Hungária Körgyűrű, a budapesti irodapiac titkos tartaléka – Virtuális irodatúrák

A Hungária Körgyűrű az Árpád hídtól egészen a Rákóczi hídig húzódik, a külső körútként tartjuk számon, amely több markáns szakaszra oszlik. Az egyes részeit szegélyező negyedek pedig egészen eltérő karakterrel rendelkeznek, hiszen a hidak környezetében és a metróvonalakon üzleti negyedek formálódnak kereskedelmi ingatlanokkal, miközben jelentős lakóövezeteken is keresztülhalad a körút. Ráadásul akkor még nem említettük […]

A Hungária Körgyűrű az Árpád hídtól egészen a Rákóczi hídig húzódik, a külső körútként tartjuk számon, amely több markáns szakaszra oszlik. Az egyes részeit szegélyező negyedek pedig egészen eltérő karakterrel rendelkeznek, hiszen a hidak környezetében és a metróvonalakon üzleti negyedek formálódnak kereskedelmi ingatlanokkal, miközben jelentős lakóövezeteken is keresztülhalad a körút. Ráadásul akkor még nem említettük a két hatalmas parkot (Városliget és Népliget), amelyek megint csak különböző épülettípusoknak és fejlesztéseknek adnak otthont.

A heterogén épületállomány miatt a körgyűrű nem véletlenül nem alkot önálló alpiacot, ellenben több kereskedelmi ingatlancsoport is koncentrálódik egyes csomópontjaiban. Mai fogalmak szerint a Váci úti irodafolyosó és a Pest nem központi alpiac érinti az egyes szakaszait. A tömegközlekedési lehetőségek is széleskörűek, több metróvonal metszi, az egyes gyorsvillamos pedig gyorsan bejárja a körutat. Hatalmas méretei miatt nem igazán lehet besorolni egyetlen egységbe, mégis érdemes górcső alá venni a körgyűrű néhány jelentős pontját.

„A Hungária körgyűrű ma még nem értelmezhető önálló irodapiaci szegmensként, de egyes területein már koncentrált fejlesztői tevékenység jelent meg. Elsősorban azokon a lokációkon látszik dinamikus fejlődés, ahol körgyűrű találkozik a már fejlett alpiacokkal; ilyen a Váci úti vagy a Kerepesi úti csomópont, vagy a Könyves Kálmán körúti szakasz. Ez utóbbi terület nagy fejlesztési potenciált tartogat, és várakozásaink szerint itt a jövőben látványos lesz a modern irodaházak térnyerése. Egyebek mellett itt épül meg a Telekom új székháza, ami egyértelműen segíti a környék további felértékelődését” – összegzi a körgyűrű jellemzőit Kiss Ernő, az ESTON International Zrt. társigazgatója, a befektetési üzletág vezetője.

Árpád híd környéke

A Róbert Károly körút és a Váci út metszéspontja Budapest kiemelt kereskedelmi ingatlanövezete, nem véletlenül itt már számos irodaház üzemel, gondoljunk csak az Europe és a Duna Towerre, illetve a Gateway Office Parkra. A Duna Tower nemrég jelentős felújításon ment keresztül, miután a GTC Magyarország megvásárolta az ingatlanegyüttest, míg a CPI Gateway irodaházai szintén megújulnak a közeljövőben. És akkor még nem beszéltünk a HB Reavis fejlesztésében a AGORA Budapest irodanegyedről, amely a buszpályaudvar mentén épül mintegy 135 ezer m2-nyi kereskedelmi területet kínálva. A körúttól kissé hátrébb megújult a Dagály fürdőkomplexum, illetve nemrég felépült Duna Aréna is.

A Váci út másik oldalán az állami intézmények dominálnak, vagyis minden adott ahhoz, hogy pár év múlva valóban a város egyik újabb alközpontja működjön itt számtalan szolgáltatással. A Róbert Károly körúton pár sarokkal arrébb található a Wing által megvásárolt 20 ezer m2-es Material Center, amelyet csak szellemplázaként hívtak az emberek, de most Skylight City irodaház néven teljesen újjászületett. A lokáció és a megközelíthetőség egyaránt kiváló, ennek is köszönhetően már ki is bérelték az épület negyedét.

