Ezeket a budapesti irodaházakat szeretik a szolgáltató központok

1991-ben jelentek meg az első üzleti szolgáltató központok Magyarországon (HP, Procter Gamble), 2017-ben pedig a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) adatai szerint már több mint 100 vállalat működik az országban. Ezek hozzávetőleg 42 ezer embert foglalkoztatnak Budapest mellett elsősorban Debrecenben, Pécsett, Székesfehérváron, Szegeden, Miskolcon és Nyíregyházán. Ha megnézzük a nagy állásportálok ajánlatait, akkor több száz munkahelyet […]

1991-ben jelentek meg az első üzleti szolgáltató központok Magyarországon (HP, Procter Gamble), 2017-ben pedig a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) adatai szerint már több mint 100 vállalat működik az országban. Ezek hozzávetőleg 42 ezer embert foglalkoztatnak Budapest mellett elsősorban Debrecenben, Pécsett, Székesfehérváron, Szegeden, Miskolcon és Nyíregyházán. Ha megnézzük a nagy állásportálok ajánlatait, akkor több száz munkahelyet hirdetnek meg a globális üzleti központok.

A szektorban alapvetően két módon vehetnek igénybe új irodaterületet: egyrészt bővítik a meglévő szervezetet, illetve új városban is megjelennek, másrészt vadonatúj szereplők érkeznek Magyarországra. Mivel az SSC-szektor az irodapiaci kereslet egyik aranybányája, ezért jelentős hatást gyakorol a magyar fejlesztési piacra is. Egy jó kis előbérlet 5-10 ezer négyzetméterre bővítési opcióval, és az új épület máris sínre kerül mind a finanszírozás, mind a későbbi értékesítés tekintetében. De a régebbi épületek sem panaszkodhatnak, hiszen az elmúlt években újabb és újabb területeket vettek birtokba a vállalatok.

Hol dolgoznak?

Mivel az ingatlanpiacon a lokáció kulcskérdés, ezért érdemes néhány budapesti központ elhelyezkedését megvizsgálni. Az egyértelműnek tűnik, hogy a jó tömegközlekedés elsődleges, a metró, illetve a kötött pályás villamos közelsége meghatározó, hiszen ezek a vállalatok több százas vagy ezres nagyságrendben foglalkoztatnak alkalmazottakat, akik számára az a közös többszörös, hogy a lehető legkönnyebben és leggyorsabban megközelíthessék a munkahelyüket. Mivel több ezer négyzetméternyi összefüggő és könnyen alakítható területet bérelnek, ezért nem a belváros az elsődleges lokáció.

A Népstadion környéke a piros metró miatt szintén kitüntetett helyszíne a Hungária Körgyűrűnek, ahol az Arena Cornerben a Vodafone szolgáltató központja működik. A Tata Consultancy Services pedig a Science Parkban alakította ki az irodáját, ahol a 4-6-os villamos közlekedik, illetve egy ugrásra található a négyes metró. Az IBM ISSC a City Gate irodaházban található, amely a kék metró vonala mentén helyezkedik el a Kálvin tér és a Corvin negyed között félúton. A BP Business Service Centre a Haller Gardens irodaházban működik, ahonnan gyorsan eljuthatunk a Nagykörútig, Budapest szívéig, sőt, egy HÉV-vonal is húzódik a közelben. A British Telecom (BT) Európai Szolgáltató Központja az IP-West Irodaházban a Budafoki úton található, ahol az egyes villamos elérhető, illetve 10 perces sétával a négyes metró és a 4-6-os villamos is megközelíthető.

A GE Global Operations Üzleti Szolgáltató Központja a kék metró vonalán a Váci Greens irodaparkba települt, innen nem messze a Green House-ban található az Avis Budget Group BSC is. Az SAP pedig nemrég a Graphisoft Parkban létrehozott egy globális szolgáltató központot is, amelyet HÉV-vel könnyen megközelíthetünk, a Batthyány térről pedig szinte bármivel tovább utazhatunk. A Procter & Gamble központja pedig a Corvin Towers épületében található, ahonnan a kék metróval haladhatunk a célunk felé.

Környezettudatosság és zöld

A 21. században elterjedt új munkakultúra egyik megatrendje a fenntarthatóság. Ennek keretében az irodaház és a munkahely környezettudatos megoldásai ugyanúgy számítanak, mind a zöld környezet. Itt rögtön érdemes az SAP-vel kezdeni, hiszen a Graphisoft Park Duna-parti ingatlanegyüttese egy igazi zöld oázis, egy élhető és nyugodt munkahelyi kampusz. A cég korábban az első Európai Zöld Iroda Versenyen a nagy iroda kategóriában díjat is átvehetett. A Tata Science Parkban kialakított központja is az Infopark hatalmas zöld területe mellett fekszik, az épület szintén parkosított környezetben található.

A GE és az Avis Budget BSC is zöld minősített irodaházban üzemelteti az irodáját, így például a Skanska Green House épülete már önmagáért beszél, hiszen számos díjat begyűjtött. A Váci Greens épületei körül egy hatalmas közparkot alakítanak ki, míg a Green House irodaház zöldtetővel rendelkezik, illetve a belső parkja számtalan növénnyel büszkélkedhet, ahol még kültéri tárgyalók is találhatók.

