A világ legnagyobb alapkezelője a White House irodaházba költözik a Váci úton

A Duna Towerben kezdtek Még januárban jelentették be, hogy a világ legnagyobb alapkezelője, az amerikai BlackRock Budapesten alakít ki egy új innovációs és technológiai központot. A beruházás nagyságrendjét jól jelzi, hogy 500 magas hozzáadott értéket képviselő munkahelyet ígértek. Patrick Olson, a BlackRock ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az oktatási rendszer, az infrastruktúra minősége, a biztonság és […]

A Duna Towerben kezdtek

Még januárban jelentették be, hogy a világ legnagyobb alapkezelője, az amerikai BlackRock Budapesten alakít ki egy új innovációs és technológiai központot. A beruházás nagyságrendjét jól jelzi, hogy 500 magas hozzáadott értéket képviselő munkahelyet ígértek. Patrick Olson, a BlackRock ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az oktatási rendszer, az infrastruktúra minősége, a biztonság és az életminőség szintje, valamint a kormányzat kötelezettségvállalása miatt választották Budapestet.

Az alapkezelő a tavaszi adatok szerint 5,4 ezer milliárd dollárt kezel, ami a magyar GDP 42-43-szorosa, a világon egyedül az Egyesült Államoknak és Kínának van ennél nagyobb méretű gazdasága. Több mint 30 országban 13 ezer alkalmazottat foglalkoztat. A BlackRock a pénzügyi és üzleti folyamatok, technológiák, termékek, valamint az ügyféladatok új módszertan szerinti kezelésének fejlesztésével és a kreatív marketinggel fog Budapesten foglalkozni.

Az új központot ideiglenesen a Duna Towerben nyitották meg, ahol a vállalat azonnal kiváló minőségű területet tudott igénybe venni, mivel a tulajdonos GTC Magyarország gyors és rugalmas irodát kínált. Azóta négy fázisban 2017 harmadik negyedévéig már 3.500 négyzetmétert béreltek ki. Gyümölcsöző volt az együttműködés, hiszen az innovációs központ végleges munkahelye szintén egy GTC épületben lesz.

A White House irodaházat nézték ki maguknak

Ugyanis a BlackRock a White House irodaházban találta meg a megfelelő helyszínt, ahol a Cushman & Wakefield közreműködésével 3.500 négyzetméter területet bérel majd, sőt, egy 7.700 négyzetméter bővülési opcióval is rendelkezik, amely jövő tavasztól érvényes, vagyis az amerikai alapkezelő hosszú távra kíván Magyarországon berendezkedni. Ha az összes szóban forgó területet kibérli a BlackRock, akkor az egész 21.500 m2-es irodaház mintegy felét fogja birtokba venni, amelyet a tervek szerint 2018 áprilisában adnak át.

“Nagyon alaposan körüljártuk a lehetőségeket az új budapesti irodánk kiválasztásánál, mert szerettük volna, ha az új központunk tükrözi a cég innovatív szellemiségét. A GTC White House az összes számunkra fontos kritériumnak megfelelt, ilyen többek között a lokáció, az épület infrastruktúrája, a környékbeli szolgáltatások és a bővülés lehetősége” – mondta Melanie Seymour, a BlackRock magyarországi ügyvezetője.

„Nagy örömömre szolgál, hogy a BlackRock Magyarországot és a White House irodaházat választotta a budapesti Innovációs és Technológiai Központja otthonául. Ez nagy előrelépés a GTC Magyarország számára, és illeszkedik a fejlesztési stratégiánkhoz a régióban. A GTC Magyarország a BlackRock számára rendkívül rugalmas irodaterületet kínál” – tette hozzá Robert Snow, a GTC Hungary ügyvezető igazgatója.

Pados Gergely, a Cushman & Wakefield magyarországi irodájának ügyvezetője elmondta: “a BlackRockra az elmúlt évek legjelentősebb új piaci belépőjeként tekintünk. Megjelenésük mutatja a budapesti piac stabilitását és fejlődését. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy mi képviselhettük a vállalatot ebben a jelentős tranzakcióban.” A BlackRock a Cushman & Wakefield projektmenedzsment és irodakialakítási szolgáltatásait is igénybe veszi.

Különleges épület születik

A Váci úton 2016 nyarán kezdte meg a GTC a 21.500 m2-es White House irodaház építését. A GTC Hungary anyavállalata a lengyel Globe Trade Centre lett 2014-ben, amely Magyarországon négy irodaházat tulajdonol 117 ezer m2-nyi munkahelyet kínálva (Duna Tower, Center Point, GTC Metro és a Spirál), ha az új épületet nem számítjuk. Nemrég felújították és átalakították az ikonikus  Duna Tower egyes részeit, miután újrapozícionálták a piacon.

A White House különlegessége, hogy a csaknem százéves Felvonógyár loftos épületét egyesítik egy ultramodern irodaházzal Tima Zoltán tervei alapján. Az épület a teljes belső átalakítás után 2.000 m2-en kínál majd egyedi loft irodákat, a köré épülő, prémium igényeket kielégítő új irodaegyüttes pedig mindezt további csaknem húszezer négyzetméternyi modern bérbe adható területtel bővíti. A régi és az új épületek között egy fedett lobbi térben lesz majd a recepció, illetve innen indul egy látványos passzázs, amely a Váci utat és az Angyalföldi utat is összeköti a komplexumon keresztül.

Nemrég az épület megkapta a LEED Gold előminősítést, amelynek odaítélésénél olyan innovatív megoldások játszottak szerepet, mint a zöldtető, az esővíz újrahasznosítása, a hatékony hőszigetelés, és a fényvédő fóliával bevont ablakok. A LEED-minősítést elnyert épületek nem csupán környezettudatosak, de üzleti presztízsük is kiemelkedő: a Fortune magazin által listázott 100 legnagyobb vállalat közül 88 LEED-minősítésű irodában működik.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

SOCIAL BOX