A Graphisoft Parkban újabb irodaház készül

A társaság a BÉT honlapján kedden közzétett jelentése szerint 2018. január 1-jei hatállyal bejegyezték a társaság SZIT státuszát, ennek előírásai szerint a korábban alkalmazott gyakorlattól eltérően nem az ingatlanok értékcsökkenéssel csökkentett bekerülési értéke alapján mutatják be az IFRS szerinti konszolidált mérleg- és eredménykimutatást, hanem független értékbecslő által negyedévente megállapított aktualizált valós érték szerint.  A beszámoló szerinti […]

A társaság a BÉT honlapján kedden közzétett jelentése szerint 2018. január 1-jei hatállyal bejegyezték a társaság SZIT státuszát, ennek előírásai szerint a korábban alkalmazott gyakorlattól eltérően nem az ingatlanok értékcsökkenéssel csökkentett bekerülési értéke alapján mutatják be az IFRS szerinti konszolidált mérleg- és eredménykimutatást, hanem független értékbecslő által negyedévente megállapított aktualizált valós érték szerint. 

A beszámoló szerinti nettó eredmény 3,559 millió euró volt, 2,361 millió euróval magasabb a “pro forma” eredménynél, a befektetési célú ingatlanok el nem számolt értékcsökkenése 1,198 millió euróval, míg a valós érték változásuk 1,163 millió euróval növelte az eredményt. A társaság tulajdonában álló teljes ingatlanállomány becsült értéke az első negyedév végén 252 millió euró volt, szemben a 2017. végi 243 millió euróval. A valós nettó eszközérték a fejlesztésekhez kapcsoldó megnövekedett hitelállomány miatt 185 millió euró volt, mintegy 3 millió euróval magasabb a 2017 év véginél. 

A cég az egy évvel korábbit 16 százalékkal (közel 400 ezer euróval) meghaladva, 2,9 millió euró árbevételt ért el, és a működési költségek 82 százalékos (138 ezer eurós) emelkedése mellett a kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 6 százalékkal (155 ezer euróval) nőtt. Az új épületek átadásával nőtt az elszámolt értékcsökkenés, de a SZIT státusszal járó társasági- és iparűzésiadó mentesség növelte a nettó nyereséget. 

A jelentés szerint a Graphisoft Parkban megkezdődött egy újabb, mintegy 12 500 négyzetméter alapterületű iroda épületsor, és hozzávetőleg 450 gépkocsi befogadására alkalmas mélygarázs építése, átadásuk 2018 közepén várható. Költségét az építőipar kapacitáshiánya és a növekvő árak miatt a korábban becsültnél 5-10 százalékkal nagyobbra várják. A fejlesztések befejezése után a Graphisoft Parkban 73 ezer négyzetméter iroda, labor és oktatási terület áll majd a bérlők rendelkezésére. 

A Graphisoft Park részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. A keddi kereskedést 3500 forinton zárta a papír, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 4000, a legalacsonyabb 3050 forint volt.

SOCIAL BOX