Hiába temetik, még mindig London a világ vezető pénzügyi központja

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi tanácsadó csoport, a Z/Yen Group ranglistája (Global Financial Centres Index, GFCI), amely bonyolult, 103 kritériumot és több mint kétezer befektetői értékelést súlyozó mérési módszertannal készült, ezúttal 110 várost és térséget vizsgált. A cég új globális rangsorában az első két helyen álló Londont és New Yorkot Hongkong, Szingapúr és Tokió követi a […]

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi tanácsadó csoport, a Z/Yen Group ranglistája (Global Financial Centres Index, GFCI), amely bonyolult, 103 kritériumot és több mint kétezer befektetői értékelést súlyozó mérési módszertannal készült, ezúttal 110 várost és térséget vizsgált. A cég új globális rangsorában az első két helyen álló Londont és New Yorkot Hongkong, Szingapúr és Tokió követi a felső ötös mezőnyben. Az első tízben szerepel még Sanghaj, Toronto, San Francisco, Sydney és Boston. 

A 11. helyen álló Peking épphogy kicsúszott a felső tízes mezőnyből, egyetlen ponttal lemaradva Boston mögött. A közép- és kelet-európai EU-mezőnyt Varsó vezeti a 41. helyen, utána Prága (71.), Tallinn (79.), Riga (87.) és Budapest (89.) következik.

London az új rangsorban 794, New York 793 pontot kapott a megszerezhető ezer pontból. Az intézményi befektetők szerint a brit EU-tagság megszűnése továbbra is komoly bizonytalansági forrás. De azok a pénzügyi központok, amelyeket húsz pontnál kisebb értékelési különbség választ el egymástól, gyakorlatilag azonos megítélésűnek tekinthetők.

A Z/Yen szakértői a beszámolóhoz fűzött elemzésükben hangsúlyozzák, hogy a Brexit-folyamat teremtette bizonytalanságok nagyban befolyásolták a befektetői felmérés Londonban dolgozó résztvevőit, akik jóval kevésbé bizakodó véleményeket hangoztattak London pénzügyi központként betöltött jövőbeni szerepéről, mint a Frankfurtban és Párizsban dolgozó válaszadók az ő városuk pénzügyi szolgáltatási szerepének jövőjéről.

Ugyanakkor általánosságban erősödik a világ legnagyobb pénzügyi központjaiba vetett befektetői bizalom. A ház szerint ezt egyértelműen jelzi, hogy a felső 25-ös mezőnyben szereplő pénzügyi szolgáltatási központok mindegyikének minősítési pontszáma nőtt az előző ranglista összeállítása óta, az alsó 50-es csoport tagjainak befektetői megítélése viszont kivétel nélkül gyengült.

SOCIAL BOX