Hol tart jelenleg a BudaPart városnegyed fejlesztése? Mikor költöznek a lakók és az irodisták? – interjú Árendás Gergellyel

– Éppen egy éve jelentették be hivatalosan, hogy elindult a BudaPart gigafejlesztés a Lágymányosi-öböl mentén, fantasztikus zöld környezetben. Aki éppen arra jár autóval vagy villamossal, láthatja, hogy egyre több épület emelkedik ki a földből. De számszerűen hol tart a projekt, mi épül jelenleg? – 2015 decemberében vásároltuk meg a területet, és az elmúlt két és […]

– Éppen egy éve jelentették be hivatalosan, hogy elindult a BudaPart gigafejlesztés a Lágymányosi-öböl mentén, fantasztikus zöld környezetben. Aki éppen arra jár autóval vagy villamossal, láthatja, hogy egyre több épület emelkedik ki a földből. De számszerűen hol tart a projekt, mi épül jelenleg?

– 2015 decemberében vásároltuk meg a területet, és az elmúlt két és fél év alatt nagyon erős tempóban halad a fejlesztés, 5 épület kivitelezése – négy lakó- és egy irodaház – van folyamatban, 125 ezer négyzetméternyi szerkezet épül egyszerre. A projektek teljes beruházási költsége mintegy 50 milliárd forint. Jelenleg összesen 13 darut láthatunk az építkezésen, így mára már külső szemlélő számára is látványos a beruházás. Jelenleg 635 lakást építünk,  amelyek 70%-a már értékesítésre is került.

– Összesen 300 ezer négyzetméternyi irodafunkcióval kalkulálnak, jelenleg egy irodaház, a BudaPart Gate épül.

– A lakó- és irodaépületek mellett teljes infrastruktúrát, azaz városnegyedet építünk. Az épülő BudaPart Gate jelenleg 40%-os előbérleti aránnyal rendelkezik. Bizakodóak vagyunk, reményeink szerint jövőre már indulhat is a következő irodaház-fejlesztés, hiszen nagyon erős iroda alpiacról beszélünk itt Újbudán, azaz igen alacsony az üresedési ráta, s magas a kereslet.

– Sok irodaház épül szerte Budapesten, amelyek jó minőségűek, ezért már nehéz kitűnni a versenytársak közül. Mégis milyen egyediséggel rendelkezik ez az épület?

– A BudaPart Gate LEED Gold minősítésű, magas műszaki minőségű, rugalmas irodatereket tartalmazó, markáns építészeti megjelenésű irodaépület lesz. Ahogy a neve is jelzi, a projekt kapuszerepét fogja betölteni, hiszen a MOL Campus tornyával szemben az új városnegyed főterére fog nézni. A budaparti irodák egyedisége a különleges helyszínben rejlik. Az irodisták számára ebédidőben nem csak a kantin lehet opció, hanem megannyi vendéglátó egység kínálata között választhatnak, reggel a munka előtt rekortán futópályánkon kocoghatnak, délután az alkalmazottak összefuthatnak barátaikkal egy kávéra a Duna-parton. Ezek a pluszok különösen az újabb generációk számára fontosak, hiszen mások az elvárásaik a munkavégzéssel, a munkakultúra rugalmasságával és a körülményekkel kapcsolatban.

– A MOL Campus különleges eleme lesz a városnegyednek, de mégis mennyire kapcsolódik a BudaParthoz, hiszen két különálló projektről beszélhetünk?

– Az ADEPT dán építésziroda készítette el a terület beépítési koncepcióját, az ún. Master Plan-t. Ők javasolták egy magas ház elhelyezését az adott telken. 2016 végén a szabályozási tervek jóváhagyásával erre lehetőség is nyílt, és a MOL ezt követően úgy döntött, hogy ezen a telken építi meg új székházát. Mi örülünk annak, hogy egy ilyen kiemelkedő építészeti és műszaki színvonalú komplexum kerül ide, amely a BudaPart projekt építészeti jelképe is lesz.

– Ha fejlesztői szempontból tekintünk a projektre, akkor az iroda- vagy a lakófunkció a nehezebben kezelhető és értékesíthető?

