Milyen lesz az új budapesti városnegyed a Nyugati pályaudvarnál?

A Gránit Pólus a WestEnd City Center mögött olyan komplex városfejlesztési projektbe kezd, amellyel a cégcsoport örök időkre beírja nevét Budapest történetébe. Az új generációk igényeit is figyelembe vevő „smart city”-t terveznek egymilliárd eurós értékben, ahol lakóépületek, irodaházak és szálloda is épül, vagyis mintegy 94 ezer négyzetméternyi területen 320-450 ezer négyzetméteres beépítéssel kalkulálnak. Mégis mit […]

A Gránit Pólus a WestEnd City Center mögött olyan komplex városfejlesztési projektbe kezd, amellyel a cégcsoport örök időkre beírja nevét Budapest történetébe. Az új generációk igényeit is figyelembe vevő „smart city”-t terveznek egymilliárd eurós értékben, ahol lakóépületek, irodaházak és szálloda is épül, vagyis mintegy 94 ezer négyzetméternyi területen 320-450 ezer négyzetméteres beépítéssel kalkulálnak.

Mégis mit képzeljünk el?

A realista.hu megkérdezte a cégcsoportot a részletekről, de egyelőre úgy tűnik, hogy a tervek kidolgozása zajlik. Roppant izgalmas kérdés: hogyan illeszkedik majd az új városrész a már meglévő üzletközponthoz, a WestEnd City Centerhez és a mellette található Nyugati pályaudvarhoz. Úgy tűnik, hogy egy nagyon összetett és sokszínű városközpont fog itt kialakulni, hiszen a vállalat direkt összeköttetést tervez a WestEnd-del mind építészeti, mind funkcionális szempontból, így az új fejlesztés tovább fogja erősíteni az üzletközpont jelenlegi vezető piaci pozícióját.

Alapvető fontosságú, hogy Budapest egyik leglátogatottabb városközpontjában milyen ingatlanok születnek, egyediségükkel hogyan járulnak hozzá a város örökségéhez. A tervek szerint több építész is dolgozik majd a projekt során: „az épített környezet kiemelkedő minősége a teljes koncepció egyik hangsúlyos eleme, ezért mind a masterplan, mind az egyes épületek tervezésénél törekedni fogunk az igényes építészeti megjelenésre.”

Hatalmas a konkurencia

De nem csak városfejlesztési szempontok miatt merülnek fel kérdések, hanem fontos figyelni a magyar ingatlanszektor tendenciáit is, hiszen izmosodik a lakáspiac, sorra épülnek az új társasházak a kedvezményes lakásáfának is köszönhetően, miközben az irodapiacon robbanás várható az elkövetkezendő 1-2 évben. Ráadásul a Váci út már így is nagyon erős az irodapiacot tekintve, a fejlesztések jelentős hányada ezen az alpiacon realizálódik.

Vagyis a Gránit Pólusnak jelentős konkurenciára kell számítania az ingatlanpiac több szegmensében, ugyanakkor a lokáció még mindig az elsődleges szempont, így hatalmas sansszal rendelkezik az új gigafejlesztés, hogy a beruházók sikerre viszik.

„A projekt lokációjának és újszerű fejlesztési koncepciójának együttese versenyelőnyt biztosít a piac többi szereplőjével szemben. A mi koncepciónk nem pusztán egy irodapark fejlesztése, hanem egy ember és környezet központú, élhető városnegyed fejlesztése, amely egy egyedülállóan széles szolgáltatási mixet biztosít a felhasználóknak. Mindamellett az egyes funkciók kialakításakor figyelembe fogjuk venni az elkövetkező évek várható piaci folyamatait” – kaptuk a választ a Gránit Pólustól.

Ráadásul az építőipar kapacitásai is szűkösek, sok lakópark csúszásban van, ezért is tárgyalnak a szakmai prominens vezetői a nemzetgazdasági minisztériummal, hogy áthidalják a problémás területeket. Ebben a túlfeszített légkörben indul az új projekt a Nyugatinál, de a Gránit Pólusnál nem aggódnak, mert úgy vélik, hogy jó ütemben érkeznek a piacra: „az építőipar kapacitásának nagy részét lekötő jelenlegi beruházási hullám (állami és magán projektek egyaránt) részben le fog csengeni a kivitelezési munkák megkezdéséig, ezért várakozásaink szerint ez kezelhető kockázatot jelent majd.”

SOCIAL BOX