Elindult Magyarország legnagyobb ingatlanfejlesztése. Épül a BudaPart a Kopaszi gátnál

Épülnek az első lakóházak és egy irodaház Az űrsebességbe kapcsolt magyar ingatlanfejlesztési piacon egy újabb fejezet nyílt meg, hiszen a Kopaszi gát mellett ma hivatalosan is elkezdődtek a BudaPart kivitelezési munkálatai. Hatalmas volumenű beruházásról beszélünk, amely a helyszínen látszik csak igazán, hiszen ha megállunk a Lágymányosi öbölnél, akkor mindenhol fejlesztési területet láthatunk. Ráadásul fantasztikus atmoszféra […]

Épülnek az első lakóházak és egy irodaház

Az űrsebességbe kapcsolt magyar ingatlanfejlesztési piacon egy újabb fejezet nyílt meg, hiszen a Kopaszi gát mellett ma hivatalosan is elkezdődtek a BudaPart kivitelezési munkálatai. Hatalmas volumenű beruházásról beszélünk, amely a helyszínen látszik csak igazán, hiszen ha megállunk a Lágymányosi öbölnél, akkor mindenhol fejlesztési területet láthatunk. Ráadásul fantasztikus atmoszféra veszi körbe a területet, a zöldellő sétányok, az öböl nyugalma és a háttérben a Budai hegyek panorámája olyan perspektívát jelenít meg, amely mindenképpen sikerre van ítélve. A természetközeli fejlesztést jól érzékelteti, hogy az 54 hektárnyi területből 11 hektár a vízfelület, a zöldfelület aránya pedig meghaladja a 45%-ot.

Az első ütemben két lakóépület készül el 265 lakással a Market Építő Zrt. kivitelezésében, amelyek háromnegyede már vevőre is talált, ez is kiválóan jelzi, hogy igazán nagy dolgok születnek most a Rákóczi híd budai hídfője mentén. De elkezdődnek a 20.000 m2-es BudaPart Offices „C” épületének munkálatai is, és a tervek szerint az első bérlők 2019 első negyedévében költözhetnek a falak közé. A mintegy 2400 m2-es nagy alapterületű szintek hatékony alaprajzi kialakítást biztosítanak minden típusú bérlő számára. A lakóházakat a Vikár & Lukács Építész Stúdió, az irodaházat a Szász Építész Stúdió tervezte. A projekt mintegy tíz éves kifutással számol, és végül a remények szerint mintegy hatezer fő fog a BudaParton lakni, és csaknem 12 ezer alkalmazott fog bejárni az új, modern irodaházakba.

Barnamezős mintaprojekt

Az ünnepségen Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a fejlesztés nagyon magas színvonalon valósul meg, reményei szerint nem csak a 120 méteres magasház miatt lesz ismert a beruházás, hanem a lokáció miatt is kitüntetett projektről van szó. Árgus szemekkel figyeli mindenki ezt a fejlesztést, hiszen még egy évvel ezelőtt is nagy viták zajlottak a koncepcióról, de a tervek megismerése után a viták alábbhagytak, hiszen Budapest új ikonikus projektje kapcsán nyugodtan használhatjuk a fantasztikus kifejezést, folytatta a főpolgármester-helyettes. A BudaPart esetében nem beszélhetünk kompromisszumról, minden kiemelkedő szinten fog megépülni.

A főpolgármester-helyettes hozzátette, hogy a fővárosban sok beruházás van folyamatban, amely részben annak is köszönhető, hogy elkészült Budapest hosszú távú fejlesztési terve, így a befektetők jól tudják előre, hogy a városvezetés hol és milyen infrastrukturális beruházásokat eszközöl, amelyek elengedhetetlenül fontos információk a fejlesztések számára. Továbbá elkészült a főváros barnamezős katasztere, amely megmutatja, hogy hol érdemes fejleszteni. A BudaPart is egy barnamezős beruházás, amely korábban alulhasznosított területnek számított.

Dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere szerint az alapkőletétel egy nagyon várva várt esemény, hiszen hosszú évtizedekig ipari zóna volt a környék, de most végre megújulnak a Kopaszi gáttal szomszédos területek. Mindössze öt percre található a helyszín a belvárostól, vagyis kiváló lokációról beszélhetünk a Duna-parton. Újbuda új meghatározó városrésze fog az évek alatt felépülni, amely országos viszonylatban is kiemelkedő beruházás, folytatta a polgármester. Példaértékű lehet a projekt abból a szempontból is, hogy hogyan lehet átalakítani a Budafokig tartó ipari területet, és a BudaPart ezt a folyamatot gyorsítja fel.

Itt az idő! Minden feltétel adott

Árendás Gergely, a Property Market ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy több tényező szerencsés együttállása viszi sikerre a projektet, amelyek között érdemes megemlíteni: a kiváló lokációt, az ingatlanpiaci konjunktúrát, a stabil tulajdonosi hátteret a biztos finanszírozással, a professzionális szakmai gárdát és a valódi piaci igényeket. Közel egy évtized telt el a Kopaszi gát közparkjának átadása óta, és most adottak a feltételek ahhoz, hogy egy sikeres ingatlanfejlesztés is megvalósuljon a területen, tette hozzá Árendás Gergely.

Újbuda mind a lakó-, mind az irodapiac szempontjából kiemelkedő teljesítményt nyújt: a lakáspiacot tekintve a XI. kerület a főváros egyik legkeresettebb városrésze, ahol az ingatlanárak az elmúlt években átlag feletti értéknövekedést értek el. Az újépítésű lakáspiacon is a kerület az ország legkeresettebb helyszínei között található. Az irodapiacot tekintve pedig Dél-Buda kihasználatlansági rátája a legalacsonyabb, hiszen mindössze 3,6%-os. Sőt, ha szűkebb értelemben Lágymányost tekintjük, akkor ez az arány kevesebb mint 2%.

Különleges helyszín

A BudaPart elhelyezkedése egyedülálló: Budapest központjához közel, 3 km hosszú vízparti szakasszal, gyalogos kapcsolatban a Dunával. Egy olyan XXI. századi városnegyed lesz, amely igazodik a piaci igényekhez, egyedülálló elhelyezkedésével és rekreációs lehetőségeivel a kényelmes otthon, az inspiráló munkahely és a kikapcsolódás hármasát testesíti meg. A közkedvelt Kopaszi gát közparkja a fejlesztés teljes időtartama alatt látogatható, a park területét nem érintik a beruházások.

A három épület építésén túl a fejlesztő jelentős közcélú infrastrukturális beruházást is megvalósít, ezek között legfontosabb a Dombóvári út Rákóczi hídi felhajtója közlekedési csomópontjának átépítése és bővítése, belső út és közmű hálózat kialakítása, és a BudaPart főterének kialakítása. Közel két hektár közterület kerül kialakításra, 7600 m2 közút épül vagy újul meg, 46 új fát ültetnek, és 60 új utcabútor létesül, tette hozzá Árendás Gergely.

A megújuló városnegyedet határoló utak mentén irodaházak ölelik majd körbe a lakóépületeket, a két funkció között csökkentett gépjármű-forgalmú bevásárlóutca kerül kialakításra számos vendéglátóegységgel, de több sportpálya, hotel, óvoda, fitnesz létesítmények is hozzájárulnak az itt lakók és dolgozók feltöltődéséhez. Az épületek átadásával együtt a közterületeket egységes tájépítészeti koncepció alapján alakítják ki, illetve az épületekből gyalogosan mindenkor megközelíthető lesz a Kopaszi gát közparkja.

A projekt egyébként rohamtempóban halad előre, hiszen az Adept dán építésziroda éppen egy éve mutatta be a beépítési koncepciót, és az elmúlt hónapok intenzív tárgyalásai után már indul is az építkezés. Egy éve történt a terület akvizíciója, és ma már kész szabályozási tervekkel rendelkeznek. Jelenleg 2 irodaház és 2 lakóépület engedélyezése fejeződött be, a toronyház tervezése még folyamatban van. A teljes beruházás 6-7 ütemben valósul meg, összértéke több 100 milliárd forint.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

 

SOCIAL BOX