A varázslatos irodaszőnyegek világa – interjú Gránitz Józseffel, a Prointerier ügyvezetőjével

– A Prointerier Kft. a magyar irodapiac meghatározó szereplője, amely az elmúlt években névváltoztatáson is átesett. Valójában mióta vannak jelen a hazai ingatlanszektorban? – A rendszerváltás óta, vagyis 1990 óta foglalkozunk a magyar piacon alaptevékenységként belsőépítészeti kialakítással. Cégünk Lindner Budapest néven működött a német Lindner Group leányvállalataként, amelyet a Prointerier csoport tulajdonosa vásárolt meg 2009-ben, […]

– A Prointerier Kft. a magyar irodapiac meghatározó szereplője, amely az elmúlt években névváltoztatáson is átesett. Valójában mióta vannak jelen a hazai ingatlanszektorban?

– A rendszerváltás óta, vagyis 1990 óta foglalkozunk a magyar piacon alaptevékenységként belsőépítészeti kialakítással. Cégünk Lindner Budapest néven működött a német Lindner Group leányvállalataként, amelyet a Prointerier csoport tulajdonosa vásárolt meg 2009-ben, és a továbbiakban FitOut Budapest néven működött. 2015-ben pedig felvettük a Prointerier Kft. nevet.

– Melyek azok a specialitások, termékek, amelyek egyedivé teszik a céget?

– Alapvetően irodaházak, bevásárlóközpontok belső kiépítési munkáival (álpadló, álmennyezet, szárazépítés, válaszfalak stb.) foglalkozunk, amely kibővült 2009-ben az amerikai Interface, vagyis a világ legnagyobb modulszőnyeg-gyártó vállalatának kizárólagos hazai képviseletével, értékesítésével és telepítésével, valamint egyre komplexebben foglalkozunk belsőépítészeti kialakítással. Emellett a cégünk kiemelt terméke az álpadló, amelyet szinte valamennyi budapesti iroda alpiacra szállítunk és telepítünk (pl. Váci Greens, Magyar Telekom székház, Mill Park). Sőt, már saját márkával is rendelkezünk Prosystem néven. Mivel Csehországban és Szlovákiában is piacvezetők vagyunk, ezért egy kooperációs megállapodás keretében a Prosystem rendszereket egy német álpadló cég gyártja számunkra.

– Mi a különleges az Interface szőnyegben, ami miatt a világon a legnépszerűbb irodatermékek között található?

– Az Interface modulszőnyeg 50×50 centiméteres elemekből áll, amelyeket összeillesztve lehet elhelyezni, vagyis nagyon rugalmasan lehet telepíteni a legkülönbözőbb alakú és méretű irodákba és helyiségekbe. A tekercses szőnyeggel ellenétben a modulszőnyeget könnyebben fel lehet szedni, ha az álpadlót meg kell bontani – a két termék ezért is szoros összefüggésben áll egymással. Az Interface holland gyárában dolgozták ki jó negyven  évvel ezelőtt a jelenleg használatos modulszőnyeg-típust. A vállalat nagy hangsúlyt fektet a környezettudatosságra is, 2020-ra szeretnék megvalósítani, hogy a gyártási folyamat során ne keletkezzen károsanyag. Emellett a gyártás során egyre nagyobb mértékben alkalmaznak újrahasznosított anyagokat, így például távol-keleti országok tengerpartján elhagyott és tönkrement halászhálókat nagy mennyiségben hasznosítják a szőnyeggyártás során.

– Az elmúlt néhány évben Önök hogyan érzékelték azt a hatalmas változást, amely a magyar irodapiacon is bekövetkezett? Korábban az iroda csupán egy szürke helyiség volt, azóta irodaforradalom zajlott le, a modern és trendi munkahelyek a cégek versenyképességének zálogává, egyfajta multifunkcionális térré változtak.

– A válságot követő elmúlt 3-4 évben jelentős fellendülésnek lehetünk tanúi, hatalmas volumenben bővül az új irodaállomány. Egyre korszerűbbek az irodák, a nemzetközi zöld minősítő rendszerek nagy szerepet játszanak a piacon, hiszen új irodaház nem is épül minősítés nélkül. Modern épületgépészeti rendszereket telepítenek a házakba, az energiafelhasználás csökken, a környezetbarát elemek felhasználása előtérbe került, illetve az újrahasznosított anyagok aránya is növekszik, hogy a Föld erőforrásait kevésbé terheljék meg. Az új épületek vonzzák a bérlőket, új cégek érkeznek, vagy a régiek bővülnek. Alapvetően a nemzetközi cégek szeretnének minősített irodaházakban munkahelyet kialakítani, illetve az elavult épületekből is a bérlők lehetőség szerint újabb ingatlanokba költöznek.

– Milyen trendek figyelhetők meg az irodakialakítási piacon?

– Régebben kevésbé átgondolt irodákat vettek birtokba a vállalatok, a nagy terekben sűrű beépítéssel válaszfalakat telepítettek, kisebb cellákra osztották a munkahelyet, kevesebb volt a természetes fény, alig alkalmaztak üvegfelületeket. Ma pedig jelentős arányban nagyteres irodákban dolgoznak az alkalmazottak, több fény és közösségi tér jellemzi a munkahelyeket. A tervezés és a berendezés egyre inkább koncentrál a dolgozók kényelmére és jólétére, hogy a körülmények ösztönözzék a munkatársak eredményesebb tevékenységét. Sokkal színesebb, változatosabb, kreatívabb terekkel találkozunk, sok helyen szabadon hagyják a gépészeti berendezéseket, hogy az egysíkú álmennyezeti megoldásokat megtörjék.

– Hatalmas a konkurencia, hiszen egyre több szereplő lép be a fitout és a projektmenedzsment piacra is. Hogyan lehet versenyképesnek lenni ebben a dinamikusan bővülő iparágban?

– Csaknem 30 éve vagyunk jelen a magyar piacon, jelentős tapasztalattal és helyismerettel; valamint széles körű beszállítói és alvállalkozói háttérrel rendelkezünk, korrekten, gyorsan és megbízhatóan teljesítjük a megbízásainkat. Nagy volumenű munkálatokat is tudunk vállalni, így nemrég a Váci Greens egyik épületének a teljes belső kiépítését valósítottuk meg, amely kiváló referenciaként szolgál számunkra a jövőben.

SOCIAL BOX