Zseniális cégközpont Madridban. Orbitális kavicsba költözött a spanyol bankóriás

  Madrid északi agglomerációjában 2015-re készült el a BBVA új főhadiszállása, amely a spanyol főváros új ikonikus épületkomplexumaként vonult be a helyi építészet történetébe. A spanyol bankóriás központja egy hatalmas munkahelyi kampusz passzázsok, udvarok és kertek egész hálózatával. Az ingatlanegyüttes központi magja a kavicsformájú toronyház, amely élesen kiemelkedik a jóval alacsonyabb többi épület közül. Még […]

 

Madrid északi agglomerációjában 2015-re készült el a BBVA új főhadiszállása, amely a spanyol főváros új ikonikus épületkomplexumaként vonult be a helyi építészet történetébe. A spanyol bankóriás központja egy hatalmas munkahelyi kampusz passzázsok, udvarok és kertek egész hálózatával. Az ingatlanegyüttes központi magja a kavicsformájú toronyház, amely élesen kiemelkedik a jóval alacsonyabb többi épület közül.

Még a világgazdasági válság előtt döntött úgy a BBVA bankcsoport, hogy eladja emblematikus épületeit a GMP-nek, hogy azután munkatársait, mintegy hatezer főt, egyetlen központba gyűjtse össze, így tevékenységeiket centralizálja. A választás pedig a Madrid északi részén található Las Tablas nevű kerületre esett.

 

A meghívásos tervpályázat győztese a svájci Herzog & de Meurons építésziroda lett, majd 2 évnyi kivitelezés után elkészült a 114 ezer m2-es új épületkomplexum. A betonból és üvegből álló irodaházakat zöld utcák veszik körbe, amelyek egy nagy központi udvarba futnak be, ahol található a 93 méter magas, 19 emeletes toronyház is. A vertikális toronyhoz hét horizontális irodaház csatlakozik. Az épületek alaprajzi kialakítása elősegíti az egyterű irodák létrehozását, amelyek ösztönzik a kommunikációt és az interakciót.

A toronyépület neve „La Vela”, ami vitorlát jelent, és az innovációt, illetve a folyamatos progressziót jelképezi. A helyi éghajlati igényekhez igazodva a fő tornyon és a többi épületen hullámzó homlokzati elemeket helyeztek el, amelyek megfelelő védelmet és árnyékot nyújtanak a forróság ellen, így az ingatlanegyüttest behálózó közlekedők és a belső terek kellemes hőmérsékleti viszonyokat biztosítanak az itt dolgozók számára.

 

Ebben az önálló kis városban a természet és az épületek harmóniáját valósították meg, szinte egy oázist alkot a külvárosi városszövetben. A lineárisan megépített háromemeletes épületekben található munkahelyekről a belső zöldre láthatunk, kissé az arab kertekre hajaz a kialakítás, amelyek a nagy forróságtól elzárva friss levegőt és kellemes mikroklímát biztosítanak az itt tartózkodók számára. A fenntartható megoldásoknak (pl. geotermikus energia) köszönhetően az új komplexum mintegy 40%-nyi energiát takarít meg a régi épületek összfogyasztásához viszonyítva.

 

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

SOCIAL BOX