Hipermodern ékszerdobozok. Az infokommunikáció fellegvárai Budapesten

Telenor – Telenor Ház A 26 ezer m2-es Telenor Házat 2009-ben a válság kellős közepén adták át, amely az első hazai zöld irodaházak egyike. Az épület Törökbálinton a nyolchektáros Égett-völgyben helyezkedik el, szinte belesimul a környező dombvidékbe, közhellyel szólva, maga a paradicsom. A különleges cégközpont 2012-ben második helyezést ért el a FIABCI Prix d’Excellence versenyén, […]

Telenor – Telenor Ház

A 26 ezer m2-es Telenor Házat 2009-ben a válság kellős közepén adták át, amely az első hazai zöld irodaházak egyike. Az épület Törökbálinton a nyolchektáros Égett-völgyben helyezkedik el, szinte belesimul a környező dombvidékbe, közhellyel szólva, maga a paradicsom. A különleges cégközpont 2012-ben második helyezést ért el a FIABCI Prix d’Excellence versenyén, vagyis azon a versenyen, ahol idén arattak a magyar fejlesztések. Különleges építészeti megoldásainak köszönhetően találták az irodaház kategóriában az egyik legjobbnak a Telenor Házat, hiszen világviszonylatban is ritkaság az a hőszivattyús rendszer, amely a föld hőjének segítségével fűti az épületet.

Az emberléptékű ingatlanban a kilenc épületszárny sugaras elrendezésben veszi körbe az átriumot, vagyis  a mintegy ezer főt befogadó komplexum igazi harmóniát áraszt. A meleg vizet előállító napkollektor és a szelektív hulladékgyűjtés mellett papírkímélő, elektronikus dokumentumkezeléssel is csökkentik a környezet terhelését, ahogyan a nyomtatáshoz is újrahasznosított papírt használnak. Az épület különleges belső kialakítása  Zoboki-Demeter és Társai Építésziroda nevéhez fűződik, ahol a nagyobb közösségi terek és a transzparencia dominál az üvegfalak használatával, miközben senkinek sincs dedikált munkahelye. Az épület anno elnyerte a hazai Építőipari Nívódíjat is.

Vodafone – Millennium City Center

A Vodafone immár egy évtizede, azaz 2006-ban alakította ki hazai központját a Millennium City Center irodaházban, ahol egy nyolcszintes épülettömbben mintegy ezer főt foglalkoztat. Az irodaház mögött húzódó igényes park és a fenségesen hömpölygő Duna fantasztikus és idilli díszleteket varázsol az alkalmazottak köré. Pár éve azonban a Cushman & Wakefield irányításával vadonatúj, rugalmas irodakörnyezet jött létre, így a 21. század munkakultúrája költözött a falak közé.

A cellás irodákat, a zárt tereket, a merev struktúrákat szinte teljesen megszűntették, amelyekhez a terveket ismét a Zoboki-Demeter és Társai Építésziroda szállította. A Vodafone az átalakításoknak köszönhetően a korábbi 10 ezer m2 helyett mindössze 7500 négyzetméternyi területen is kényelmesen elfér, miközben előtérbe kerültek a nyitott terek és a közösségi helyszínek. A munkálatok mintegy nyolc hónapig tartottak, és igazi bravúrnak számít, hogy az épület belső tereit úgy sikerült újjávarázsolni, hogy eközben folyamatosan ment a napi munka. A minőségi terek a DVM group kivitelezésében valósultak meg.

Magyar Telekom – Magyar Telekom Székház

A Magyar Telekom új székházát 2016-ban kezdték el építeni a Wing beruházásában a Groupama Aréna mellett. Aki mostanában járt arrafelé, láthatja, hogy gőzerővel magasodik a komplexum, amely az ország legnagyobb egy épülettömbben megvalósuló irodaháza lesz a maga 58 ezer m2-vel. Az ingatlan valójában három irodaház ötvözete, amelyet a TIBA Építész Stúdió tervezett. Az épület tetején egy 200 méteres futópálya lesz, mindemellett egy hatalmas fitneszközpontot is berendeznek, de persze az üde zöld park sem hiányozhat majd. Az új székház valójában Budapest új kapuja, mintegy fogadó épülete is lesz, hiszen ha valaki repülővel érkezik, akkor ez lesz az első igazán nagy volumenű modern ingatlan, amivel találkozik majd.

