Így ülj helyesen az irodában!

Mivel időnk 90%-át zárt térben, ebből 8-10 órát a munkahelyünkön töltünk, ez hatással van közérzetünkre, jóllétünkre, egészségünkre is. Ha valaki ülőmunkát végez, annak különösen fontos, hogy odafigyeljen a testtartására, ugyanis a görnyedés vagy helytelen ülés sok bosszúságot okozhat. A kezdetben alig érezhető hátfájás, nyakfájás is már alattomosan hatással lehet a munkavégzésünkre, azonban a tartósan fennálló […]

Mivel időnk 90%-át zárt térben, ebből 8-10 órát a munkahelyünkön töltünk, ez hatással van közérzetünkre, jóllétünkre, egészségünkre is. Ha valaki ülőmunkát végez, annak különösen fontos, hogy odafigyeljen a testtartására, ugyanis a görnyedés vagy helytelen ülés sok bosszúságot okozhat. A kezdetben alig érezhető hátfájás, nyakfájás is már alattomosan hatással lehet a munkavégzésünkre, azonban a tartósan fennálló rossz testtartás súlyosabb következményekkel is járhat.

Előzzük meg a bajt, hogy ne kelljen életünk végéig gyógytornára járni és fájdalomcsillapítókkal tömni magunkat! Így ülj helyesen az irodaszékeden:

1. Fej és nyak: A fejed lazán, erőfeszítés nélkül üljön a gerincoszlopod tetején. Ilyenkor kissé előre billen, kb. 20 fokot, és emiatt picit lefelé nézel, ez a természetes fejtartás.

2. Vállak: A vállaidat lazán ejtsd hátra, ne a könyöködből emeld a karjaidat.

3. Könyök: Támaszd alá mindkét könyöködet, érintkezzenek lazán az asztaloddal, ne támaszkodj rájuk.

4. Gerincoszlop: Húzd ki magadat, a gerinced legyen enyhén homorú a derékrésznél.

5. Talpak: Ha szükséges, használj lábtámaszt azért, hogy a talpad éppen hogy támaszkodjon a földön.

6. Monitor: A monitor ne függőleges legyen, hanem kb. 20 fokkal billenjen felfelé, hogy pontosan szemben legyen. A monitor felső pereme legyen kb. a szemöldököd magasságában. A fő monitorod legyen veled pontosan szemben, hogy ne kelljen folyton oldalra nézned.

7. Asztallap: Az asztallap és a széked ülőfelülete között kb. 20 cm távolság legyen.

 

Plusz dolgok, amikkel megkönnyítheted az ülőmunkát:

– Ha lehetőség van rá, ergonomikus széken dolgozz – minél több konfigurálhatósággal –, amely segít a helyes ülés megtartásában. Sőt, ma már olyan készülékeket is lehet kapni, melyek figyelmeztetnek, ha túl renyhe az ülőpozíciód.

– A helytelen ülésen kívül a másik legnagyobb veszélyt egészségünkre a fizikai inaktivitás jelenti. Óránként állj fel és mozgasd át magad! Aki folyamatos ülőmunkát végez, annak napi 2 óra mozgás kell ahhoz, hogy szervezete a megfelelő egyensúlyban maradjon.  

– Az emelhető asztalok is jó megoldást nyújthatnak, így nem kell a munkát megszakítanod, akkor állsz fel, amikor csak szeretnél. Ha túl elfoglalt lennél, mobilalkalmazások segíthetnek a mozgásban, és figyelmeztetnek a szünetek fontosságára.