Ismét kezdődik a cirkusz! Legyen vagy ne legyen Budapesten toronyház?

Jelenleg a fővárosi rendezési szabályozás alapján 120 méteres magasságig lehet toronyházat építeni Észak-Csepelen, míg a XIII. kerület egyes részein 90 méter a határ. Még néhányan emlékezhetnek arra, amikor a 2006-os válság előtt egyes fejlesztők mini Manhattant álmodtak Csepelre. Azóta a terveket elsodorta a krízis vihara. Emellett Budapest több területén a fejlesztők felhúzhatnak akár 65 méter […]

Jelenleg a fővárosi rendezési szabályozás alapján 120 méteres magasságig lehet toronyházat építeni Észak-Csepelen, míg a XIII. kerület egyes részein 90 méter a határ. Még néhányan emlékezhetnek arra, amikor a 2006-os válság előtt egyes fejlesztők mini Manhattant álmodtak Csepelre. Azóta a terveket elsodorta a krízis vihara. Emellett Budapest több területén a fejlesztők felhúzhatnak akár 65 méter magas épületet is.

Most Lázár János miniszter úgy fogalmazott, hogy a 65 méternél magasabb ingatlanok építésének tiltása az ország teljes területén érvényes lesz. Majd. A jövőben. Mivel nem tudjuk pontosan, hogy mikor lépne hatályba a módosítás, ezért addig a már folyamatban lévő, engedéllyel rendelkező beruházások valószínűleg megvalósulhatnak.

A budapesti ingatlanfejlesztések közül két projektet emelhetünk ki, amelyek az átlagostól eltérő magassággal kalkulálnak. A BudaPart városnegyed beruházáshoz kapcsolódik a MOL Campus projekt, amely az energiavállalat új hazai székhelye lesz a Lágymányosi öböl mellett.

A MOL Campus teljes bruttó szintterülete megközelítőleg 83 ezer négyzetméter lesz, a komplexum leglátványosabb eleme a toronyrész, amelyet háromszintes egységekre, ún. campusokra osztanak. A téma szempontjából azonban a legfontosabb az, hogy az ingatlanegyüttes legmagasabb pontja 120 méter magasságban található majd, ahol egyébként nyitott kilátóteraszt alakítanak ki.

A vállalatnál úgy gondolják, hogy az épület hozzátesz majd Budapest épített környezetéhez, és a világörökségi védettség alatt álló városmag látványát sem befolyásolja semmilyen módon  a toronyrész, ezért az épület úgy jelent majd új színfoltot Budapesten, hogy nem fogja veszélyeztetni a világörökségi védettséget sem.

Az Árpád-híd lábánál épül az AGORA Budapest a HB Reavis fejlesztésében, ahol összesen 5 épülettel számolnak a 136 ezer m2-es bérbeadható területtel rendelkező projektben. Már javában épülnek az irodaházak, így az Agora HUB-ot 2019-ben át is adják a tervek szerint. De később magasabb épületeket is terveznek, amelyek közül több is elérheti a 60 métert, de egyik sem lépi át a 90 métert.

Kigyóssy Örs, HB Reavis Magyarország akvizíciós és fejlesztési igazgatója korábban elmondta, hogy egy magasházakból álló sziluett jön létre, amely illeszkedik az Árpád híd környezetében már felépített házak tömegéhez. Megnézték a helyszínt a Várdombról és a Gellért-hegyről is, és tapasztalatuk szerint az AGORA Budapest nagyszerűen fog illeszkedni a leendő városképbe.

SOCIAL BOX