HYGGE – Irodai jóllét skandináv stílusban

A cikk eredetileg az Ingatlan Évkönyv 2017 kiadványban jelent meg, mely kapható az összes budapesti relay és immedio üzletben, és a nagyobb Tesco, Auchan, Spar, Cba boltokban. Mi az a hygge? Miként lehet az, hogy a hosszú, zord tél ellenére a dánok mindig olyan boldogok? Bármilyen meglepő, az északi nép titka nem más, mint az élet szeretete, […]

A cikk eredetileg az Ingatlan Évkönyv 2017 kiadványban jelent meg, mely kapható az összes budapesti relay és immedio üzletben, és a nagyobb Tesco, Auchan, Spar, Cba boltokban.

Mi az a hygge?

Miként lehet az, hogy a hosszú, zord tél ellenére a dánok mindig olyan boldogok? Bármilyen meglepő, az északi nép titka nem más, mint az élet szeretete, az apró örömök élvezete – vagyis a hygge. A hygge dán szó, amely egy különleges érzés vagy pillanat elismerésére szolgál, s a norvég jólét szóból származik. Habár pontos jelentése nincs, de egyaránt utalhat a kényelem, a biztonság, a megelégedés, az otthon, a közösség és az összetartozás érzésére. A hyggét megélhetjük egyedül vagy barátokkal is, tölthetjük otthon vagy a szabadban, a lényeg, hogy ez mindig egy hangulatos, különleges tevékenység. A dánok módszerét pedig senki nem vonhatja kétségbe, ugyanis az ENSZ 2016-os World Happiness Reportja a dánt a világ legboldogabb nemzetévé nyilvánította. Egy szó, mint száz, bizonyítottan kifogástalanra tökéletesítették az élet művészetét. Most nézzük, a hygge hogyan segíthet olyan irodai környezetet megteremteni, ahol öröm a munka.

Hygge a munkahelyen

A megfelelő környezet kialakítása alapkövetelmény ahhoz, hogy a munkatársak jól érezzék magukat a munkahelyen. A holisztikus jólét alapja az érzelmi és fizikai felüdülés, ezért elengedhetetlenek az olyan inspiratív terek, melyek ezeket lehetővé teszik. Kellenek olyan sarkok, ahová egyedül is el lehet vonulni, ahol fel lehet töltődni, és relaxálásra alkalmas, de olyan területekre is szükség van, melyek a csapatmunkát segítik. Az informális helyiségek a szocializálódást mozdítják elő, és lehetőséget adnak a különböző testhelyzetekben való munkavégzéshez – ezekre a terekre a vállalati kultúra újragondolásának eszközeként is tekinthetünk.

1. tipp: Hozz egy bögrét otthonról!

Egy meleg ital kortyolgatása mindig megnyugvással tölti el az embert, ráadásul ha társaságban tesszük mindezt, az fokozza a kellemes hangulatot. Fogyassz el a szünetben egy csésze kávét a kollégákkal, és beszélgessetek nem munkahelyi dolgokról. Ehhez a tevékenységhez használj egy olyan kávéscsészét, melyből otthon szeretsz inni – a kedvenc bögre egy csipet otthoni érzést csempész a dolgos mindennapokba. Ne félj időről időre lelassítani a munkahelyen, töltődj fel!

2. tipp: Készítsd egy lejátszási listát!

A zene csodálatosan hat az elmére, ezért készíts egy olyan munkahelyi lejátszási listát, mely vidám, de megnyugtató dalokból áll. Erre tökéletes az akusztikus zene, mely nem tereli el a figyelmet a munkáról, mégis megnyugvással tölt el. Ma már egyre több felületen és zenét streamelő oldalon érhetők el korábban összerakott hygge lejátszási listák, melyeket hallgatva garantáltan eredményesen folyi majd a munka.

3. tipp: Lazíts a szünetben!

Amikor elérkezik a szünet vagy az ebédidő, tényleg kapcsolj ki. Közben ne ellenőrizd a munkahelyi e-maileket, ne állítsd össze az ebéd utáni teendőket, és még véletlenül se a számítógép mellett étkezz! Fontos, hogy teljesen szakadj el egy rövid időre a munkától – akár fizikailag is. Ha lazítanál, lehetőség szerint menj ki a szabadba, szívj egy kis friss levegőt, sétálj pár percet, hogy átmozgasd a tested.

4. tipp: Ebédelj együtt a munkatársakkal!

Ha már ebéd, akkor a következő tippet is érdemes fontolóra venni! A közös étkezések nagyban hozzájárulnak a tökéletes hygge-feelinghez, ezért főzz otthon valami finomat, és oszd meg a legkedvesebb kollégáiddal! Egy mennyei leves vagy egy ínycsiklandó sütemény biztosan megmelengeti a szívüket – mindenkinek jólesik, ha kedveskednek neki és gondolnak rá. Sőt, vezessetek be olyan étkezéseket, amikor mindig más hoz valami finomat!

5. tipp: Dekoráld ki az íróasztalodat!

Mindig legyen egy személyes tárgy, amely veled van munka közben; ez lehet egy családi kép, vagy egy baráttól kapott kedves emlék. A lényeg, hogy vedd körül magad az otthon melegével, mondjuk tartsd kéznél a kedvenc könyvedet, és tedd minél komfortosabbá az asztalodat. Ne feltétlenül egy praktikus és produktív helyként kezeld a munkaállomást, hanem érezd magad kényelmesen, otthonosan munka közben is.

6. tipp: Lepd meg a munkatársaidat!

Függetlenül attól, hogy egy doboz fánkot hozol az irodába, vagy egyszerűen köszönetet mondasz egy munkatársadnak, szimplán a mosolyoddal és a kedvességeddel is feldobhatod valaki napját. Az önzetlen figyelmesség a legjobb módja annak, hogy te is jól érezd magad. Ráadásul ha valaki értékesnek érzi magát, sokkal felszabadultabb és kevésbé stresszes, így számtalan vitás helyzet is elkerülhető.

7. tipp: Légy csapatjátékos!

A csapatszellem is a dán kultúra része és a munkahelyi élet egyik alappillére, így a párhuzam egyértelmű. A dán filozófia lényege, hogy megosztjuk egymással a gondolatainkat, támogatjuk a csapatot, és nem félünk elmondani egymásnak a gyengeségeinket sem. Annak érdekében, hogy az iroda is egy ösztönző közeg legyen, a csapatépítő tevékenységek nagy szerepet játszanak. Nemcsak a többnapos kiruccanások, de a szünetekben és a nap végére beiktatott játékok is motiválóan hathatnak.

 

g több irodadizájnra vágysz? Látogass el Instagram oldalunkra!

 

SOCIAL BOX