A Népligetig

Tovább haladva immár a Hungária körúton a Kerepesi útig tartó szakasz meglehetősen heterogén, hiszen lakóövezetek, kereskedelemi épületek és a Városliget szabdalja fel a körgyűrűt. Izgalmas színfoltja a területnek az Erzsébet irodaház a Városliget mentén, amely 1-2 éve a Groupama székházaként teljesen megújult. Átellenben kissé visszább található az M3 Business Center komplexuma, amelyet 2009-ben teljesen felújítottak, és kiváló helyen, az M3 bevezető szakaszánál helyezkedik el. A Liget Budapest projekt és az Állatkert Pannon Parkkal és biodómmal történő bővítése újabb lökést adhat a környéknek. Itt található még a Hermina Business Tower, illetve már a Thököly útnál üzemel a Hungária Irodaház. Tovább korzózva a körgyűrűn, a Thököly út másik oldalán található a Siemens egyedi irodaháza, amely kiemelkedik a kissé szürke környezetéből.

Majd egy nagyobb lakóövezeti szakasz után elérkezünk a Népstadion környékére, amely a piros metró miatt szintén a Hungária Körgyűrű egyik kiemelt területe. Már épül az új Puskás Ferenc Stadion, itt található a Papp László Budapest Sportaréna, Itt a legnagyobb irodakomplexum a CPI tulajdonában lévő Aréna Corner, ahol többek között a Vodafone szolgáltató központja is otthonra lelt. Srégen szemben nemsokára kész az 5900 m2-es Hungária Center is.

1-2 utcával lejjebb pedig az Atenor a Váci Greens sikerén felbuzdulva 2018 első negyedévében elindítja az Aréna Business Campus építését: a négy épület összesen 85 ezer m2-nyi irodateret kínál majd. A közelben üzemel Magyarország második legnagyobb bevásárlóközpontja az Arena Plaza a maga 66 ezer négyzetméterével, amely azért jelentős, hiszen a 21. századi irodakultúrában a szolgáltatások szerepe felértékelődött, a plázában pedig étkezni, meetingelni, vásárolni és szórakozni, kikapcsolódni is lehet.

A Népligettől a Rákóczi hídig

Ismét egy nagyobb lakóövezet következik rehabilitációra váró körzetekkel, panelházakkal és az újjáépített Hidegkuti Nándor Stadionnal. Ha tovább haladunk, akkor hamarosan elérkezünk a Népligethez a Könyves Kálmán körúton, ahol kereskedelmi ingatlanpiaci szempontból fontosabb rész található, hiszen a zöld park mentén több irodaház is üzemel (pl. Módusz, MÁV, Allianz). Az Üllői úti csomópont pedig egy nagy jövő előtt álló szakaszt jelöl, itt épült a Groupama Aréna, illetve javában készül a Magyar Telekom 57 ezer négyzetméteres székháza, amely mindjárt három irodaházzal is felér. A túloldalon a távolsági buszpályaudvar és a Népliget Center található. Mondanunk sem kell, hogy a jelentősebb fejlesztéseknek a kék metró nyomvonala ágyazott meg. A területen egyébként még több fejlesztési telek is található, vagyis a Skanska és a Wing belátható időn belül a gazdasági fundamentumok alakulása függvényében újabb irodaházakat építhet (pl. Scandinavian Gardens).

A Rákóczi híd felé tendálva eljutunk a Lurdy Házig, amely jelentős irodatereket kínál, miközben konferencia- és bevásárlóközpont is egyben. Érdekes fejlemény lehet, hogy a Magyar Telekom székházban dolgozó több ezer ember igényeihez, illetve a szomszédos területen a jövőben építendő komplexumokhoz hogyan viszonyul majd a bevásárlóközpont, amely korábban újrapozícionáláson esett át, hogy a versenyképességét növelje.

Itt a szomszédos területen üzemel a Kész Mester Udvarház, valamint száz méterre innen a Wing különleges Máriássy Ház fejlesztése található, ahol a régi borjúvásárcsarnok loftos terei mellett egy modern irodaház várja a bérlőket. Pár utcára lejjebb épült fel a 12 ezer négyzetméteres Office Campus Budapest, ahol szintén minőségi irodákat kínálnak a cégeknek. Illetve a közeli Közvágóhíd barnamezős területe is tartogat jó néhány beruházást, valamint a körgyűrű itt már szinte összeér a Millennium Városközponttal is, amelynek vonzáskörzetében több irodaház is épül (Millennium Gardens, Mill Park).

SOCIAL BOX