Megatrendek a magyar irodakultúrában

Az iroda.hu nemrég egy felmérést készített, amelyben több mint 500 munkavállaló vett részt. Ebben a magyar munkakultúrát, az irodai szokásokat és a trendeket vették górcső alá. A felmérés statisztikái alapján számos megatrendet is azonosíthatunk, amelyek a világban hódítanak. Mobilitás Minden tízedik válaszadó szívesen dolgozna közösségi irodában, míg több mint harmaduk úgy gondolja, hogy otthonról végezné […]

Az iroda.hu nemrég egy felmérést készített, amelyben több mint 500 munkavállaló vett részt. Ebben a magyar munkakultúrát, az irodai szokásokat és a trendeket vették górcső alá. A felmérés statisztikái alapján számos megatrendet is azonosíthatunk, amelyek a világban hódítanak.

Mobilitás

Minden tízedik válaszadó szívesen dolgozna közösségi irodában, míg több mint harmaduk úgy gondolja, hogy otthonról végezné el a munkáját, vagyis csaknem az összes válaszadó fele már mobil munkavállalóként dolgozna. Ez azt jelzi, hogy az iroda nem feltétlenül az ötnapos és a nyolcórás munkahelyet jelenti, hanem a találkozási pontot, a közösségi események színhelyét, magát a céget, ahol a munkatárs megerősítést és ösztönzést kap, miközben a saját kreativitását a nagyobb személyes szabadsággal párosítva önállóan végzi el feladatait.

Sok tevékenységi körben terjed a mobil munkavállalás, sok esetben a kollégák a hét egy vagy több meghatározott napját az irodában, míg a többit alternatív helyeken töltik el munkavégzéssel. A koordinációt és a projektszemléletet pedig a rendszeres időközönként megtartott meetingek jelentik. Érdemes itt megemlíteni a decentralizációt is, hiszen az információhoz bárki hozzáférhet titkos és védett belső hálózatokon keresztül is, a megoldások így közelebb kerülnek az adott munkavállalóhoz.

Technológia

A technológia nem csak a decentralizációt segíti elő, hanem alapvető szereplővé lépett elő a munkahelyeken. Az iroda.hu felmérése alapján a technológiai háttér magától értetődő: a válaszadók túlnyomó része elvárja, hogy a munkáltatója minden szükséges eszközzel ellássa. Abszolút technológiavezéreltek lesznek az irodák, és ez összefügg a mobilitással is, hiszen egyrészt egy multinacionális cég munkatársai egy videokonferencia keretében együtt dolgozhatnak úgyis, ha fizikai értelemben Indiában és Brazíliában tartózkodnak.

Konzekvenciaként levonhatjuk, hogy a megatrendek szorosan összekapcsolódnak, egymásból következnek és egymást erősítik. A válaszadók szerint például a dizájn helyett fontosabb a funkcionalitás, vagyis minden a munka hatékonyságát szolgálja. Itt pedig nem csak a bútorokról és az elrendezésről van szó, hanem a technológiai eszközök szerepéről is.

Közösségépítés és kommunikáció

Hangsúlyos szerepet kapnak az irodában a közösségi helyszínek, hiszen a munkatársak nem csak egymástól független egyének, hanem egy közösséget alkotnak, az infók gyors megosztásával az erők nem csupán összeadódnak, hanem meg is hatványozódnak. Ezért is fontos a cégek számára a közösségépítés, amely tervszerű brandépítéssel párosul.

A közösség mint olyan társas lényekből áll, vagyis a kommunikáció és az interakció előtérbe kerül, amelyek számára alkalmas tereket kell létrehozni. Ezek a terek a közösségi zónák, amelyek ma már szinte elengedhetetlen részei az irodáknak.

A felmérés szerint a közösségi terek közül a legfontosabb egy jól felszerelt konyha és egy otthonos társalgó, ami azt jelzi, hogy ezekben a zónákban a közös együttlét során nem csupán étkeznek vagy játszanak, hanem a relaxáció összekapcsolódhat ötleteléssel és tapasztalatcserével is. Itt jön a képbe a multifunkcionalitás bűvös szava, amely azt is előrevetíti, hogy az irodát alkotó modulok, terek szabadon variálhatók, mintha csak egy LEGO-várost építenénk.

Fenntarthatóság és egészség

A válaszadók kétharmada tartja fontosnak, hogy az iroda tömegközlekedési eszközzel könnyen megközelíthető legyen, és a válaszadók többsége igényli a sok zöldet és a biciklis megközelíthetőséget. Itt a felelősségvállalás kérdése is előtérbe kerül, hiszen a munkaerőpiac egyre nagyobb hányadát adó Y generáció számára egyre kevésbé fontos a politika, ellenben olyan kérdések izgatják őket, mint hogyan védjük meg a Földet, hogyan őrizzük meg az unokáinknak is az élhető környezetet. Ez a környezettudatos szemlélet egyértelműen az utóbbi évtizedben jelent meg és vált uralkodó gondolattá az egész világon.

Az élhető környezet ugyanakkor összefügg az egészséggel is, ami kiteljesedik a well-being széleskörű elterjedésével. Már nem csak az iroda falain belük, hanem azon kívül is, vagyis az egész irodaházban meg kell teremteni az egészséges légkört – az épületüzemeltetőknek rendszerszinten kell törődniük ezekkel a kérdésekkel. Az egészség kapcsán előtérbe kerülnek az irodabútorok, amelyek közül – az iroda.hu válaszadói szerint – a legfontosabb egy ergonomikus irodaszék, hiszen a sok ülést megsínyli a gerincoszlop és a derék, amely a komfortérzetüket és a teljesítőképességüket csökkenti. 

SOCIAL BOX