Betsson Hungary – A fejlesztők fellegvára

Az online szerencsejáték-fejlesztők az ex-Gizella gőzmalom épületében dolgoznak pazar körülmények között. Az 1880-as évjáratú épület alsó szintjén található, kirakathelyiségből kialakított irodát komoly szempontok szerint választották. Fontos volt, hogy a környezet, ahová költöznek ne legyen hagyományos „tucatiroda”, és hogy a helyet maximálisan az ízlésükre tudják formálni. Rugalmas irodát kerestek, minimum 40-50 fő számára kellett hely, de […]

Az online szerencsejáték-fejlesztők az ex-Gizella gőzmalom épületében dolgoznak pazar körülmények között. Az 1880-as évjáratú épület alsó szintjén található, kirakathelyiségből kialakított irodát komoly szempontok szerint választották. Fontos volt, hogy a környezet, ahová költöznek ne legyen hagyományos „tucatiroda”, és hogy a helyet maximálisan az ízlésükre tudják formálni. Rugalmas irodát kerestek, minimum 40-50 fő számára kellett hely, de mivel idővel több munkatársra lehet szükség, ezért a bővítés lehetősége is szempont volt. A harmadik kritérium a helyszínre vonatkozott, fizikailag mindenképp közel szerettek volna lenni az informatikai partnerükhöz, ami ezáltal megvalósult. De mind közül az volt a legfontosabb, hogy olyan helyet válasszanak, ahol mindenki egyformán jól érzi magát.

Egy prémium, brandértékű irodát szerettek volna létrehozni, amely igazán megmutatja, kik is ők valójában és ahol megjelennek a cég értékei is. Az arculati koncepciót már nem kellett kitalálni, ugyanis a vállalatnak saját design guide-ja van az irodákra vonatkozóan. Azt a sémát valamelyest meg kellett tartaniuk, azonban olyan új elemeket is beletettek, melyeket más irodában azelőtt még nem alkalmaztak. Olyan példaértékű irodát sikerült megalkotniuk a szakembereknek, melyet a cégen belül mások is megirigyeltek, például a londoni iroda egyszerűen beleszeretett az itt található szőnyegbe, ők is ilyet szeretnének maguknak.

A dizájn fő vonala elég egyértelmű volt a Betsson svéd gyökerei miatt, így a skandináv minimalizmus elég erősen jelen van, ezt egészíti ki a ház adottságaiból származó loft hangulat. „Nem dizájnelemekkel hozzuk vissza a loft-élményt, hanem a valós elemekkel gazdálkodunk.” – fogalmaztak a szakemberek. A bontott téglafal belső adott volt, de nem akarták elfedni más anyagokkal, inkább kihasználták ezt a különleges stíluskeveredést és ráerősítettek az egykori malom előnyeire. Például nem rakattak álmennyezetet, így látszódnak a csövek és a vezetékek, a plafonról lelógó, függesztett lámpák pedig még jobban elviszik az indusztriál stílus felé az arculatot. A nagy belmagasság és a sok üvegfelület is igen praktikusnak bizonyult – egy irodaházban nem biztos, hogy lett volna ennyi terük a kollégáknak. Egy olyan kettősség jellemzi az iroda arculatát, mely a high-tech cég és az épület patinásságából született.

A minőségi anyagok használata nem volt kérdés, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a közösségi térben található recepció, mely 50 tonna tömör faanyag felhasználásával készült. A cég saját színeiben pompázik az iroda, így lett szürke, kék, fekete, fehér és egy kis narancs színű minden, ezeket egészíti ki a tölgy melegsége. A dekorációk nagy része is a Betsson tevékenységéhez köthetők, sportos dekorációk, grafikák, faliképek és sportszerek találhatóak mindenhol. A közösségi tér egyik különleges eleme egy többfunkciós fali boksz, melynek egyik falán találhatóak a mosdók és egy beléptetőrendszerrel használható tárolóhelyiség, a másik felén pedig a konyha. A konyha egyszerre letisztult és otthonos, melyet strapabíró anyagokból valósítottak meg: a konyhapult betonból, a munkalap pedig tömör tölgyanyagból készült.

A hatalmas közösségi térben több leülős rész is található, étkezőnek és rendezvényhelyszínnek is megfelel – ezt 3 héttel ezelőtt, a megnyitón tesztelték is. Ezt a break out teret egy fa szerkezetű üvegfal választja el az irodatértől, hogy a fény még jobban betöltse az irodát. Az open office bútorait a Kinnarps szolgáltatta, a kollégák emelhető asztalokat és nyaktámaszos, minden extrával felszerelt íróasztalszékeket kaptak, ami ugye különösen fontos, hiszen fejlesztők használják, akik egész nap a gép előtt ülnek. Az open office-ban jelenleg 50 munkaállomás található kellően szellős elrendezésben, de akár 100 is elfér ebben a térben. Nem akarták túlzsúfolni, az volt a lényeg, hogy mindenki jól érezze magát a saját helyén – a cél az volt, hogy otthonos legyen, és mivel nem nagyon jönnek hozzájuk partnerek, így a legfontosabb helyen a praktikum és a kényelem áll.

Az irodatérből nyílik a nagyobb tárgyaló, mely 14 fő befogadására alkalmas, valamint egy informális sarok is, mely két szinten helyezkedik el. Az alsó szinten egy tízfős tárgyaló, a felső szinten – a loft adta magas belmagasságot kihasználva – pedig három kisebb helyiség található. A kis 2-4 fős szobák lazább meetingekre és magányos, laptopos munkavégzésre alkalmasak, és mivel üvegfalúak, így rálátni az egész open office-ra, egyáltalán nincs bezártság érzése az embernek. A cég – tevékenységéből adódóan – több sportot is támogat, az egyik boksz falain a csapatok dedikált mezei díszelegnek. A felső szinttől egy kék csúszda vezet le a földszintre, mely hosszú utat tett meg, hogy a Betsson fejlesztőit szórakoztassa, ugyanis egyenesen Törökországból érkezett.

Az iroda kialakítása igazi csapatmunka volt, melyben a máltai dizájner, a magyar belsőépítészek, a cég képviselete, egy angol dekoratőr csapat, egyszóval minden egyes közreműködő lelkiismeretesen odatette magát, így született meg a fejlesztők paradicsoma.

Fotók: Remion Design / Tóth Endre Nándor

SOCIAL BOX