Invázió a budapesti irodapiacon. Art deco, birodalmi székhely, wellbeing – lehet választani!

Összesen 230 ezer négyzetméternyi új irodát adtak át 2018-ban a Budapest Research Forum adatai alapján, amely régóta nem látott nagyságrendet mutat. Összehasonlításként utoljára tíz éve a válság körüli időkben beszélhettünk ekkora volumenről. Vagyis nagyjából egy évtized alatt heverte ki a piac a krízist, amelyből tanult is a szakma, hiszen ma már a fejlesztések jelentős előbérlettel […]

Összesen 230 ezer négyzetméternyi új irodát adtak át 2018-ban a Budapest Research Forum adatai alapján, amely régóta nem látott nagyságrendet mutat. Összehasonlításként utoljára tíz éve a válság körüli időkben beszélhettünk ekkora volumenről. Vagyis nagyjából egy évtized alatt heverte ki a piac a krízist, amelyből tanult is a szakma, hiszen ma már a fejlesztések jelentős előbérlettel kalkulálnak, vagyis nem beszélhetünk „kamikáze” beruházásokról. Az üresedés némileg emelkedett, jelenleg 7,3%, de ez még mindig nem különösebben jelentős, főleg ha a strukturális üresedés pár százalékát lecsípjük a statisztikából.

Az új házak szinte azonnal megtelnek, a felújítottak szintén kedvező mutatókkal rendelkeznek, hiszen az éves bruttó kereslet 535 ezer m2 volt, így idén is a bővülés lehet a fő célkitűzés, aztán majd meglátjuk. Jósolni nem sok értelme van, mert még sohasem vált be. További pozitívum, hogy nagy a választék, még ha igyekezni is kell a cégeknek, hogy le ne maradjanak, hiszen pár ezer négyzetméteres ékszerdobozoktól kezdve a nagy volumenű, látványos épületekig sokféle ingatlant adtak át a tavalyi évben.

Kezdjük a kályhánál!

A Váci úton köttetnek a legnagyobb dealek, nagyságrendben ez a lokáció kiemelkedő a bérleti szerződések kapcsán. Itt hatalmas a választék, kisebb-nagyobb projektek valósultak és valósulnak meg. Kezdjük a Váci Greens irodaparkkal, ahol az Atenor még a tavalyi év elején átadta a negyedik épületét is, azaz a 16 ezer m2-es D irodaházat. De nincs megállás, hiszen gőzerővel dolgoznak a következő fázison, így ha elkészül az „E” és „F” épület, akkor összesen 130 ezer m2-nyi területtel számolhatnak a bérlők. Mind a négy működő irodaházat eladták, és ha minden jól megy, akkor a gigaprojekt befejezése után akár tízezer alkalmazott is ide járhat dolgozni.

De az irodafolyosó más szakaszain is aktívak voltak a fejlesztők, hiszen a Róbert Károly körút közelében megnyílt a 22 ezer m2-es GTC White House is, ahol a régi loftos gyárszerkezetet vegyítették a vadonatúj épülettel. Itt működik a BlackRock innovációs központja, amely a világ legnagyobb pénzügyi alapkezelője. A Dózsa György út felé tendálva láthatjuk a LEED és BREEAM minősítéssel egyaránt rendelkező 25 ezer négyzetméteres Promenade Gardens irodaházat, amely a  Horizon Development munkája, és amelyre azonnal lecsapott az Erste Ingatlan Alap.

A Futureal-csoport is régi szereplő a Váci úton, elég csak a Vision Towers irodakomplexumot említeni, nem csoda, hogy innen egy ugrásnyira néztek ki maguknak egy telket. Itt már meg is épült az Advance Tower első fázisa 12 ezer m2-nyi területtel, amely megszerezte a BREEAM és a WELL minősítést is. De a második fázis 8 ezer négyzetmétere is jól halad, idén ezt a blokkot is átadják.

