Mi a Váci Greens titka? Miért rajonganak érte a bérlők? – beszélgetés Püschl Nikolettel, az Atenor bérbeadási vezetőjével

– 2010-ben a projekt elindulásakor gondolták-e Önök, hogy most a negyedik épület átadását ünnepli a szakma? – Az Atenor a kezdetektől úgy kalkulált, hogy bármilyen nehézségek is adódnak a válság miatt a kivitelezés, a bérbeadás és az értékesítés során, a vállalat mindenképpen spekulatív alapon valósítja meg projektjeit. Vagyis az elejétől fogva hittünk benne, hogy az […]

– 2010-ben a projekt elindulásakor gondolták-e Önök, hogy most a negyedik épület átadását ünnepli a szakma?

– Az Atenor a kezdetektől úgy kalkulált, hogy bármilyen nehézségek is adódnak a válság miatt a kivitelezés, a bérbeadás és az értékesítés során, a vállalat mindenképpen spekulatív alapon valósítja meg projektjeit. Vagyis az elejétől fogva hittünk benne, hogy az irodapark felépül, mert az Atenor mindig is rendelkezett a megvalósításhoz szükséges financiális háttérrel, mindenképpen be akart lépni a budapesti irodapiacra.

– Mi a titka a sikernek, hiszen az első épület átadásakor még javában zajlott a válság, a bérlők nem igazán rohamozták meg az irodaházakat, a bérleti díjak is stagnáltak, vagy inkább csökkentek?

– A projekt első felében a bérbeadási eredményünk meglehetősen hektikusan alakult, hiszen bár a GE nagybérlőként való megjelenése a Cushman & Wakefield közreműködésével jelentős lépés volt az egész projekt sikere szempontjából, ellenben korábban több nagy nemzetközi céggel történt előrehaladott tárgyalást követően tőlünk független, kívülálló okokból sajnos sok bérleti szerződést végül nem sikerült aláírnunk. A válság alatt a globális vállalatok ugyanis rendkívül óvatosan foglalkoztak a költözés kérdéskörével, előfordult, hogy a helyi szervezet szeretett volna új bérleménybe költözni, hogy modern és fenntartható, mind területben mind költségekben hatékonyabb irodát vehessenek igénybe, azonban sok esetben ezen bérlőjelöltek anyavállalata  végeredményben nem mert, vagy nem akart váltani és ezért nem hagyta jóvá a költözést. Majd a sok eredménytelen tárgyalás után, mégis célba ért kitartásunk és hitünk a projektben. A GE érkezése mindenképpen szerencsés volt, hiszen dinamikusan és gyorsan bővültek a Váci Greens épületeiben. Valójában mágnesbérlőnek bizonyultak a Sykes-szal együtt, hiszen az új irodaházak ezután már az átadásuk pillanatában minimum 60%-os kihasználtságot értek el, kivétel a C épület, amelyet azonnal teljes egészében a GE vett birtokba.

– Mennyiben zajlik másként mostanában az értékesítési folyamat, hiszen a GE-nél kisebb bérleményeket igénylő vállalatokkal kell tárgyalni?

– Változatosabb és izgalmasabb a munka, nagyon nagy áttörést jelentett tavaly az a pillanat, amikor a Givaudannal 5200 négyzetméterre írtunk alá szerződést a B épületben. Ez a kontraktus is bizonyította, hogy a Váci Greens nem csupán GE kampusz, hanem egy változatos munkatereket kínáló több bérlős irodapark, ennek eredményeképpen sorra érkeztek az újabb és újabb cégek. Annak is megvan az előnye, ha egy meglévő bérlővel tárgyalunk a bővülésről, de azt is óriási sikernek tekintjük ha 2-3-5 ezer m2-es bérlőkkel töltjük meg irodaházainkat. Az új, D épület is sokbérlős irodaház, különböző profilú nemzetközi cégek vannak jelen, valószínűleg ilyen sokszínű lesz az E és az F épület is.

– Mennyire más most a bérbeadási piacon dolgozni, hiszen a gazdaság virágzik, sorra épülnek az irodaházak, a cégek bővülnek, vagyis nagy a konkurencia az ingatlanszektorban, míg jó néhány éve a válság idején szinte nem épült semmi?

– Őszintén szólva mi nem érzékelünk nehézséget a bérbeadási folyamatban, hiszen magas minőségű és hatékony épületeket valósítunk meg, olyan bérlők érkeznek hozzánk, akik a kezdetektől fogva szeretnének rugalmasan bővülni, és ezt olyan komplexumban lehet leginkább megoldani, amely több épülettel is rendelkezik. Nem okoz nehézséget számunkra az, hogy a Váci úton több fejlesztés zajlik, hiszen aki kiválasztja ezt a lokációt, az eljön megnézni a mi iroda campusunkat is, és aki ezáltal szembesül azzal a rengeteg előnnyel, amit a Váci Greens tud biztosítani, az minden esetben tovább akar velünk tárgyalni, nem kell győzködnünk senkit, a látvány, a minőség, a hatékonyság, a rengeteg szolgáltatás magáért beszél. A tárgyalások során nem szoktunk bérlőjelölteket veszíteni. Nekünk inkább most az okoz nehézséget, hogy sokkal nagyobb, közel ötször akkora a kereslet, mint az idei elérhetőséget biztosító kínálatunk. Azonban szerencsére a további, E és F épületeink elkészültének közeledtével ez a probléma enyhülni fog természetesen.

– Az Atenor a Hungária körgyűrűn is bejelentett egy újabb hatalmas fejlesztést, a 72 ezer m2-es Aréna Business Campust. Nem lehet a bérlőjelölteket odacsábítani?

– Itt a D épületben már a fennmaradó nagyjából 2000 m2-re is előrehaladott tárgyalásokat folytatunk, ezért mindenképpen ajánljuk a cégeknek a Hungária Körgyűrűn induló beruházásunkat, de ott az első épület 2019 harmadik-negyedik negyedévben fog elkészülni. Illetve a Váci Greens-ben 1,5-3 éven belül megépülő E és F épületekben tudunk kínálni további bérleményeket.

SOCIAL BOX