Így építsd ki utólag a világítás-szabályozást!

A dübörgő employer branding és az irodaboom már évekkel ezelőtt bekódolta a rendszerbe, hogy közép- és hosszútávon kizárólag a minőségi irodák nyújtanak mind a bérlői, mind a bérbeadói oldal számára kölcsönös előnyöket. Leegyszerűsítve a képletet, a bérbeadó magas fedezettel értékesít, a bérlő magas minőséget kap. Előbbi egyértelmű, forintosítható előny, beszéljünk inkább az utóbbiról. Mitől lesz […]

A dübörgő employer branding és az irodaboom már évekkel ezelőtt bekódolta a rendszerbe, hogy közép- és hosszútávon kizárólag a minőségi irodák nyújtanak mind a bérlői, mind a bérbeadói oldal számára kölcsönös előnyöket. Leegyszerűsítve a képletet, a bérbeadó magas fedezettel értékesít, a bérlő magas minőséget kap. Előbbi egyértelmű, forintosítható előny, beszéljünk inkább az utóbbiról. Mitől lesz minőségi az iroda a bérlő és munkavállaló számára? Leginkább a szabad szemmel látható dolgoktól: a bútor, a burkolat, a dekor és a világítás.

15 évvel ezelőtt alapvetés volt a világítástechnikában, hogy fénycsöves armatúrákat, kompakt fénycsöves mélysugárzókat alkalmazunk az irodaterekben. Majd 2010 körül jöttek az első generációs LED-ekkel szerelt lámpatestek, de akkoriban még nem állt készen a technológia, hogy a LED-eket általános világítási célra lehessen alkalmazni. És most? A minőségi gyártók palettáján nagyítóval kell keresni a nem LED-es termékeket. A technológia végre utolérte a hírnevét, és ma már nem az a kérdés, hogy LED-esek-e a lámpák, hanem az, hogy van-e bennük, illetve a mögöttük álló rendszerben intelligencia. Ez az a faktor, ami a bérlő és a munkavállaló számára is szemmel látható, sokkal inkább, mint az, hogy milyen fényforrást alkalmazunk.  

A világítás szabályozás felhasználói élményt ad. 

Időkapcsoló, jelenlétérzékelő vagy fényérzékelő segítségével a rendszer folyamatosan és automatikusan hangolja a mesterséges fény mennyiségét, lehetőség van arra is, hogy a színhőmérsékletet szabályozzuk: reggeli és késő délutáni órákban inkább a melegebb, míg a déli órákban inkább a hidegebb fehér fényt érezzük komfortosnak, szervezetünk bioritmusa ugyanis a Nap fényének színhőmérséklet változásához igazodik. 

Az automatikus jeleneteken túl manuális vezérlésre is van mód telefonról és táblagépről. Saját világítási képeket programozhatunk be, hívhatunk elő, tehát korlátlan lehetőség van a kezünkben. Olyan tárház, ami a mai Y és Z-generáció számára alapvetés. Ha már mindent el tudunk intézni okostelefonról, akkor az a minimum, hogy az asztalunkat megvilágító lámpatestet is tudjuk szabályozni. Amelyik iroda/munkaadó erre nem képes, versenyhátrányba kerül.

A szabályozás nem mágia és nem porhintés. Alapvetően 2 rendszer, a BUSZ kábeles és a wireless (Bluetooth / WiFi) áll rendelkezésre, és mindig az adott projekt dönti el, hogy melyiket ajánlott alkalmazni.

A BUSZ esetében már az építéskor a hagyományos tápvezetékek mellett egy plusz BUSZ kábelt kell végigfűzni az épületen, ezen keresztül fut majd a digitális kommunikáció. Ha ez megvan, de nem használjuk ki, akkor is biztosak lehetünk benne, hogy épületünk a jövőben bármikor készen áll arra, hogy „digitalizáljuk”, azaz a már bent lévő BUSZ kábeleken parancsokat küldjünk a csatlakoztatott rendszerelemeknek, így a világításnak is. 

Probléma általában inkább akkor van, mikor egy már elkészült, BUSZ hálózattal nem rendelkező irodaház egyik új bérlője szeretne szabályozott rendszert. Utólag a kialakítás, azaz az egész épület, vagy csak az adott szint be/átkábelezése csak nagy áldozatok árán lehetséges. 

Utólagos kiépítés esetén a Bluetooth-on keresztül (2,4 GHz) MESH network-ben kommunikáló rendszer a legkézenfekvőbb választás, mivel nem kell bekábelezni az egész területet. Ez telepíthető legegyszerűbben, és ez zavarja legkevésbé az irodatérben esetlegesen már folyó munkavégzést. Ha pedig egy internet gateway-t iktatunk be, lehetővé tesszük a rendszer távoli elérését is. 

A digitális átállás első lépéseként, ha a meglévő lámpatestek nem alkalmasak protokollok fogadására, akkor ki kell cserélni a meghajtóikat, majd minden meghajtó elé beiktatni egy 1-1 Bluetooth modult, végül pedig beprogramozni a rendszert. 

A modulok max. 30 méteres távolságból érzékelik egymást, és MESH network-ben működnek, vagyis minden modul „adó” és „vevő” is egyben. Így a rendszer eszközeinek száma gyakorlatilag korlátlan. A MESH alapú Bluetooth Low Energy (4.0) fényerő szabályozással először a 2016-os frankfurti Light+Building kiállításon találkozhatott a nagyközönség a finn Casambi gyártó jóvoltából. Azóta számos világítástechnikai cég alkalmazza termékeiben a megoldást, azaz épít a lámpatestekbe Bluetooth modulokat, és kínál a szabályozáshoz szükséges szenzorokat (jelenlétérzékelőt, fényérzékelőt, multiszenzort).

Fontos, hogy semmilyen Bluetooth-t zavaró tényező, mint például vasbeton szerkezet, ne legyen a térben. Ebből kiindulva el is jutunk a rendszer gyengeségéhez, jelenleg ugyanis csak nagyon nehezen alkalmazható több szintes komplexumok teljes rendszerének szabályozására (arra megmarad a BUSZ kábeles megoldás). Felhasználási területe jellemzően egyszintes területekre, a szóban forgó irodai bérleményekre, üzemcsarnokokra és nagyobb komplexumok egyes részterülteinek lokális világítás szabályozására korlátozódik.

A Bluetooth rendszer mögött álló okostelefonon, táblagépen futó digitális kezelőfelület könnyen kezelhető, és maximálisan felhasználóbarát, de ettől függetlenül megmaradhatnak a kapcsolók és a taszterek is az irodánk falain. 

További információért keresd a BE LIGHT! szakembereit!

SOCIAL BOX