Ferencváros: hogyan lett a malmok hazájából irodanegyed?

Ferencváros meglehetősen eklektikus kerület, hiszen a belvárosi részek mellett jelentős külvárosi területekkel is rendelkezik. Ugyanúgy a IX. kerülethez tartozik a nyüzsgő Ráday utca, a Bálna és a Nagyvásárcsarnok a Váci utca torkolatánál, mint az Illatos út rehabilitálásra váró körzete. A Határ út a déli véget jelenti, az Üllői út a keleti határvonalat, míg a Soroksári […]

Ferencváros meglehetősen eklektikus kerület, hiszen a belvárosi részek mellett jelentős külvárosi területekkel is rendelkezik. Ugyanúgy a IX. kerülethez tartozik a nyüzsgő Ráday utca, a Bálna és a Nagyvásárcsarnok a Váci utca torkolatánál, mint az Illatos út rehabilitálásra váró körzete. A Határ út a déli véget jelenti, az Üllői út a keleti határvonalat, míg a Soroksári út bevisz Budapest belső részeibe, és akkor még nem beszéltünk a Nagykörútról, amely Ferencvárost is átszeli.

Duna-part és a belső Ferencváros

A kerület meghatározó kiindulópontja északról a Kálvin tér, amely igazi belvárosi környezetet jelent, miközben a téren több irodaház is működik. Ha innen a Duna felé vesszük az irányt, akkor a 36 ezer m2-es Studium Irodaházat vehetjük szemügyre, amely a Bálnával szemben található, és különleges megoldásként magába foglalja a 25.000 m2-es Budapesti Corvinus Egyetem új épületét is.

A folyópart közelében a Nehru Park szomszédságában üzemel a RiverPark, amely két épületből álló irodakomplexum csaknem 10 ezer m2-nyi bérleményt kínálva. Az egyik épület korábban székházként funkcionált, majd a műemlékvédelmi előírásoknak megfelelően újították fel. Az Üllői úttól nem messze pedig a 25 ezer m2-es City Gate irodaház kínál első osztályú irodatereket.

Malombirodalom

Jelentős barnaövezetek is találhatók a kerületben, amelyeket később a kereskedelmi ingatlanpiac szolgálatába állítottak. Így például a Mester és a Vágóhíd utcák a húsosok környékeként híresültek el anno. Gondoljunk csak az 1927-ben épült Borjúvásárcsarnokra, amely a WING fejlesztésének eredményeként újult meg, mint egyedülálló loft-irodakomplexum, miközben mellé illesztettek egy vadonatúj irodaházat is. Ha az Árpád híd felé haladunk, akkor rábukkanhatunk a Haller Gardens irodaházra.

A Soroksári út belső szakasza pedig a malomipar fellegváraként vált ismertté a történelemben. A Concordia malom 1866-ban készült el, amely a ferencvárosi Duna-parton az első nagy gőzmalom volt. Később még több is épült, köztük a szomszédos Pesti Molnárok és Pékek Gőzmalma vagy a Gizella Malom. A Concordia jelenleg Malomipari Múzeumként üzemel, míg a Gizella malmot 2000-ben kezdték bontani: a Mill Lofts 2005-2008-as fejlesztése során a régi malomban összesen 104 loft-lakást alakítottak ki. Ebbe a folyamatba illeszkedik a Skanska Mill Park projektje, hiszen a Király malom helyén épül fel a 36 ezer négyzetméteres irodaház.

Új irodaházak a Soroksári úton

A Soroksári út lokációját és megközelíthetőségét tekintve kissé rosszabb pozícióban van, mint a Váci út, hiszen nem rendelkezik metróval, bár a HÉV bizonyos mértékig pótolja ezt a hiányt, ezért alapvetően a Nagykörúthoz közelebb eső szakaszai a népszerűek. Még az ezredforduló idején fogalmazódott meg az az idea, hogy a pesti belvárost szét kellene húzni, és e cél érdekében a HÉV mellett a Duna-partra egy üzleti-kulturális negyedet álmodtak, amelyet elneveztek Millennium Városközpontnak.

A TriGranit fejlesztésében megnyílt az új Nemzeti Színház és a Művészetek Palotája, majd irodaházak is épültek a Duna partján. A Millennium Towers első  épülete 2006-ban került átadásra, majd jöttek a többiek. Mellettük építették fel a K&H Bank székházat is. Sőt, a TriGranit még idén el kezdi építeni a 37 ezer m2-es Millennium Gardens irodaházat, amelyet a tervek szerint 2020-ben adnak át. Majd a negyed befejező fejlesztése a Konferenciaközpont lesz, amelyre Budapest már évtizedek óta vár. A Soroksári út túloldalán egy-két utcányi mélységben jelentős negyedeket rehabilitáltak, illetve új lakóházak épültek.

„A főváros irodafejlesztési boomja ellenére a pesti nem-központi és dél-pesti alpiacon még mindig viszonylag kevés új iroda áll rendelkezésre, így a Millennium Gardens fejlesztésünk szinte hiánypótlónak is nevezhető. Ár-érték arányban kiváló alpiacról beszélhetünk, ideális tömegközlekedéssel, folyamatosan fejlődő és magas színvonalú szolgáltatásokkal. A korábban ipari jellegű IX. kerület az elmúlt másfél évtizedben részben az önkormányzat kerület-rehabilitációjának, másrészt a TriGranit mintegy 360.000 négyzetméteren megvalósuló Millennium City Center barnamezős fejlesztésének köszönhetően került vissza a főváros szerves mindennapi életébe.

Sőt, a kerület mára egy sokszínű, izgalmas, fiatalokat vonzó kulturális, lakó, kereskedelmi és irodanegyeddé vált.  Éppen ezért tekintünk nagy várakozásokkal 2018 második negyedévében induló új irodaházunk, a Millennium Gardens fejlesztése elé, amely várhatóan 2020-tól várja majd bérlőit 37.000 nm bérbe adható területen közvetlenül a Duna parton” – mondta Török Árpád, a TriGranit vezérigazgatója.

A Hungária Körgyűrű környéke

Az egyes villamos meghosszabbítása javította Ferencváros déli részének tömegközlekedését, összekapcsolta Dél-Budával, valamint a Könyves Kálmán körút ingatlanfejlesztéseit is jelentős mértékben támogatja. Az Üllői út és Dél-Buda között megteremtődött a közvetlen kapcsolat, amely mind Ferencváros, mind Újbuda számára gyümölcsöző lehet. Nem véletlenül a Hungária Körgyűrű ezen szakaszán számos kereskedelemi komplexum található. A Groupama Aréna mellett hamarosan elkészül a Magyar Telekom 57 ezer négyzetméteres székháza, amely mindjárt három irodaházzal is felér.

A túloldalon a távolsági buszpályaudvar és a kék metró közelében található a Népliget Center is, amely a Skanska fejlesztésében épült meg. A Rákóczi híd felé tendálva eljutunk a Lurdy Házig, amely jelentős iroda-, konferencia- és bevásárlóközpont is egyben. A szomszédos területen üzemel a Kész Mester Udvarház, valamint száz méterre innen a már említett Máriássy Ház található. Pár utcára lejjebb épült fel a 12 ezer négyzetméteres Office Campus Budapest, ahol szintén minőségi irodákat kínálnak a cégeknek.

Vagyis nem csak Ferencváros oszlik három nagyobb egységre, hanem ezek a negyedek is különböző igényeket elégítenek ki, amelyek lehetővé teszik, hogy minden bérlő megtalálja a maga számítását a helyi irodapiacon.

SOCIAL BOX