímát, a levegőminőséget és a hangot. A kivitelezési munkák idén áprilisban kezdődtek, és a tervezett átadás időpontja 2019.

5. NETFLIX

A Los Gatos-ban székelő, 1997-ben alapított Netflix filmeket és sorozatokat kínál online csatornán szerte a nagyvilágban, és ma már saját gyártású termékekkel is megszórta a piacot. A kezdeti időszakban egyébként DVD-lemezeket kölcsönzött postán keresztül. A hatalmas fejlődés miatt 2015-ben két új épületet adtak át összesen 23 ezer m2-nyi teret kínálva, amelyeket egy látványos híd köt össze. A modernista és légies épületek övező kert bukolikus hangulatot sugall a látogatók számára, és mintegy öt percre találhatók a régi székháztól. De még csak a fejlesztések mintegy fele valósult meg, a építkezések tovább folytatódnak, hiszen az elmúlt öt évben a munkaszervezet létszáma 600 főről 1300 főre növekedett.

6. Facebook

A Menlo Parkban működő Facebook a világ legsikeresebb közösségi oldala, amelyet 2004-ben alapítottak. Több milliárd tagja van az oldalnak, amely lehetővé tette, hogy a Google sikerét meglovagolva a reklámbizniszből is hatalmas bevételre tegyen szert. A Facebook még 2009-ben helyezte főhadiszállását Palo Altóba egy 14 ezer nm-es komplexumba, és azóta már egy új nagyszabású kampusz kivitelezése is megkezdődött. A zöldtetős, Frank Gehry-tervezte központ majd egy földalatti folyosón keresztül kapcsolódik a jelenlegi székhelyhez. A csaknem 45 ezer négyzetméteres komplexum egy tölgyfaligetekkel benépesített hegyoldalra fog hasonlítani. Az épület tetején és körben mindenhol parkot alakítanak ki, vagyis a zöldterület szinte teljesen befedi az új komplexumot.

7. ORACLE

Az Oracle a világ legnagyobb üzleti szoftvermegoldásokat kínáló cége, amely tanácsadással, adattárház eszköz gyártásával, alkalmazásszerverekkel is foglalkozik. Az 1977-ben alapított vállalat központja Redwood City-ben található. Az Oracle már csak koránál fogva is jóval nagyobb múltra tekint vissza, mint például a Google vagy a Facebook, és az egyik legsikeresebb és legikonikusabb technológiai társaság a Szilícium-völgyben. 1989 óta folyamatosan fejlesztik a cégközpontot Redwood City-ben, a 140 ezer négyzetméteres kampuszban az irodaépületeket egy tó veszi körül, köszönhetően a cég egyik tulajdonosának, aki imádja a vizet. A tóban a leglátványosabb elem egy hajó, amellyel több világversenyt is nyert már az Oracle csapata. A 12 épületben egyébként mintegy 12 ezer ember dolgozik.

8. TESLA Motors

A Tesla jelenleg a legértékesebb amerikai járműgyártó, és az idei év lesz az igazi vízválasztó, amikor a várakozások szerint egy szűk piaci szegmenst kielégítő autógyártóból tömegautó-gyártóvá válik, amit az idén megjelenő Model 3 szedánnal szeretnének elérni. A látványos növekedést már jól jelzi a nemrég átadott Gigafactory névre hallgató autógyáruk, de a Palo Altóban található központjukat is kinőtték, ahová még 2009-ben költöztek. Utóbbi valójában egy régi HP komplexum a Stanford Kutatási Parkban, ahol mintegy 100 ezer négyzetméternyi területet foglal el a cég, és ma már szinte horrorszinten beszélnek az alkalmazottak a parkolási nehézségekről.

9. Symantec

A Symantec a világ egyik vezető cége az információs adatvédelem és a vírusirtás terén, amelyet 1982-ben alapítottak. A cégközpont Mountain View-ban található, és 2015-ben az új munkakultúrának megfelelően teljesen megújítottak egy 15 ezer négyzetméteres irodaterületet, koncentrálva a dolgozók jóllétére, egészségére és kényelmére.

10. Intel

Az Intel alapvetően mikroprocesszorairól ismert, de emellett gyárt még hálózati kártyákat, alaplapi chipkészleteket, videokártyákat és egyéb számítógépes eszközöket. A cégcsoport Kaliforniában két helyszínen mintegy 13 ezer embert alkalmaz, központjuk Santa Clara-ban található, ahol a híres Intel Múzeum is működik, az elmúlt 40 év céges innovációit bemutatva.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

SOCIAL BOX