Budán is épülnek az irodaházak

Budán is folyamatosan adják át az új ingatlanokat. Óbudán a Graphisoft Park újabb fázissal gazdagodott, hiszen megnyílt a 13.000 m2-es South. Az irodanegyed éppen 20 éve nyitott meg, és a jeles évfordulót bővítésekkel ünnepelte. Ilyen mértékű növekedésre a park történetében utoljára 2006-ban került sor, vagyis a helyszín továbbra is nagyon vonzó elsősorban a technológiai cégek számára. Ahogy halad a régi gyárterület rehabilitálása, úgy várható, hogy az irodapark tovább bővülhet. Ráadásul ez az ingatlanegyüttes hasonlít leginkább a sokak által irigyelt kaliforniai kampuszokhoz.

Belbudán is megismerhettünk egy vadonatúj fejlesztést, hiszen megnyílt a Mészáros utcában az 5 ezer m2-es Ecodome irodaház, amelyet a Redwood Real Estate Holding fejlesztett. A spekulatív megközelítés végül sikert aratott, hiszen megtelt az épület, amely rengeteg terasszal rendelkezik, ahonnan csodás kilátás nyílik a várra és a környékre, a Krisztinaváros történelmi miliője egyesül a hipermodern technológiával.

A MOM Park mellett az év második felében átadták a 22 ezer négyzetméteres HillSide Offices épületét is, amely kiváló környezetben helyezkedik el. Az ingatlankomplexum mind tömegközlekedéssel, mind autóval – akár az agglomerációból is – könnyen elérhető, miközben mellette található a Gesztenyés kert, amely a Hegyvidék egyik legnagyobb zöld parkja számos szolgáltatással és egyéb irodaházzal. Valójában ez a Hegyvidék új üzletközpontja a Városháza mellett található kerületi találkahely mellett.

Sőt, olyan városnegyedben is épült irodaház, amely alapvetően zöldövezet, vagyis a családi házak és villaépületek dominálnak. Ebben az emberközpontú, minőségi életteret kínáló övezetben épült fel a csaknem 6 ezer négyzetméteres Pasaréti Irodaház. Érdekesség, hogy a közelben található a Napraforgó utca, amely arról híres, hogy varázslatos Bauhaus lakóvillák övezik. Az utca egyébként 1931-ben épült kísérleti lakótelepként, ezzel ma is kiegyeznénk.

A fővárosi agglomerációban elhelyezkedő Tópark története több mint egy évtizedre nyúlik vissza, de úgy tűnik, hogy hepienddel zárul majd a projekt, hiszen az újratervezés és optimalizálás után már több ingatlant is átadtak, így a Be My City területén az új lakóházak mellett elkészült a 15 ezer m2-es Tópark Offices is.

Pesten több ponton támad a piac

A Váci úti mellett Pest több alpiacán is építkeznek, illetve irodaházakat adnak át. Még az év első felében a Belvárosban készült el a 2.630 m2-es Markó Irodák 9 irodaház, amely egy igazi gyöngyszem a piacon, hiszen az art deco ingatlan eredetileg transzformátorháznak épült. A nagyszabású átalakítás során a műemléki védettséget élvező homlokzat és néhány belső elem maradt meg, míg a többi rész vadonatúj, a közös többszörös az elegancia.

A Hungária Körgyűrűn a Fradi-pálya mellett adták át idén a 60 ezer m2-nyi térrel rendelkező Magyar Telekom székházat, amely nagyságrendjében három átlagos irodaépülettel is felér. Az ország legnagyobb irodaházának számító épületben 4500 munkahely létesült, és számos különleges elemmel is rendelkezik, így például a bejáratot hét, 22 méter magas pillér övezi, de látványos megoldás a 15 ezer négyzetméteres üveghomlokzat is, amelyeket nagyobb bemarások színesítenek.

A Soroksári úton sem állt meg az élet, ahol a Skanska átadta a 36 ezer négyzetméteres Mill Parkot, amelyre szintén lecsapott az Erste Ingatlankezelő. Az ingatlan csaknem felében az IT Services Hungary rendezte be új székházát, míg a nagyobb felét más bérlők foglalták el. Az épület különlegessége a hatalmas, 5500 m2-es belső parkja, ahol számos eszköz használatával lehet dolgozni vagy éppen relaxálni.

SOCIAL BOX