– Most az a különleges helyzet állt elő, hogy egyik piaci szegmensben sincs ok a panaszra, hiszen mindkét említett funkció jól teljesített az elmúlt években. A fejlesztések legfőbb kihívása nem piaci oldalról jelentkezik, hanem inkább a kivitelezői kapacitások korlátoltsága érintheti a beruházásokat kisebb-nagyobb mértékben. A BudaPart kivitelezője a Market Építő Zrt., Magyarország egyik vezető építő vállalata, ezért a BudaPart projektet ez nem veszélyezteti.

– A jelenleg épülő BudaPart Gate mellett még hány irodaház áll készen a kivitelezői startra?

– A teljes 600 ezer m2 beépíthető területből már közel 250 ezer négyzetmétert „feldolgoztunk” : tehát ez a volumen már épül vagy építési engedéllyel, vagy legalább koncepciótervekkel rendelkezik. A BudaPart Gate melletti BudaPart City irodaház építési engedélyezési eljárása jelenleg is folyamatban van.

– Mikor számíthatunk olyan volumenben átadási hullámra, amely már láthatóvá teszi az új negyedet?

– 2019 első negyedévében adjuk át a BudaPart első két lakóépületét, valamint az év második felében további két lakóépületet és az első irodaházat is. Ekkor már terveink szerint sok szolgáltatás is elindul, többek között szupermarket, vendéglátóipari egység, sőt, strand is nyílik legkésőbb 2020-ban.

– Mindig fontos szempont a tömegközlekedés és az infrastruktúra. Hogyan állnak a tervekkel, mire számíthatnak majd az itt lakók és a dolgozók?

– Az ingatlanok mellett a teljes infrastruktúra is kiépül, a Dombóvári út csomópontja átalakul, többek között fák és utcabútorok kerülnek ide. Emellett sok energiát fektettünk a tájépítészetbe, mert úgy látjuk, hogy bár Budapesten sok jó minőségű épület készül, de a környezetre még kevés projekt koncentrál, pedig ez meghatározza az életminőséget. A most kialakuló közterületek szervesen kapcsolódnak majd a Kopaszi gát gyalogos zónájához, amely eddig is a főváros páratlan gyöngyszeme volt. Az egyes villamos meghosszabbítása Kelenföldig már kivitelezés alatt áll. Fontos a BudaPart de az egész dél-budai régió tömegközlekedése szempontjából a területet Észak-Budával, a Belvárossal és a teljes metróhálózattal összekötő Fonódó 2. villamos, amelynek legfontosabb engedélyei már rendelkezésre állnak.

– Sokan azt mondják, hogy ez a prosperáló ingatlanpiaci ciklus a végéhez közeledik, az alapkamatok már emelkednek a nyugati országokban, a hazai kereslet is véges, a pénzbőség időszaka sem tart örökké. Nyilván a változások évek alatt rajzolódhatnak ki markánsan, mégis Önök hogyan tudnak előre tervezni akár több évre, hiszen itt több százezer m2-nyi nagyságrendről beszélünk?

– Azok a nagy projektek, amelyek jól indulnak, és elérnek egy kritikus tömeget nagyságrendben és ügyfelekben, biztos lábakon állnak. Ha a Mol Campus mellett csak azokat az épületeket vesszük figyelembe, amelyek jelenleg már építés alatt állnak akkor a BudaParton néhány év múlva mintegy 4000-4500 irodista dolgozik majd, valamint nagyjából ezer lakó fog itt élni. Ezek a számok egyrészt a projekt hitelességét erősítik, másrészt az épületek földszinti tereiben működő sokszínű szolgáltatások is hozzájárulnak ahhoz, hogy beindítsák az új városnegyed urbánus, mégis természetközeli közösségi életét. Ha pedig a potenciális ügyfelek egy élettel teli negyedet látnak, akkor a számos hozzáadott értékkel – pl. zöld, vízpart, sport, vendéglátás és kereskedelmi egységek– rendelkező, jól megtervezett, vegyes funkciójú fejlesztés könnyebben túllendül egy nehezebb piaci időszakon is. A BudaPart az előbb elmondottak miatt válságálló beruházás.

 

SOCIAL BOX