Bepillantást nyerhettünk a 86 ezer négyzetméteres MOL Campus belsőépítészeti terveibe

A londoni Foster and Partners és a magyar Finta Stúdió által tervezett Campus belsőépítészeti terveit a berlini Kinzo és a hazai Minusplus designer iroda jegyzi. Ratatics Péter, a MOL Magyarország ügyvezetője a helyszíni bemutatón elmondta, hogy a székház tejes mértékben saját forrásból épül majd fel. Jelenleg még tart a tavaly novemberben indított kivitelezési tender, közülük már csak […]

A londoni Foster and Partners és a magyar Finta Stúdió által tervezett Campus belsőépítészeti terveit a berlini Kinzo és a hazai Minusplus designer iroda jegyzi. Ratatics Péter, a MOL Magyarország ügyvezetője a helyszíni bemutatón elmondta, hogy a székház tejes mértékben saját forrásból épül majd fel. Jelenleg még tart a tavaly novemberben indított kivitelezési tender, közülük már csak ketten versenyeznek, és a tervek szerint idén szeptemberben aláírják a 28 emeletes, 120 méter magas épület felhúzásáról szóló szerződést.

Nagy hangsúlyt fektetnek a munkatársak számára inspiráló és élhető munkakörnyezet kialakítására, emiatt például hatalmas üvegfelületeket építenek, hogy az irodák 90 százaléka természetes fényt kaphasson. Az egyedi megoldásoknak köszönhetően speciális irodaterek jönnek majd létre, ahol új értelmet nyer a co-working.

Az épület egészét átszövik majd a zöld terek, egészen az átriumtól a tetőteraszig, a minél természetközelibb hatás elérése érdekében. Emellett az átlátható és rugalmas munkavégzést, valamint a kikapcsolódást és a közösségépítés elősegítését célozzák meg.

„Célunk, hogy olyan épületet alakítsunk ki, amely nem egyszerűen irodakomplexum, hanem modern alkotóház, egy kreatív környezet, ahova több évtized múlva is szívesen járnak be dolgozni a kollégák. Az Y- és Z-generáció elvárásai megváltoztak, más munkavégzési szokásaik vannak, ehhez kell igazodnunk. Ahhoz, hogy egy cég versenyképes maradjon, innovációra van szükség, amelynek érintenie kell a munkakörnyezetet is. A Campus létrejöttének puszta híre már önmagában is inspirálóan hat a MOL dolgozókra, a belső terek kialakítását széles körben zajló ötletbörze előzte meg” – fogalmazott Ratatics Péter.

Az új székház megépítésével a vállalat célja, hogy a leginnovatívabb munkakörnyezetet hozza Magyarországra, és vonzó, inspiráló és izgalmas munkahelyet kínáljon a fiatal munkavállalók számára is. Ami az épület tagolását illeti, a toronyrészben hármas egységeket, úgynevezett tripleteket alakítanak ki. Az egyes szervezeti egységek méretüktől függően vagy önállóan elfoglalnak egy egész tripletet, vagy más szervezetekkel osztoznak.

A munkavállalók a tripleteken belül szabadon választhatják ki a munkaterüket. Emellett nagyobb, közösségi munkaterek is a rendelkezésükre állnak majd. Ezek közül érdemes kiemelni a csendes munkára kijelölt „könyvtárat”, a növényekkel beültetett, kellemes munkakörnyezetet biztosító „irodakertet”, a panorámás Skylab-et vagy az egyéb co-working munkaterületeket. 

A MOL Campus amellett, hogy egyedülálló irodai megoldásokat honosít meg, egyben Budapest legzöldebb irodaháza is lesz. A tervek szerint az üzemeltetés ebben a szellemben valósul majd meg, ezért többféle fenntartható megoldást, például megújuló energiát alkalmaznak, illetve a belső kialakításhoz 10 százalékban újrahasznosított vagy lokálisan termelt anyagokat használnak fel.

A MOL Campus a maga 120 méteres magasságával és 28 emeletével Budapest legmagasabb épülete lesz, és mint megtudtuk, nem csak a MOL munkavállalóinak, hanem minden budapestinek épül, ezért a panorámalifttel megközelíthető 120 négyzetméteres tetőterasz a nagyközönség számára is nyitott lesz. Innen egy egészen új perspektívából csodálhatjuk majd a várost.

Izgatottan várjuk tehát az átadást, addig viszont a látványtervek segítenek, hogy elképzeljük az izgalmas végeredményt.

Képek forrása: molcampus.hu