A Haller Gardens irodakomplexum szinte egy önálló kis város, hiszen az egyes tömbök három belső kertet zárnak közre, amelyeket passzázsokkal kötöttek össze, illetve hangulatos tetőteraszok teszik még élhetőbbé az ingatlanegyüttest. A Corvin Tower közelében a Corvin sétány húzódik végig rengeteg zölddel. A BT pedig az IP-West Irodaházban szinte egy ugrásra van a Kopaszi gáttól és a Lágymányosi öböltől.

Szolgáltatások és felújítások az irodaházon belül

Közhely, hogy az SSC-kben túlnyomórészt Y-generációs munkatársak dolgoznak, akik fontosnak érzik az igényes munkakörnyezetet és dizájnt. A szolgáltató központoknak helyet adó épületek vagy újépítésűek, vagy mivel a nagybérlők biztos anyagi bázist jelentenek az irodaházaknak, ezért az ingatlantulajdonosok folyamatosan növelik az épületek szolgáltatásait és igényszintjét.

A Haller Gardens-ben a tulajdonos IMMOFINANZ bevezette a vadonatúj myhive nemzetközi irodamárkáját, amelynek lényege, hogy a dolgozók számára a közös területeken – lobby, társalgó, kávézó, étterem, park – szállodai nívót prezentálnak mind esztétikai értelemben, mind a szolgáltatások minőségét tekintve. A Váci Greens irodaparkban az épületen belül jó néhány szolgáltatás várja az itt dolgozókat, nem is kérdés, hogy ezek már a legújabb igényekre szabottan üzemelnek.

A Tata sem panaszkodhat, hiszen a Science Parkot teljesen felújítják a DVM group segítségével, gyakorlatilag újjáépül az irodaház, miközben a fantasztikus lokációja továbbra is verhetetlen. De ugyanígy az Arena Cornerben is az elmúlt években folyamatosan zajlottak a felújítási munkálatok. A tulajdonos CPI Humán Innovációs Programjával a Vodafone is jól jár, hiszen többek között rendszeresen szerveznek termelői piacot a dolgozók számára, de elérhető az irodai catering szolgáltatás vagy éppen az üzleti reggeli is.

Extrák az irodán belül

De nem csak az épülettulajdonosok, hanem maguk a szolgáltató központok is számos intézkedéssel növelik a dolgozók elkötelezettségét. A Vodafone területei néhány éve megújultak, abszolút a 21. század igényeire fókuszáltak. A BP két éve alakította ki a PlayZone multifunkcionális társalgót is, ahol a kollégák kikapcsolódhatnak, játszhatnak, feltöltődhetnek. Igazi élményközpont, ahol az izlandi zuzmótól kezdve a biliárdasztalig széles a „kínálat”.

Az SAP-t is meg kell említenünk, hiszen a Graphisoft Parkban az új épületükben pihenőszoba, jógaterem, közösségi tanulótér is lesz, a régebbi épületeikben pedig nem hiányozhat a konditerem és a szauna, illetve az egyik irodaházban bevezették az AppHaus koncepciót, amely abszolút az innovációra és a kollaborációra fókuszáló munkakultúra. De a munkatársak igénybe vehetik a masszőr szolgáltatásait, illetve TwoGo Meeting Pontot alakítottak ki, ahol a telekocsi-program üzemel, vagyis az egy felé autózó munkatárs elviszi a kollégáját is a városközpontba, így csökkentve az ökolábnyomot.

Szolgáltatások az irodaházon kívül

A lokáció már meghatározza a környékbeli szolgáltatások körét, így megfigyelhető, hogy a szolgáltató központok környékén elérhetők a plázák (Duna Plaza, WestEnd, Corvin bevásárlóközpont, Allee, Arena Plaza), sőt az Avis Budget BSC mellett található a Lehel téri piac is. A Telenor pár éve költöztette az SSC-jét a Budafoki útra, ahol az épülettel szemben üzemel az Újbuda Center Bevásárlóközpont. A Graphisoft Park mellett is működik egy hatalmas Auchan, ahol az üzletsoron sok-sok bolt elérhető. A Procter&Gamble dolgozói a Corvin Tower épületében szintén jó helyen vannak, hiszen a pláza mellett az egész sétány várja őket számtalan üzlettel és vendéglátóipari egységgel, és akkor még a patinás moziról nem is beszéltünk. De pár sarokra húzódik a mindig nyüzsgő Ráday utca is.

Ezek kellenek dióhéjban

Összességében tehát azok az irodaházak a nyerők, amelyek tömegközlekedéssel gyorsan megközelíthetők, ahol nagy és rugalmas terek állnak rendelkezésre, ahol sok a zöld, ahol fontos a környezettudatosság, legyen az szelektív szemétgyűjtés, szürkevíz-hasznosítás, megújuló energiahasználat, vagy legyen az zuhanyzó és kerékpártároló. Azok az épületek a keresettek, amelyek folyamatosan újulnak meg, ahol mindig valami újdonság várja a bérlőket, ahol a well-being előtérbe került. Fontos a környezetben lévő vásárlási és szórakozási lehetőség, nem árt, ha egy menő pláza is van a közelben. És nem utolsósorban az irodán belül a vállalatoknak kell olyan pluszt nyújtaniuk a dolgozóknak, amely odavonzza a fiatalok munkavállalókat.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

SOCIAL BOX