A fejlesztés nagyságrendjét jól tükrözi, hogy a komplexum két személyi bejáróval, három kocsibejárattal, két kerékpár-tárolóval és három belső udvarral fog rendelkezni, illetve még egy hatalmas konferenciaközpont is fog épülni. Csaknem 4500 ember fog dolgozni itt nap mint nap, a főbejáratot ékesítő oszlopok magassága pedig eléri majd a 22 métert. A székházban megvalósuló munkakultúra és inspiráló közeg abszolút újdonság lesz Magyarországon, ígérik a fejlesztők. A székház 2018 második félévében készül el a tervek szerint.

Nokia – Nokia Skypark

Nemrég adták át a Nokia Skyparkot a Corvin Sétányon a Futureal fejlesztésében: a 25 ezer négyzetméteres komplexum Magyarország egyik legnagyobb informatikai és telekommunikációs kutatás-fejlesztési központja. A komplexum a Nokia Globális Technológiai Központjának ad otthont, de a Nokia Bell Labs hazai kirendeltsége is itt végez kutatómunkát, vagyis a negyedik ipari forradalom idején jelentős szerep juthat a cég hazai innovációs műhelyének. Az irodaház bejáratánál egy városi teret alakítottak ki, ahova közel tízméteres platánfákat is telepítettek.

A Nokia Skypark kétszintes lobbival és az első emeleten belső konferenciaközponttal rendelkezik. Az épület egy igazi kampusz, amely a számos szolgáltatás mellett óvodát is biztosít a dolgozók gyermekeinek. A belső terek kialakításánál kiemelt szempont volt a hatékony, kreatív munkavégzés elősegítése. Az irodaház környezetbarát megoldásai közé tartozik a motorizált külsőárnyékoló-rendszer, az elektromosautó-töltő, a zöld tető és a kerékpártároló. Ez az épület is  a Zoboki-Demeter és Társai építésziroda tervezőmunkájának köszönhető.

Ericsson – Ericsson Ház

Az Ericsson új budapesti irodaháza, az ún. „Ericsson Ház” a Rákóczi híd budai hídfőjénél, az Infopark és az egyetemi kampuszok mellett épül, és lassan már szerkezetkész állapotba kerül. A tervek szerint 2017 végén költözik ide majd a Science Parkból hazánk egyik legnagyobb IKT K+F központja, de itt kap helyet az Ericsson budapesti technológiai inkubátorháza és az Ericsson Garázs is. A Wing fejlesztésében épülő irodaház kialakítása elősegíti majd a kreativitást, valamint a kutatás-fejlesztés és az értékesítés közötti szorosabb együttműködést, amely újabb technológiai áttörésekhez járulhat hozzá.

A belső terekben kis létszámú és nagyobb befogadó képességű társas tereket, a gyors kommunikációt támogató mini tárgyalókat, az intenzív kooperációt elősegítő „scrum” szobákat és konferenciaközpontot alakítanak ki. Emellett zöld, belső teraszok, rekreációs centrum, bicikli tároló is várja a cég munkatársait. Már csak bónuszként említjük a szomszédos Dunát és a Duna-völgy páratlan panorámáját, sőt, a munkatársak könnyen átruccanhatnak a Kopaszi gátra is egy kis kikapcsolódásra.

IT Services – Mill Park

Az IT Services Hungary is gőzerővel növekszik, ennek köszönhetően 2018 második negyedévétől a Skanska által fejlesztett Mill Park irodaházba helyezi át budapesti székhelyét, ahol 17.300 négyzetméternyi irodaterületet fog bérelni. A Duna közelében a Soroksári úton épülő komplexumban az ún. „Futureproof Workplaces koncepció” alapján alakítják ki a belső tereket, és ez az emberközpontú megközelítés illeszkedik az IT Services filozófiájába is.

Az új helyszínen mintegy 2500 munkatárs fog dolgozni, akik az eddigi két telephelyről egyetlen központba kerülnek. A fejlesztő Skanska a cég egyedi igényeire formálja az irodaszárnyat, miközben a modern infrastruktúra és az innovatív megoldások is segítik majd a versenyképes munkát. A hatalmas belső területen alakítják ki a parkot számos well-being lehetőséggel, kinti fitneszeszközökkel, külső tárgyalókkal, vagyis ez lesz az irodaház zöld tüdeje, ahol a dolgozók feltöltődhetnek, lazíthatnak.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

SOCIAL BOX