Gigantikus méhkaptárat építettek. Átadták az olajkutató kampuszt Rijádban

A KAPSARC, vagyis a King Abdullah Petroleum Studies and Research Center egy nonprofit intézmény olyan kutatások számára, amelyek hozzájárulnak a globális energia leghatékonyabb felhasználásához, és amelyek az energiaellátás környezeti hatásának és összköltségének csökkentését, valamint a technológiai megoldások felhasználását segítik elő. A nemzetközi kutatóközpontokkal, szakmai szervezetekkel és a globális iparral együttműködve az intézmény a világ minden […]

A KAPSARC, vagyis a King Abdullah Petroleum Studies and Research Center egy nonprofit intézmény olyan kutatások számára, amelyek hozzájárulnak a globális energia leghatékonyabb felhasználásához, és amelyek az energiaellátás környezeti hatásának és összköltségének csökkentését, valamint a technológiai megoldások felhasználását segítik elő. A nemzetközi kutatóközpontokkal, szakmai szervezetekkel és a globális iparral együttműködve az intézmény a világ minden tájáról vezető szakértőket vonz ide a legnagyobb energetikai kihívások megoldása érdekében.

Zaha Hadid tervei még 2014-ben kerültek napvilágra, amelyek egy moduláris struktúrát mutatnak. Mintha egy élő sejtre hasonlítana az épületegyüttes, amely folyamatosan növekszik, így szimbolizálva a tudomány fejlődését. A kristályszerű szerkezet a sivatagi tájból ered, így abszolút az Arab-félsziget domborzati viszonyai határozzák meg. A hatszögletű méhsejt formák összekapcsolják az öt épületet, így a tudásközpontot, a számítógépes központot, a konferenciatermet a kiállítási csarnokkal és a 300 férőhelyes nézőtérrel, a könyvtárat és az imahelyet.

A szerkezet lehetővé teszi, hogy a komplexum bővülése során zökkenőmentesen újabb épületeket illeszthessenek a már kész struktúrához. Az öt épület különböző méretekben és arányokban jelenik meg, így ha a tevékenységi körük változik, akkor könnyen át lehet konfigurálni a belső tereket. A hófehér, kristályszerű anyag véd az erős napfény és a hő pusztító hatásától, miközben az ingatlanegyüttes nyitott marad az északi és nyugati irányban.

Minden épület déli oldalának tetőprofiljaiba ún. szélfogókat integráltak, amelyek megfogják az északról fújó szeleket, és hűtik a belső udvarokat a nagy forróságban. A föld alatt pedig összeköttetést teremtettek a fő épületek között, hogy az év legmelegebb hónapjaiban itt lehessen közlekedni.

A LEED Platinum minősítés jegyében részben napelemek fedik a konferenciaközpont tetejét, amelyek kapacitása évente 5000 MWh. Mindemellett az ivóvizet újrahasznosítják a helyszínen. A kivitelezés során a fenntarthatóság jegyében az összes építőanyag mintegy 40%-át 800 kilométeres távolságon belülről szállították a helyszínre, míg 30%-uk újrahasznosított anyagokból származik.

SOCIAL BOX